Medel avsedda att marknadsföra hindi i söder “missbrukas”, CBI registrerar FIR

0
59

Central Bureau of Investigation (CBI) registrerade i måndags en FIR av fusk och kriminell konspiration mot den tidigare presidenten för Dakshin Bharat Hindi Prachar Sabha (DBHPS), Shivayogi R Niralkatti och andra oidentifierade personer för påstådd förskingring av medel.< /p>

Byrån sa att anslag som utfärdats av det dåvarande unionens ministerium för utveckling av mänskliga resurser (nuvarande utbildningsministeriet) påstås ha förskingrats av Niralkatti, dåvarande arbetande ordförande för DBHPS.

Förklarade |Språkpanelens rekommendationer och en ny Raden “Hindi påtvingande”

DBHPS arbetar för att förbättra hindi-läskunnigheten bland icke-Hindi-talande människor i södra Indien.

CBI lämnade in en FIR på grundval av ett klagomål inlämnat av A Dhandapani, biträdande superintendent (CBI) mot Niralkatti. “Antikorruptionsavdelningen av CBI i Madurai började genomföra en preliminär undersökning (PE) den 28 februari förra året efter att de mottagit ett klagomål från en gemensam sekreterare (vakthållare), utbildningsministeriet, Neeta Prasad. PE har avslöjat att det förekom förskingring av medel i DBHPS mellan 2004-2005 och 2016-17, vilket involverade Niralkattis pappa, som dog, och okända personer”, stod det.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

UPSC-nyckel – 25 januari 2023: Vet om Egypten, Indien och alliansfria rörelser…

Att använda djurnamn för att misshandla varandra är en stereotyp som vi skulle kunna göra med…

I Odishas regnmatade Malkangiri, ett vattensystem hjälper bönder att odla…

Delhi Confidential: A special hirs counter at Delhi L-G’s At Home…Använd nyårskampanjkod SD25 Express Opinion |Inte hindi eller engelska, den riktiga språkfrågan är folkspråkets status

“PE har också avslöjat att anslagen som släppts ut av centret avsedda för utbetalningar av honorarium till lärare för att främja hindi avleddes och användes av DBHPS, Dharwad, för betalning av lön till rektorer, lärare, kontorister och peoner i B .Ed-colleges under kontroll av DBHPS, Karnataka,” uppger FIR.

”PE har avslöjat att det förekom kontantuttag till ett belopp av 7,44 crore Rs i namn av att fördela bidrag till lärare, medan bidrag bör betalas ut till förmånstagaren iaries endast genom checkar och efterfrågan, enligt FIR.

© The Indian Express (P) Ltd