Manpreet och mer: BJP försöker växa i Punjab och tittar på olyckliga Cong-ledare

0
25

“Många fler kommer!” twittrade den tidigare Punjabs CM-kaptenen Amarinder Singh på onsdagskvällen och gratulerade förre finansministern Manpreet Badal för att han gick med i BJP.

Kom ut ur skuggan av sin tidigare allierade Shiromani Akali Dal, som den hade spelat andrefiol till i delstaten i över ett decennium fortsätter Bharatiya Janata-partiet (BJP) med sin sprea för att locka in missnöjda ledare i Punjab-kongressen i sin fålla, eftersom de gör allt för att öka sitt fotavtryck i statens politiska landskap. Under processen färgas den bokstavligen i kongressull.

En före detta CM, en före detta delstatskongresschef, en före detta finansminister, fem andra före detta regeringsministrar och ett antal före detta kongresslagstiftare har redan bytt lojalitet till saffranspartiet.

Amarinder Singh gick med i BJP i september förra året och slog samman sin Punjab Lok-kongress med saffranspartiet, nästan ett år efter att kongressens överkommando utan ceremonier hade fått honom att avgå som Punjab CM. Eftersom kaptenen är en hängiven nationalist i sin ideologi, är kaptenen på ett sätt förälskad med BJP och varnar alltid för Pakistans och dess byrå Inter Services Intelligence (ISI) olycksbådande planer för att destabilisera gränsstaten Punjab.

Läs också | fallen stjärna, Manpreet Badal söker nu ett nytt liv i BJP

Den senaste deltagaren i BJP från kongressen, Manpreet Badal, var avgörande för att från Pakistan skaffa rekordet för partitionen av Punjabs lagstiftande församling 2017, när han var finansminister i den Amarinder Singh-ledda kongressregeringen, 70 år efter delningen. . De 43 volymerna med register över historiska debatter i den lagstiftande församlingen i Kombinerade Punjab (öst och väst), från 23 mars 1937 till 3 mars 1947, innehåller debatter om olika lagförslag som innehåller information om frihetskampen.

Fd Punjab Pradesh Congress Committee (PPCC) president Sunil Jakhar anslöt sig till BJP i maj förra året, fem dagar efter att han lämnat kongressen, vilket avslutade omkring fem decennier av sin koppling till partiet.

I december förra året utsåg BJP Amarinder Singh och Jakhar till medlemmar av partiets nationella verkställande kommitté. Fyra dagar senare, i en förnyelse av Punjab BJP, inkluderade saffranspartiet duon i den 17-medlemmar återbildade kärnkommittén, tillsammans med tidigare ministern Rana Gurmit Sodhi och före detta MLA Fateh Jang Singh Bajwa.

Läs också |Efter Manpreet Badal går med i BJP, kongressen säger “bra riddance”, SAD erbjuder förslag

Sodhi gick med i BJP i december 2021, inför valet i Punjab den 20 februari förra året. Senare samma månad gick Fateh Jang Singh Bajwa också med i BJP.

Annons

I juni 2022 lämnade de tidigare ministrarna Raj Kumar Verka, Balbir Singh Sidhu, Gurpreet Singh Kangar och Sunder Sham Arora kongressen för att gå med i BJP.

Arora greps av Punjab Vigilance Bureau (VB) i oktober förra året för att ha erbjudit en muta på 50 lakh Rs till en av dess tjänstemän för att frita honom i de pågående utredningarna i fall av oproportionerliga tillgångar och korruption. Han fick produktionsordern från Ropar-fängelset och arresterades av VB den 12 januari i ett annat fall av påstådd bedrägeri i Punjab Small Industries and Export Corporation (PSIEC), registrerat den 5 januari.

På en fråga om utvandringen av flera kongressledare till BJP sa kongressledaren Rahul Gandhi vid en presskonferens i Hoshiarpur-distriktet under hans Bharat Jodo Yatra på tisdagen: “Min erfarenhet är i stort sett att alla som går till BJP, åker dit på grund av en viss typ av tryck. Det är ett dolt tryck som man kan kalla det… tryck från CBI, tryck från ED, tryck från fall… Så vi är glada att den här typen av människor inte är med i partiet längre.” Den tidigare AICC-chefen sa vidare att han har sett en enorm entusiasm, extremt dynamiska arbetare och en blandning av seniora och unga ledare i partiet. “Så, vad jag ser i kongressen är extremt kompetent ledarskap hela vägen från topp till arbetarnivå.”

Annons

För övrigt var Manpreet Badals avskedsbrev adresserat till Gandhi daterat den 17 januari (tisdag).

Politiska kretsar brummar om att kongressledarnas inträde i BJP “överskuggar” det “ursprungliga” ledarskapet i BJP. parti som hade arbetat i staten i flera år.

Akali Dal, som gick ur sin decennier långa valallians med BJP, tog en satir på saffranspartiet efter att Manpreet Badal lämnade kongressen för att gå med i BJP. Akali Dal talesperson Daljit Singh Cheema vädjade i en tweet till BJP: “Med tanke på den snabba anslutningen av kongressledare i Punjabs BJP-enhet vädjar jag ödmjukt till BJP:s högsta kommando att reservera minst 3 Lok Sabha & 23 Vidhan Sabha platser för ursprungliga BJP-ledare som har arbetat hårt för partiet sedan årtionden.”

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

I Odishas regnmatade Malkangiri hjälper ett vattensystem bönder att odla en seco…

Delhi Konfidentiellt: En speciell hirsräknare i Delhi L-G’s Hemma…

Utrikesminister S Jaishankars besök i Sri Lanka: Nyckeltal…

Armén ser ut att få högteknologiska drönare, robotmulor för att ersätta djurtransporter Ansök nyårskampanjkod SD25

Relevant att notera att innan SAD skildes åt BJP över centrets ratificering av de nu upphävda tre gårdslagarna, brukade allianspartnerna ha ett sätesdelningsarrangemang där Akali Dal brukade tävla på 10 och BJP på tre av 13 Lok Sabha-platser. I Vidhan Sabha-valet brukade Akali Dal tävla om 94 platser och BJP på 23. I processen var BJP alltid tvungen att spela andra fiol till Akali Dal.