Interview met MD & CEO, Union Bank of India: 'Stress in de retailsector hoog, maar uitglijden niet veel'

0
27

Hoewel de algemene vraag vanuit de detailhandel goed blijft, zijn er tekenen van stress zichtbaar in het niet-betaalde segment, aldus MD en CEO A. MANIMEKHALAI van Union Bank of India. In een interview met HITESH VYAS en GEORGE MATHEW zei Manimekhalai, die uitvoerend directeur was bij Canara Bank voordat hij naar Union Bank kwam, dat de rente op leningen en deposito's zich zal stabiliseren op deze (huidige) niveaus. Fragmenten:

Hoe was het derde kwartaal voor de bank?

In het eerste kwartaal van dit boekjaar was ik net de bank binnengelopen. Ik kon dus niet veel doen. In Q2 en Q3 hebben we hard gewerkt en het hele team is nu vol energie. Iedereen gaat naar het veld. We hebben veel inclusieve groei zien gebeuren. In termen van herstel hebben we de afgelopen drie kwartalen bijna 5,60.000 (aantal slechte leningen) hersteld. Dit komt er allemaal aan omdat iedereen betrokken is bij de groei van de bank.

Lees ook |PM-KISAN handout om te worden verhoogd tot Rs 8.000; om Rs 22.000 cr extra te kosten

Is deze groei een weerspiegeling van verandering in de economie?

Subscriber Only StoriesAlles bekijken

UPSC Key- 24 januari 2023: weten over Netaji Subhas Chandra Bose, Trans …

De terughoudendheid van Duitsland ten aanzien van tanks komt voort uit zijn geschiedenis en zijn politiek

Upendra Singh Kushwaha en Nitish Kumar: een lange liefdes- haatrelatie

Voor technologiebedrijven, jaren van gemakkelijk geld zwichten voor moeilijke tijdenNieuwjaarspromotiecode SD25

toepassenDe verandering in de economie is het enige gebied om naar te kijken, maar de andere manier om ernaar te kijken is hoe de mensen worden geactiveerd. De afgelopen twee jaar werden getroffen door de pandemie. Mobiliteit was er niet. Nu zien we veel gebeuren en ook de bank gaat vooruit. We hebben structurele veranderingen in de bank gebracht. Als ik het alleen over het herstel heb, hadden we NPA's in al onze 8.700 vestigingen. We hebben NPA's van meer dan Rs 20 lakh uit alle filialen gehaald en samengevoegd tot ARB-filialen (activahersteltak) en SAM-filialen (stressed asset management). Dus nu hebben we een pool van 30 vestigingen die NPA's onderzoeken en bijna 90 procent van mijn NPA's zit in deze vestigingen en we kunnen ons daarop concentreren. Er zijn nog steeds minder dan Rs 20 lakh NPA's bij filialen waar we schema's uitvoeren zoals eenmalige afwikkeling (OTS) en die kunnen herstellen.

Waar komt de stress vandaan? >

De stress is hoog in de detailhandel. We zien stress in het niet-betaalde segment, zoals het bedrijfsleven. Het betaalde segment gedraagt ​​zich goed. Deze leningen glijden echter niet af (in de NPA-categorie). Als je naar al mijn gestresste activa kijkt, komt bijna 15 procent uit de detailhandel, maar ontsporingen zijn slechts in de mate van Rs 351 crore in Q3 FY23. Naast de detailhandel zien we een beetje stress in de mkb-sector.

Lees ook |Ministerie vraagt ​​de hoofden van de PSU-banken om gesprekken te beginnen over loonherziening

Hebben de stijgingen van de reporente een invloed gehad op de vraag in de detailhandel?

sterk>

We hebben een goede groei gezien in de retailsector. Op het moment dat de RBI de rente verhoogde, hebben we deze overgemaakt aan onze klanten. Bijna 50 procent van mijn winkelportefeuille bevindt zich in de woningsector. We hebben ongeveer 14,5 procent groei gezien in onderwijsleningen en ongeveer 40 procent in de goudleningenportefeuille. Zelfs ons segment persoonlijke leningen doet het erg goed. Ik denk niet dat er een afname zal zijn in de vraag naar particuliere leningen.

Advertentie

Uw voorschotten zijn in het derde kwartaal met 20% gegroeid. Kun jij dit volhouden?

In het eerste kwartaal hadden we een mooie groei in voorschotten van 13 procent. In het tweede kwartaal deden we 22 procent en de groei in het derde kwartaal was 20,9 procent. Deze groei is het gevolg van het basiseffect. In het kwartaal van maart 2022 was er een enorme kredietgroei en dus kunnen we in maart 2023 misschien geen groei van 20 procent laten zien, maar we zullen in de buurt kunnen komen van onze (kredietgroei) verwachting van 10- 12 procent, of iets daarboven.

Lees ook |Adani Group verzelfstandigt waterstof, luchthavens, datacenterbedrijven tegen 2028: CFO Jugeshinder Singh

Hoe presteert uw zakelijke kredietportefeuille?

Advertentie

We zien een goede groei in sectoren als het hybride annuïteitenmodel (HAM), staal, farma, petroleum en cement. Er is vraag naar termijnleningen en werkkapitaal. Er komen veel greenfield-projecten naar ons toe. We hebben sancties van ongeveer Rs 39.000 crore en ze bevinden zich in verschillende stadia van uitbetaling. De pijplijn is Rs 40.000-45.000 crore.

Heeft u de volledige 225 bps Repo renteverhogingen doorberekend?

In de leningen gekoppeld aan de externe benchmark-gebaseerde beleningsrente (EBLR) hebben we de volledige verhoging van de Repo-rente met 225 basispunten doorberekend. Bijna 115 basispunten zijn doorberekend aan leningen die gekoppeld zijn aan de marginale kosten van de op fondsen gebaseerde beleningsrente (MCLR). Van onze totale leningen is 47 procent gekoppeld aan MCLR en 40 procent aan EBLR.

Ziet u de rente verder stijgen?

Nee. Ik denk niet dat de Reserve Bank of India (RBI) de rente verder zal verhogen. De inflatie is onder controle en het groeitraject moet worden getoond. De rente op leningen en deposito's zal zich op deze niveaus stabiliseren.

Wat zijn uw plannen voor fondsenwerving?

We hebben goedkeuring gekregen voor Rs 8.100 crore aan kapitaal salarisverhoging. We hebben al Rs 1.983 crore aan Tier I-kapitaal en Rs 2.200 crore aan Tier II-kapitaal opgehaald. We gaan in het huidige kwartaal (Q4 FY23) alleen Rs 3.800 crore aan gekwalificeerde institutionele plaatsing (QIP) ophalen om de inzet van de overheid te verminderen. Vandaag is het overheidsbelang 83,69 procent en QIP zal helpen om het met 4 procent terug te brengen tot 79 procent.

Waarom stijgen bankaandelen op beurzen?

p>Advertentie

Alle banken in de publieke sector doen het erg goed. Ze hebben hun boeken opgeruimd. Groei is zichtbaar in alle parameters. Ze zijn in staat om kapitaal op de markt te halen en gaan niet naar de overheid voor fondsinjectie. Ze zijn goed gekapitaliseerd. Het verhaal van PSB's werd niet eerder gehoord en nu is het de tijd van deze banken.

© The Indian Express (P) Ltd