In contact met CJI D Y Chandrachud, er is geen Mahabharat, zegt vakbondsminister Kiren Rijiju

0
13

Een dag nadat hij de videoclip deelde van een gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof die zei dat het Hooggerechtshof de grondwet had “gekaapt”, te midden van de huidige confrontatie over de benoeming van rechters, Union Law Minister Kiren Rijiju zei maandag dat er geen “Mahabharat” was tussen de regering en de rechterlijke macht – en dat er “debat en discussie” zal zijn in een democratie.

Tijdens een evenement bij de Tiz Hazari-rechtbanken in Delhi zei de minister van Justitie ook dat hij “live contact” heeft met de opperrechter van India D Y Chandrachud. “Van kleine tot complexe kwesties, we bespreken alles”, zei hij.

Lees ook |Rechters hoeven niet te worden geconfronteerd met verkiezingen of publieke controle zoals een gekozen regering: minister van Unierecht Kiren Rijiju

Tijdens zijn toespraak zei Rijiju verwees naar een brief geschreven door voormalig CJI N V Ramana over kritiek op rechters op sociale media en zei dat rechters voorzichtig zijn bij het uitspreken van vonnissen die een sterke publieke reactie zouden kunnen uitlokken.

Hij zei echter dat, in tegenstelling tot politici, een “rechter niet opnieuw een verkiezing hoeft te ondergaan”.

Alleen abonneesVerhalenAlles bekijken

Het gebruik van dierennamen om elkaar te beledigen is een stereotype dat we zouden kunnen…

In Odisha's door regen gevoede Malkangiri, een waterplan helpt boeren om een ​​seco… te verbouwen

Delhi Confidential: een speciale gierstteller in Delhi L-G’s Thuis…Minister van Buitenlandse Zaken S Jaishankar’s bezoek aan Sri Lanka: Key ta…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Zondag had Rijiju, die de impasse over de benoeming van rechters in de hogere rechterlijke macht escaleerde, gedeeld op Twitter eninterviewfragment van de voormalige rechter van het Hooggerechtshof van Delhi, R S Sodhi, die zegt dat het “Hooggerechtshof voor het eerst de grondwet heeft gekaapt”, er werd gezegd dat we de rechters zullen benoemen en dat de regering hierin geen rol zal spelen ”. De wetsminister twitterde dat een “meerderheid van de mensen soortgelijke gezonde opvattingen heeft”.

Read in Explained |Law Minister Kiren Rijiju's suggestie aan CJI DY Chandrachud over de benoeming van rechters: De context en achtergrond, uitgelegd

De tweets werden geplaatst dagen nadat het Supreme Court Collegium onder leiding van het CJI zijn redenen voor herhaling en de bezwaren van de regering tegen de benoeming van ten minste drie advocaten als rechters van het Hooggerechtshof openbaar had gemaakt.

Tijdens het Tiz Hazari-evenement op maandag verwees Rijiju naar de brief van ex-CJI Ramana en zei: “Zelfs rechters zijn tegenwoordig een beetje voorzichtig. Ze zullen geen oordelen vellen die een sterke reactie in de samenleving zouden kunnen veroorzaken. Een rechter is immers ook een mens en het (de publieke opinie) raakt hem ook. Er is een directe impact van (controle op sociale media) op rechters.”

Advertentie

Het voormalige CJI, zei hij, had gezocht naar een wet om kritiek op rechters op sociale media aan te pakken. Rijiju zei dat je niets kunt doen als een “groot aantal mensen” toegang heeft tot sociale media.

Lees ook |'Gifpil voor onafhankelijke rechterlijke macht': Oppn hekelt regering over brief Rijiju aan CJI

Vervolgens vergelijken rechters’ benoemingen bij verkiezingen waar politici mee te maken hebben, zei Rijiju: “Een rechter wordt een keer een rechter, dus hij hoeft niet opnieuw een verkiezing te ondergaan. Het publiek kan de rechters niet onderzoeken' Daarom zei ik dat voor rechters het publiek ze niet kiest, dus ze kunnen ze niet veranderen. Maar de mensen houden je in de gaten. Uw oordelen, de manier waarop rechters functioneren, de manier waarop u recht doet, de mensen kijken toe.”

Rijiju zei ook dat er geen spanning was tussen de uitvoerende macht en de rechterlijke macht. “Hoe is het een democratie als er geen debat en discussie is? Als er een verschil is in de opvattingen van de regering en de rechterlijke macht, doen sommige mensen alsof er een of andere Mahabharat plaatsvindt, maar zo is het niet”, zei hij.

Advertentie

Verwijzend naar een aparte brief die hij naar CJI Chandrachud had gestuurd, waarin hij “suggereerde” om een ​​door de regering genomineerde op te nemen in het proces van shortlisting van rechters voor benoeming, zei Rijiju dat het zijn “plicht” was om dat te doen. “Ik heb een brief geschreven waarin ik de problemen in de vijfrechtersbank van 2015 naar voren bracht”, zei hij. In 2015 werd een grondwetsbank met vijf rechters als “ongrondwettelijk” de grondwetswijziging die de National Judicial Appointments Commission (NJAC) introduceerde.

De minister van Justitie zei ook dat een robuuste, onafhankelijke rechterlijke macht een must is voor het versterken van een democratie. “De regering-Modi heeft geen enkele stap gezet om de rechterlijke macht te ondermijnen. Ons werk is het bewijs van het respect voor de instelling… Democratie kan geen succes zijn als je het gezag of de waardigheid van de rechterlijke macht verzwakt”, zei Rijiju.

© The Indian Express (P) Ltd