«Hvem vil gi meg årene mine tilbake», spør Prof., godkjent etter 10 år for Mamata tegneserie; TMC gir «rettslig forsinkelse» skylden

0
63

Jadavpur University-professor Ambikesh Mahapatra, 62, var i sentrum av en juridisk kamp i nesten 10 år etter å ha blitt anmeldt i 2012 for angivelig videresending av ærekrenkende tegneserier av Vest-Bengals sjefsminister Mamata Banerjee og Trinamool Congress (TMC) leder Mukul Roy. Den 18. januar ble han frifunnet av Alipore District Court.

Rettens kjennelse sa at frigjøringsbegjæringen “av den tiltalte anklageren Ambikesh Mahapatra er tillatt” og at “kausjonsgarantiene blir utløst tilsvarende”.

Den 12. april 2012 delte Mahapatra en tegneseriesekvens basert på Satyajit Rays film Sonar Kella etter at Roy ble erstattet av Dinesh Trivedi som Unionens jernbaneminister på den tiden. Basert på en klage inngitt ved East Jadavpur politistasjon, ble Mahapatra arrestert samme dag. Han fortsatte med å søke fritak fra Alipore Chief Judicial Magistrate Court 14. september samme år.

Mhapatra snakket med The Indian Express etter frifinnelsen og sa: «Selvfølgelig er jeg glad for å være ute av alt dette . Men hvem vil gi meg tilbake disse årene? Saken ble trukket ut med vilje i så lang tid uten noen fortjeneste.»

Subscriber Only StoriesView All

I Odishas regnmatte Malkangiri, et vannopplegg hjelper bøndene med å dyrke…

Delhi Confidential: En spesiell hirsedisk ved Delhi L-G’s At Home…

Utenriksminister S Jaishankars besøk på Sri Lanka: Nøkkel til…

Hæren ser ut til å bli høyteknologisk droner, robotmuldyr for å erstatte dyretransport Bruk nyttårskampanjekode SD25 Les også |Når Vest-Bengal går inn i panchayat-avstemninger, får BJP-statssjefen, enheten et moralløft fra Modi

Mahapatra sa at han «hadde videresendt en collage-tegneserie med få bilder og dialoger»: «I 2012 hadde daværende jernbaneminister Dinesh Trivedi presentert et jernbanebudsjett, og CM Mamata Banerjee var ikke enig i noen få punkter. Manmohan Singh var da statsminister. Hun la press på ham og Mukul Roy ble utnevnt til jernbaneminister.»

«Det var en hendelse uten sidestykke. Et jernbanebudsjett ble presentert av én person, og da det ble vedtatt i parlamentet, ble jernbaneministeren endret. Mukul Roy ble gjort til ny minister. Naturligvis var det en snakkis, og tegneserien handlet om det,” hevdet Mahapatra.

Mahapatra sa at han «fikk tegneserien fra noen», og la til at han hadde videresendt det samme til vennegruppen sin på gruppe-e-post.

Annonse

Når han snakket om natten da han ble arrestert, påsto Mahapatra: “Det var et planlagt trekk. Omtrent 60 til 70 TMC-forbrytere hadde samlet seg på vårt borettslagskontor som jeg var assisterende sekretær for. Som i min vanlige rutine, pleide jeg å returnere fra Jadavpur University og satt på kontoret. Den dagen hadde de samlet seg på kontoret. På grunn av noen ekstratimer kom jeg for sent. De ventet på meg siden klokken 19. De så meg gå og sperret veien.»

Han la til: «De tok meg med makt til kontoret mitt. De viste meg en trykt kopi av tegneserien og spurte om jeg hadde delt den med noen personer på e-post. Da jeg sa ja, begynte de å slå meg. Jeg ble overfalt. Jeg ble sparket og slått. Jeg skalv av frykt og var omgitt av mennesker. Jeg kan aldri glemme natten…jeg tigget, gråt og følte meg hjelpeløs.»

Mahapatra hevdet at han ble gitt “en hvitbok” og bedt om å skrive at han “videresendte eller delte tegneserien på en planlagt måte.

Annonse Les også | “Hvem er SRK til Shri SRK på bare 24 timer”: Opposisjonen tar grave i Himanta Biswa Sarma

“Jeg ble bedt om å skrive at jeg var en CPI(M)-arbeider. Det var ikke sant, så jeg nektet, men jeg måtte til slutt gi opp. Jeg skrev det de sa på en hvitbok. Etter det tok de meg og min kontorsekretær Subrata Sengupta til en politistasjon. Flere sykler fulgte etter politibilen, og vi fikk snart et arrestasjonsnotat,» la han til. Mahapatra ville fortsette å konkurrere i forsamlingsvalget i 2016 fra Behala øst-valgkretsen som en uavhengig kandidat støttet av den CPI(M)-ledede venstrefronten.

Mahapatra påsto også at “tid, sted og vitne på arrestasjonsnotatet var falske.”

«Vi ble arrestert klokken 22.30 12. april, men på notatet viste de klokken 12.30 13. april. Jeg ble arrestert fra borettslagskontoret. De viste hjemmet mitt som stedet for arrestasjonen og skrev også min kones navn som vitne. Jeg motsatte meg å signere notatet, men måtte til slutt,” sa han.

På tidspunktet for arrestasjonen var Sengupta, en pensjonert regjeringsingeniør, 73. “Sengupta måtte også holde seg inne i låsen en natt, sier Mahapatra. Den 13. april ble de begge fremstilt for Alipore Criminal Court og løslatt mot kausjon under protester fra TMC-regjeringen og politiet som motsatte seg kausjonsbegjæringen.

Mahapatra ble bokført under paragraf 66A (b) og (c) i informasjonsteknologiloven, 2000. I 2015 slo imidlertid høyesterett ned paragraf 66A i IT-loven i Shreya Singhal vs. Union of India-saken, og kalte det grunnlovsstridig. Etter dette ble paragraf 66A i IT-loven mot Mahapatra henlagt. Men saken trakk ut til 2021.

Annonse

“Hvor mye penger og økonomisk tap jeg har lidd av hendelsen er ikke viktig, siden det er i lakhs. Imidlertid har mange frivillige organisasjoner og mennesker hjulpet meg og gitt meg økonomisk hjelp i prosessen. Men tiden jeg har kastet bort og trakasseringen jeg møtte kan ikke måles,” la han til.

Han tok til Facebook etter at saken ble opphevet, og sa: «Det kan beskrives som en demokratisk dag. Essensen av den indiske grunnloven er demokrati. I 2011 avla regjeringen Maa-Mati-Manush (et TMC-slagord popularisert av Banerjee) en ed i grunnlovens navn og bestemte at ingen frie ytringer som er kritiske overfor regjeringen og det regjerende partiet ville bli tillatt. De felles styrkene til politiadministrasjonen, regjeringspartiet og de kriminelle støttet av regjeringspartiet fikk ansvaret for å gjennomføre denne beslutningen. Denne kraften gikk i gang for å håndheve den over hele staten.»

Annonse

La professoren til, “Et godt eksempel var min sak. Fysisk mishandling, drapstrusler, kausjon, å ringe politiet og arrestere meg, ordne overnatting i politistasjonens lås, innlevering av straffesaker i Alipore Criminal Court, siktelse, ytterligere trakassering, datoer etter datoer og hva ikke. På denne måten har jeg passert 11 år! Til syvende og sist vil tingrettens inngripen føre til fritakelse av straffesaken. Dette er kampens seier for å beskytte demokrati og borgerrettigheter i den utvetydige kampen mot statlig konspirasjon.”

Opposisjonen, som har skrudd opp varmen på TMC i saken gjennom årene, har ikke etterlatt noen mulighet til å slå ut mot TMC etter Mahapatras løslatelse.

Annonse

CPI(M)-leder Sujan Chakraborty sa: «TMC-regjeringen tror ikke på demokrati. De vil at folk skal gå med hodet ned. TMC tror ikke på menneskerettigheter.”

BJP-leder Rahul Sinha krevde en unnskyldning fra CM: “Jeg tror det er demokratiets seier. Mamata Banerjee burde be om unnskyldning overfor offentligheten.»

TMC hevdet imidlertid at saken ble bekjempet lovlig og sa at partiet ikke hadde noe med det å gjøre.

“Vi vet veldig godt. vel at han har politiske tilknytninger og til og med konkurrerte valg. Regjeringen har ingenting med denne hendelsen å gjøre. Dette er et bevis på hvor tregt rettssystemet vårt er. Hvis du har ytringsfrihet, betyr det at du kan lage en tegneserie for hvem som helst? Hvorvidt en rimelig begrensning bør være der eller ikke når vi snakker om ytringsfrihet er et seriøst diskusjonsemne,” senior TMC-leder og MP Saugata Roy fortalte media.

© The Indian Express (P) Ltd