Fortsatt “i princip omöjligt” utvisa kriminella afghaner, araber, afrikaner

0
66

Publicerad 25 januari 2023 kl 11.57

Inrikes. Gränspolisen tror att det även i framtiden kommer att bli “oerhört svårt” att genomföra utvisningar av utländska medborgare från tredje världen som dömts för brott. Detta trots skärpt lagstiftning och regeringens Tidöavtal.

Gilla artikeln på Facebook

– Även med den nya lagstiftningen kommer det bli oerhört svårt även fortsättningsvis att utvisa personer till ett tiotal länder i världen som Sverige har dåliga diplomatiska kontakter med, säger Göran Andersson på gränspolisen till SVT Nyheter.

Enligt SVT är det “i princip omöjligt” att utvisa brottsdömda till länder som Afghanistan, Somalia, Syrien, Iran, Palestina, Etiopien, Eritrea, och Sudan .

Tidigare krävdes minst ett år på straffskalan för att den kriminella invandraren skulle kunna utvisas, men nu är det sex månaders fängelse som gäller. Antalet brottsdömda som utvisas från Sverige väntas öka med drygt 200 personer per år med den nya lagändringen från i höstas.

Den nya regeringen har “tillsatt en utredning” för att se om det går att utvisa fler personer med “bristande vandel”. Det kan exempelvis handla om missbruk, prostitution eller samröre med kriminella nätverk, skriver SVT.