Fondsen bedoeld om Hindi in Zuid te promoten 'misbruikt', registreert CBI FIR

0
10

Het Central Bureau of Investigation (CBI) heeft maandag een FIR geregistreerd van bedrog en criminele samenzwering tegen de voormalige president van Dakshin Bharat Hindi Prachar Sabha (DBHPS), Shivayogi R Niralkatti en andere niet-geïdentificeerde personen wegens vermeende verduistering van fondsen.< /p>

Het bureau zei dat subsidies die waren verstrekt door het voormalige ministerie van Human Resource Development van de Unie (nu het ministerie van Onderwijs) naar verluidt zijn verduisterd door Niralkatti, de toenmalige president van DBHPS.

Aanbevelingen van het |Taalpanel uitgelegd en een nieuwe Rij 'Hindi-oplegging'

De DBHPS werkt aan het verbeteren van de Hindi-geletterdheid onder niet-Hindi-sprekende mensen in Zuid-India.

De CBI diende een FIR in op basis van een klacht ingediend door A Dhandapani, adjunct-superintendent (CBI) tegen Niralkatti. “De anticorruptieafdeling van CBI in Madurai begon op 28 februari vorig jaar met het uitvoeren van een vooronderzoek (PE) nadat ze een klacht hadden ontvangen van een gezamenlijke secretaris (waakzaamheidsfunctionaris) van het ministerie van Onderwijs, Neeta Prasad. De PE heeft onthuld dat er tussen 2004-2005 en 2016-17 sprake was van verduistering van fondsen in DBHPS, waarbij Niralkatti's vader, die stierf, en onbekende personen betrokken waren, “verklaarde het.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken UPSC-sleutel – 25 januari 2023: weten over Egypte, India en niet-gebonden beweging…Het gebruik van dierennamen om elkaar te beledigen is een stereotype dat we zouden kunnen…

In Odisha's door regen gevoede Malkangiri, een waterplan helpt boeren een sec…

Delhi Confidential: een speciale gierstteller bij Delhi L-G’s At Home…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen Uitdrukkelijke mening |Niet Hindi of Engels, de echte taalkwestie is de status van de volkstaal

“De PE heeft ook onthuld dat de beurzen die door het centrum zijn vrijgegeven, bedoeld voor betalingen van honorarium aan leraren voor het promoten van Hindi, werden omgeleid en gebruikt door DBHPS, Dharwad, voor betaling van salaris aan de directeuren, leraren, klerken en peons van B .Ed colleges onder de controle van DBHPS, Karnataka,” stelt de FIR.

“De PE heeft onthuld dat er geldopnames waren voor een bedrag van Rs 7.44 crore in naam van het uitdelen van subsidies aan leraren, terwijl subsidies moeten worden betaald aan de uitkeringsgerechtigde Ik kan alleen met cheques betalen en wissels vragen”, aldus FIR.

© The Indian Express (P) Ltd