Express Investigation – Del 1: PM Awaas er for fattige på landsbygda, men i Vest-Bengal er eiere av hus som disse på listen

0
19

* Et tre-etasjes pucca-hus utstyrt med et CCTV-kamera foran, en gårdsplass og en garasje i første etasje.

* Ved siden av, et underbygget fireetasjes hus med en jern-port garasje i første etasje. Fra forrige uke var alle gulvene klare, og trengte bare maling og sementflekker for ferdigstillelse.

* Et to-etasjes pucca-hus med klimaanlegg.

p>

* Et fireroms puccahus med fjøs i forgården.

Subscriber Only StoriesSe alle

Delhi Confidential: Bollywood-stjerner hyller PM for å navngi Andaman & Nico…

Laget i Chanpatia: Migranter nå gründere i oppstartssonen

Express Investigation – Del 2 | Mistenkt statsminister Awaas lister opp i Vest-Bengal: A…

Forstå Keralas mann-elefant-konflikt Bruk nyttårskampanjekode SD25

* Nok et pucca-hus med et klesverksted tilknyttet.

Listen fortsetter og fortsetter, av hus som disse, hver for seg langt unna kvalifikasjonskriteriene for Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin (PMAY-G) som de med pucca-hus ikke kan søke under. Det er klart at ingen kvalifiserer for ordningens inkluderingsbetingelser for fattigdom, nød og kutcha eller falleferdig bolig.

Likevel, som en undersøkelse fra The Indian Express viser, står disse huseierne, mange av dem knyttet til den regjerende Trinamool-kongressen i Vest-Bengal, på offisielle lister utarbeidet av den lokale administrasjonen som potensielle mottakere av PMAY-G.

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/01/PM-Awaas.jpg?resize=600,334" /> Pucca-hus eid av Nitai Kundu, en TMC-leder i Jamalpur. Kundu sa at navnet hans ble satt på listen av ledere for hans eget parti for å “male” ham. (Ekspressfoto av Partha Paul)

Ingen midler har blitt utbetalt, men hadde det ikke vært for en rekke protester på lokalt nivå, kunne disse listene, sa kilder, ha lagt grunnlaget for at de ble faktiske mottakere.

“De viktigste godkjenningene er gjort på distriktsnivå, og derfor er det enkelt for lokalt ansatte i samarbeid med huseierne å bruke midler til å bygge utvidelser under PMAY-G,» sa Apurba Chatterjee, et CPI(M)-distriktssekretariatmedlem fra Purba Bardhaman.

Annonse DEL 2 |Mistenkt statsminister Awaas lister i Vest-Bengal: Alarmklokkene ringte tidlig, gikk uhørt

Faktisk er prosessen med å identifisere potensielle mottakere nå kjernen i den siste striden mellom TMC-regjeringen og det BJP-styrte senteret. Dette, midt i ulmende lokal misnøye og opphetede protester med påstand om partiskhet til fordel for medlemmer av statens regjerende parti.

Dette puccahuset med verksted i Rudrapur eies av Kabirul Haq, en lokal TMC-leder. Kabiruls kone Parvin (over) sa at de hadde et gjørmehus da de søkte. (Ekspressfoto av Partha Paul)

Så mye, etter å ha stoppet ordningen i staten i over åtte måneder i fjor, bevilget senteret endelig Rs 8200 crore til 11 36 488 PMAY-G-hus med en streng påminnelse i november: følg implementeringsrammeverket.

Les også |For å møte statenes krav får statsminister Awas Yojana Rs 13 000 crore ekstra

Ordningen har også ført til en politisk ildstorm med TMC som sa at den blir urettferdig målrettet av senteret og at faren til BJP-lederen og sentralminister Nishit Pramanik også har blitt identifisert som en potensiell mottaker av ordningen i Cooch Behar-distriktet. Som svar har Pramanik hevdet at navnet ble lagt til som en del av en politisk “konspirasjon”.

Annonse

Å bli identifisert som kvalifisert for ordningen er bare det første trinnet i en lang prosess som involverer flere kontroller på statlige og sentrale nivåer før pengene overføres til bankkontoer.

Pabitra Biswas og kona Madhuri bor i dette pucca-“familiehjemmet” med TMC-leder Sabita Biswas i Kashipur. Madhuri (over) sa at hun og mannen hennes bor i kufjøset. (Express Photo by Partha Paul)

Det Indian Express fant etter å ha undersøkt mottakerlister, gjennomført stedsbesøk og intervjuet søkere og lokale tjenestemenn, var feil i det aller første trinnet i prosessen, blokknivået.

Indian Express besøkte Purba Bardhaman, North 24 Parganas og South 24 Parganas, tre distrikter som har vært vitne til protester fra lokale innbyggere over ordningen. Og fant ut at fra stedfortredende pradhan for en TMC-styrt panchayat til et partikjernekomitémedlem og en lokal Trinamool-arbeider som også er en panchayat-ansatt – alle hadde pucca-hus og ble likevel identifisert på lokalt nivå som kvalifiserte til å kvalifisere seg for PMAY- G.

Les også |Senteret klarerer 8200 crore Rs for Bengal under landlig boligordning

Når de ble kontaktet, tilskrev en av dem prosessen til en “feil”, en annen sa at han ikke var klar over hans inkludering og en tredje sa at han hadde snakket med Block Development Officer (BDO) for å få navnet hans fjernet. BDO-ene tok pengene, skyldte på den foreløpige undersøkelsen på panchayat-nivå og mangel på kontroll over prosessen – og hevdet at de «rydder opp» i listen og fjerner flere navn.

Purba Bardhaman< /strong>

*TMC-styrt gram panchayat up-pradhan Jahangir Sekh er eieren av et treetasjes hus med CCTV-kameraet og det underbyggede huset ved siden av, i landsbyen Keshabpur under Shakhari Gram Panchayat i Khandoghosh-blokken.

Annonse

Kona hans Simas navn, og navnet til brødrene hans Alamgir og Ajamgir, og faren Sekh Mahasen som døde i fjor, er på listen over potensielle PMAY-G-mottakere utarbeidet på blokknivå.

Jahangir var ikke hjemme da The Indian Express var på besøk. Han svarte heller ikke på anrop eller meldinger. Da de ble kontaktet, sa Aparthib Islam, TMC-blokkens president, “Folket her er sinte over at navnene til Jahangir og hans familiemedlemmer blir inkludert på listen når han har to palasslige hus. Men da undersøkelsen (for å identifisere potensielle mottakere) fant sted, hadde Jahangir et gjørmehus. Etter å ha vunnet panchayat-avstemningene i 2018, startet han en risvirksomhet og tjente godt.»

Annonse

Satyajit Kumar, Block Development Officer (BDO), Khandoghosh: «Undersøkelsen ble gjort i 2018. BDO-ene hadde ingen kontroll over den undersøkelsen som ble utført gjennom en mobilapp av landsbyressurspersoner fra panchayat.» På spørsmål om Jahangir og hans familie, sa BDO: “Navnene deres ble fjernet fra listen før noen protest.”

*Omtrent 40 km unna, ved Surekalna i Jamalpur-blokken, tilhører et to-etasjes betonghus med AC til Nitai Kundu, som er TMC-president for Jamalpur 2 Anchal. Navnet hans står på listen. «En del av lederne i partiet mitt, som prøver å krenke meg, satte navnet mitt på listen. Jeg har fortalt BDO at jeg ikke vil ha et PMAY-hus,” sa Kundu.

Annonse

Shubhankar Majumder, BDO, Jamalpur, sa: “Det ble undersøkt i 2018. Jeg var ikke i denne blokken da. Listen ble laget ved å ta et bilde av huset gjennom appen. Av 21 000 navn i listen fra denne blokken har vi allerede utelatt 6500.»

*Omtrent 27 km unna, i landsbyen Haripur, inkluderer listen navnet til Ratna Mahanta, som leder det TMC-drevne Raina 1 Panchayat Samiti. I betonghuset hennes møtte The Indian Express Ratnas svigermor Malati Mahanta. «Vi hadde et gjørmehus for noen år siden. Nå har vi et betonghus. Men på en eller annen måte, ved en feiltakelse, kom navnet til svigerdatteren min opp på listen,” sa Malati.

Da han ble kontaktet over telefon, sa Ratna: “Jeg har fortsatt et gjørmehus. Betonghuset du så ble laget nylig etter at mine partikolleger hjalp meg med litt penger. Jeg har allerede bedt tjenestemenn om å fjerne navnet mitt fra listen.»

North 24 Parganas

*I landsbyen Purba Rudrapur i Habra har PMAY-G-listen navnet Kabirul Haq, et kjernekomitémedlem i TMC i området. Haq eier et betongflislagt hus med tilhørende arbeidsområde for ferdiglagde plagg med rundt et dusin arbeidere. Han var ikke tilgjengelig for kommentar. Hans kone Parvin, som var i huset, sa: «Min manns navn er på listen fordi vi pleide å ha et gjørmehus for noen år siden. Vi bygde dette huset og verkstedet for tre år siden.”

* I landsbyen Kashipur i nærheten er Pabitra Biswas på listen, selv om han bor i et “familiehjem” av betong med ” slektning”, lokal TMC-leder og lærer Sabita Biswas. “Dette er min slektnings hus. Ikke min. Fjøset er der vi bor. Vi fortjener et hus under PMAY, sa Madhuri, kona til Pabitra Biswas. Sabita snakket over telefonen og sa: «Min onkels sønn er på listen. Han er fattig.»

Jayanta Dey, BDO, Habra-1-blokken, ga ikke detaljer om Biswas' sak, men sa at Kabirul Haq hadde søkt forrige måned “om å fjerne navnet hans fra listen”, noe som har blitt gjort. “Hovedpoenget er at ingen som eier et pucca-hus bør få et hus under ordningen (PMAY). Vi prøver å sikre det,» sa Dey.

'Hva med oss?'

BDO’s forsikring gir lite håp for dem som Sabina Bibi, hvis hus laget av tinnplater står rett over betongboligen i to etasjer til TMC Anchal-president Nitai Kundu, som har blitt identifisert som en potensiell mottaker i Purba Bardhamans Jamalpur.

«Jeg søkte første gang på ordningen for tre år siden, ingenting skjedde. Jeg søkte på nytt for noen måneder siden. Navnet mitt er ennå ikke på listen. Det er et helvete for oss, inkludert mine fire barn, i regntiden. Se nå på betonghuset til neta vår,» sa hun og pekte på Kundus hus. “Fortjener vi ikke nok til å få et hus under denne ordningen?”

© The Indian Express (P) Ltd