De WHO roept op tot actie om overlijden door besmette siropen te voorkomen

0
10

Met minstens 300 dodelijke slachtoffers in drie landen die verband houden met besmette vrij verkrijgbare siropen voor kinderen, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de regelgevers van alle lidstaten gevraagd om besmette siropen uit de circulatie te halen, het markttoezicht te versterken en voorkomen dat ondermaatse en vervalste medicijnen worden gebruikt.

In een verklaring op maandag vroeg de WHO fabrikanten ook om alleen ingrediënten van farmaceutische kwaliteit te kopen en deze te testen.

Lees ook | Sterfgevallen door hoestsiroop: India's medicijn regelgevende instantie moet stoppen met het behandelen van crises op het gebied van de volksgezondheid als public relations-problemen

Het zei dat dergelijke gevallen waren gemeld uit zeven landen, waarbij de meeste slachtoffers kinderen jonger dan vijf jaar waren.

“Aangezien dit geen geïsoleerde incidenten zijn, doet de WHO een beroep op verschillende belangrijke belanghebbenden die betrokken zijn bij de medische levering keten om onmiddellijke en gecoördineerde actie te ondernemen”, zei de WHO in haar verklaring.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC-sleutel – 25 januari 2023: weten over Egypte, India en niet-gebonden beweging…

Het gebruik van dierennamen om elkaar te beledigen is een stereotype dat we zouden kunnen…

In Odisha's door regen gevoede Malkangiri helpt een waterplan boeren een seco te verbouwen …Delhi Confidential: Een speciale gierstbalie bij Delhi L-G’s At Home…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

De intergouvernementele organisatie had eerder aan The Indian Express verteld dat “geen direct verband tussen deze drie incidenten /alerts zijn ingesteld. De onderzoeken worden echter voortgezet. We willen daarom niet speculeren over de redenen.”

De WHO heeft in oktober de eerste van de drie medische waarschuwingen afgegeven voor vier siropen die zijn vervaardigd door het in India gevestigde Maiden Pharmaceuticals en die verband houden met sterfgevallen in Gambia. De tweede waarschuwing werd in november gegeven voor acht siropen die zijn vervaardigd door vier bedrijven die in verband worden gebracht met sterfgevallen in Indonesië. De derde waarschuwing werd in januari afgegeven voor twee siropen, wederom vervaardigd door een Indiase firma Marion Biotech, gekoppeld aan sterfgevallen in Oezbekistan.

Van alle siropen werd vermoed of bevestigd dat ze twee verontreinigingen bevatten – ethyleenglycol en di-ethyleenglycol – giftig voor mensen en kunnen buikpijn, braken, diarree, onvermogen om te plassen, hoofdpijn en een veranderde mentale toestand veroorzaken. Wat nog belangrijker is, het kan leiden tot acuut nierletsel dat dodelijk kan zijn bij kinderen.

Advertentie

De WHO heeft regelgevende instanties en regeringen gevraagd om de producten waarvoor de medische waarschuwingen zijn afgegeven, op te sporen en te verwijderen, ervoor te zorgen dat alle medische producten zijn goedgekeurd voor verkoop door de bevoegde autoriteit en zijn verkregen van erkende leveranciers, risicogebaseerde inspecties van productielocaties te verhogen, de markt te vergroten toezicht houden en ervoor zorgen dat ondermaatse en vervalste medicijnen niet worden verkocht of gebruikt.

Nadat de incidenten aan het licht kwamen, voerde de topregulator van India inspecties uit van productiefaciliteiten van zowel Maiden Pharma als Marion Biotech, en sloot ze over het vinden van schendingen van goede productiepraktijken. De drugsregulator is sindsdien begonnen met het uitvoeren van op risico gebaseerde inspecties van andere productielocaties in heel India.

De intergouvernementele organisatie vroeg fabrikanten om alleen ingrediënten van “farmaceutische kwaliteit” te kopen van gekwalificeerde leveranciers, deze te testen voordat ze deze gebruiken , productkwaliteit verzekeren door middel van analysecertificaten op basis van geschikte testresultaten, en “nauwkeurige, volledige en juiste gegevens bijhouden.”

Advertentie

Experts zijn van mening dat de twee verontreinigingen door het gebruik van niet-farmaceutische oplosmiddelen zoals propyleenglycol of glycerine waarin actieve ingrediënten worden opgelost om siropen te maken.

© The Indian Express (P) Ltd