Congres met een rood gezicht: Digvijaya Singh trekt chirurgische stakingen in twijfel

0
11

Rode gezichten achterlatend in het congres, en een politieke storm veroorzakend met Rahul Gandhi’s Bharat Jodo Yatra in Jammu, plaatste partijleider Digvijaya Singh maandag vraagtekens bij de chirurgische aanvallen langs de >LoC in 2016, met de mededeling “geen bewijs“. Hij stelde ook vragen over de terreuraanslag in Pulwama in 2019 en beschuldigde de regering ervan “leugenaars” te zijn die nog geen rapport in het parlement moesten presenteren over “waarom de 40 CRPF-medewerkers de marteldood waren gestorven”.

Singh& De opmerkingen van #8217 veroorzaakten een snelle reactie van de BJP, die zei dat het congres “verblind was door haat” voor premier Narendra Modi en de strijdkrachten van het land had beledigd.

Het congres distantieerde zich van Singh's opmerkingen, waarbij senior leider Jairam Ramesh zei dat ze “niet de positie van de partij weerspiegelen”. Het ongemak van de partij was zichtbaar tijdens de Yatra later, toen een verslaggever, die Singh vroeg naar zijn opmerkingen over Pulwama, opzij werd geduwd door Ramesh die zei: “Leg niet af.”

Singh's opmerkingen over de chirurgische aanvallen waren bijzonder gênant voor het congres, gezien het feit dat luitenant-generaal DS Hooda (gepensioneerd) de commandant van het noordelijke leger was in september 2016 toen Indiase troepen de operatie uitvoerden op terreurlanceerplatforms in de nasleep van de operatie. Uri terreuraanslag. Na zijn pensionering leidde Hooda een congrestaakgroep voor nationale veiligheid in de aanloop naar de Lok Sabha-verkiezingen van 2019.

In een gesprek met The Indian Express zei Hooda dat het leger uit de politiek moet worden gehouden en doet dat niet 't “moet aan elke persoon een bewijs leveren”.

“Ik zou zeggen, politiseer een militaire operatie gewoon niet. Het is gebeurd en wij in het leger die het hebben gedaan – we hoeven niet aan iedereen bewijs te leveren. Het is het beste dat we deze kwesties gewoon buiten de politiek houden. Waarom moet je het in dit stadium oprakelen, ik kan het niet begrijpen. Ik denk dat het het beste is om het leger gewoon buiten de politieke debatten te houden – uiteindelijk is het je eigen instelling en het is een prima instelling. Je wilt niet dat het zonder rijm of reden in politieke debatten terechtkomt', zei Hooda.

Op maandag, toen hij de Pulwama-aanval opriep tijdens een openbare bijeenkomst tijdens de Yatra in het Satwari-gebied van Jammu, zei Digvijaya: “40 CRPF-jawanen werden gedood.” waarom zijn ze vermoord… De CRPF DG had ook gezegd dat ze per luchtbrug moesten worden vervoerd omdat Pulwama een gevoelige zone is. Modi stond dat niet toe.”

Hij zei: “Pulwama is een gevoelige zone waar elk voertuig wordt geïnspecteerd. Eén voertuig komt uit de tegenovergestelde richting en ramt het CRPF-voertuig. Hoe is dit gebeurd? Hoe is deze vergissing ontstaan? Er is hierover geen rapport gepresenteerd in het Parlement.”

Verwijzend naar de chirurgische aanvallen zei hij: “Ze zeggen dat er een chirurgische aanval was waarbij verschillende mensen om het leven kwamen. Er is geen bewijs geleverd… Deze regering draait op leugens… Ik heb tot nu toe geen grotere leugenaars gezien dan zij.”

Advertentie

De congresleider beschuldigde de regering er ook van niet geïnteresseerd te zijn in het herstel van de vrede in J&K. “De regering wil geen oplossing voor het Kashmir-probleem, ze wil het levend houden zodat er films als ‘Kashmir Files’ erop gemaakt,'' zei hij.

Verwijzend naar de intrekking van artikel 370, zei hij dat de regering had beweerd dat de stap een einde zal maken aan strijdbaarheid en hindoes in J&K sterker zal maken. De strijdbaarheid, die slechts beperkt was tot een deel van Kasjmir, heeft zich echter verspreid naar delen van Jammu, zei hij terwijl hij de recente terreuraanslagen in Dhangri in Rajouri en Narwal in Jammu aan de kaak stelde.

Naar aanleiding van de opmerkingen van Singh plaatste Ramesh op Twitter: “De standpunten van senior leider Digvijaya Singh zijn van hemzelf en weerspiegelen niet het standpunt van het Congres. Chirurgische stakingen werden vóór 2014 uitgevoerd door de UPA-regering. Het congres heeft & zal doorgaan met het steunen van alle militaire acties die in het nationale belang zijn.”

Advertentie

In reactie op de opmerkingen van Singh zei BJP-woordvoerder Gaurav Bhatia dat het land “niet zal tolereren” als congresleiders “zich tegen de strijdkrachten”. “Rahul Gandhi en het congres haten premier Modi, maar het lijkt erop dat ze zo verblind zijn door de haat dat hun toewijding aan het land is weggeëbd”, zei hij.

Bhatia beweerde dat Rahul Gandhi en het Congres “geen vertrouwen hebben in onze dappere strijdkrachten”, zei Bhatia “ze stellen herhaaldelijk vragen en beledigen de burgers van India en onze strijdkrachten”.

Bhatia zei dat Congresleiders hadden ook geprobeerd de aandacht van Pakistan af te leiden na de aanslagen van 26/11 in Mumbai. Hij beweerde dat het congres toen de schuld had gegeven aan “terrorisme van eigen bodem” en geprobeerd had Pakistan een schone lei te geven.

Hoewel dit niet de eerste keer is dat Singh om bewijs van de chirurgische aanvallen vraagt, is hij ook niet de enige congresleider die dit doet. De eerste reactie van het congres in 2016 was om de actie van het leger te verwelkomen. Maar terwijl de BJP de operatie hard probeerde te verkopen als een prestatie van de Modi-regering, veranderde de partij van koers en voerde aan dat het niet de eerste keer was dat het leger dergelijke aanvallen uitvoerde.

Het congres en zijn hogere leiders hadden verwezen naar data uit de UPA-II-jaren waarin het leger naar verluidt soortgelijke operaties uitvoerde. In het midden van de Lok Sabha-verkiezingscampagne van 2019 zei voormalig premier Manmohan Singh dat er tijdens zijn ambtstermijn ook meerdere chirurgische aanvallen plaatsvonden.

Advertentie

Digvijaya Singh had destijds gezegd dat VN-waarnemers en haar De officiële woordvoerder had de bewering van India betwist en “we zouden er alles aan moeten doen om hun ongelijk te bewijzen en de geloofwaardigheid van onze strijdkrachten te beschermen”.

Ook andere congresleiders vroegen de regering om bewijsmateriaal om twijfels over de stakingen weg te nemen. Rahul Gandhi viel de regering aan met het argument dat hij geen reden had om de verklaring van het leger niet te geloven. Hij beschuldigde Modi van “winstbejag” van het offer van de soldaten en “zich verschuilen achter hun bloed”.

Advertentie

Modi en de BJP hebben dergelijke standpunten gebruikt om zich te richten op het Congres, en beschuldigen het ervan de moed van Indiase soldaten in twijfel te trekken. en hen beledigen.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

Dierennamen gebruiken om elkaar te misbruiken is een stereotype dat we zouden kunnen doen met…

In Odisha's door regen gevoede Malkangiri helpt een waterplan boeren een sec…

Delhi Confidential: een speciale gierstteller bij Delhi L-G’s At Home…< figure>

Minister van Buitenlandse Zaken S Jaishankar’s bezoek aan Sri Lanka: Key ta…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Het congres werd opnieuw in het defensief geplaatst na de Balakot-luchtaanval in februari 2019, na de Pulwama-aanval. In maart 2019 zocht Sam Pitroda naar “meer feiten” en bewijs van het dodental bij de luchtaanval. Het congres moest ook afstand nemen van die opmerkingen en zei dat ze “niets te maken hadden met de mening van de partij”. —(Met PTI)

© The Indian Express (P) Ltd