Billiga telefoner borde inte finnas

0
20
Justin Duino/Recensionsnörd

Alla telefoner bör tillverkas med flaggskeppskvalitet. Detta skulle öka priset på nya enheter, men det skulle leda till en stark eftermarknad, utökat programvarustöd och ökad reparationsbarhet.

Smartphones lägger en löjlig belastning på våra plånböcker. Och, något ironiskt nog, att bli av med billiga telefoner kan lätta på denna påfrestning. Tillverkare måste bygga högkvalitativa smartphones som håller i ett decennium och ersätta nya billiga telefoner med en stark och konsumentvänlig eftermarknad.

För att vara tydlig är det inget fel med att köpa en billig smartphone. Om jag inte arbetade med teknik skulle jag förmodligen använda en! Mitt klagomål är att billiga telefoner uppmuntrar till slöseri på smartphonemarknaden—vi borde återanvända bra telefoner, inte ersätta dåliga telefoner.

Innehållsförteckning

< /p>

Billigt vs. dyrt: Vad är den verkliga skillnaden?
Flagskeppstelefoner bör få ett decennium av support
Självklart är reparationsbarhet en del av ekvationen
Denna dröm är förmodligen Kommer inte att bli verklighet

Billigt vs. dyrt: Vad är den verkliga skillnaden?

< figure style="width: 1920px" class="wp-caption alignnone">Justin Duino/Review Geek

Alla har sina unika shoppingvanor, men generellt sett delar vi alla en grundläggande idé—vi tror att nya saker är bättre än gamla. Detta gäller särskilt när elektronik är inblandat, eftersom det är svårt att hänga med i den oändliga strömmen av tekniska “förbättringar” och “framsteg.”

Smartphoneteknologin förbättrades i snabb takt under slutet av 2000-talet och början av 2010-talet. Men saker och ting har avtagit lite. Om du tar en två år gammal iPhone och jämför den med den senaste modellen, kommer du att upptäcka att de inte är så olika. Detsamma gäller Android-enheter.

Men vad händer när du jämför en gammal “dyr” telefon till en ny “billig” telefon? Tja, du kommer snabbt att lära dig att det gamla flaggskeppet är bättre än den skinande nya budgetenheten. Den kommer att använda en snabbare processor, och dess kamerakvalitet kommer att se ut som på ett nytt flaggskepp.

Ta till exempel Samsung Galaxy S20 Ultra. Den här telefonen kostar cirka 300 USD på eftermarknaden, men den använder en Snapdragon 865 5G-kretsuppsättning och har otroligt bra kameror. Nya telefoner till liknande pris, som Moto Edge, faller sämre än Galaxy S20 Ultra i prestandatest och har märkbart sämre kameror.

Billiga telefoner tenderar också att sakna viktiga funktioner som trådlös laddning. Och de lider ofta av konstiga problem som aldrig åtgärdas av tillverkaren. iPhone SE är ett bra exempel; dess mobiltjänst är löjligt opålitlig.

För att inte tala om, flaggskeppstelefoner har en mycket högre byggkvalitet än budgetalternativ. Och det här handlar om mer än bara utseendets flaggskeppsenheter använder hållbart Gorilla Glass och är certifierade med damm- och vattenbeständighet. Billiga telefoner använder å andra sidan billigt glas och stör sig sällan på IPX-certifiering för vattentäthet. Om du är klumpig kan du komma på att du köper en ny billig telefon varje år!

Flaggskeppstelefoner borde få ett decennium av support

Andrew Heinzman/Recensionsnörd

Det är uppenbart att ett gammalt flaggskepp kommer att överträffa alla nya budgettelefoner. Men här är problemet; Android-smarttelefoner får bara några år av mjukvaruuppdateringar. Galaxy S20 Ultra som jag nämnde tidigare kommer att få sin sista säkerhetsuppdatering 2024. Därefter kommer den långsamt att växa sårbar för hackare och skadlig programvara.

För att vara rättvis får billiga Android-telefoner sällan något längre än ett år av uppdateringar. Och vissa billiga telefoner får aldrig en uppdatering! Men poängen består fortfarande—om vi blir av med billiga telefoner behöver vi tillverkarna att erbjuda ett decennium av mjukvarustöd för flaggskepp. Det är det enda sättet att bygga en stark eftermarknad där högkvalitativa telefoner är billiga och hållbara.

Vissa tillverkare går mot denna nivå av mjukvarustöd. Samsung och Google lovar nu fem år av säkerhetsuppdateringar för sina senaste flaggskepp. Men Apple är den regerande mästaren, eftersom den fortfarande stöder iPhone 8, som lanserades redan 2017.

I själva verket är iPhone ett bra exempel på varför vi borde göra oss av med billiga telefoner. Istället för att sträcka sig tunt med ett gäng billiga enheter, fokuserar Apple sin energi på att stödja ett litet urval av premium iPhones. Det är inte ovanligt att någon köper en iPhone som är tre eller fyra år gammal, men du kan inte säga detsamma för Android-produkter.

Den enda vårtan på Apple& #8217;s sortiment är iPhone SE. Den är billigt tillverkad och som ett resultat tål den inte äldre iPhones som säljs för samma pris.

The 4 Best iPhones of 2022 Best Overall iPhone 13 Shop Now Best Midrange iPhone 13 SE Shop Now Best Premium iPhone 13 Pro Max Shop Now Best Small iPhone 13 Mini Shop Now

Naturligtvis är reparationsbarhet en del av ekvationen

iFixit

Även med utökat mjukvarustöd kanske en smartphone inte håller i mer än några år. Fall, spill och andra olyckor är oundvikliga. Och om du inte krossar din telefon kommer dess batteri så småningom att slitas ut och bli oanvändbart.

Dessa problem kan åtgärdas. Reparationsföretag finns överallt, och eftermarknaden för reservdelar till telefoner är ganska robust. Problemet är att det ofta är dyrare eller svårare att fixa en telefon än att köpa en ny.

Om tillverkare gör sig av med billiga telefoner och ger utökat stöd för flaggskepp måste de också göra dessa enheter lätta att reparera. Skärmbyten ska vara billiga och det bör bara ta några minuter att byta ut ett telefonbatteri.

RELATERATMicrosoft finansierade en studie om rätt att reparera, och resultaten är uppmuntrande

Reparerbarhet växer sakta till ett viktigt ämne, och lagstiftningen om rätt till reparation är populär på båda sidor av gång. Dessutom arbetar företag som Google och Samsung nu direkt med iFixit, en webbplats som säljer eftermarknadsdelar och publicerar reparationsguider för enheter. Det går bättre på det här området.

Som sagt, den genomsnittliga personen kan fortfarande inte fixa sin egen telefon. Och svängningen bort från billiga och engångstelefoner kommer inte att ske förrän reparationsbarheten blir en prioritet.

iFixit Essential Electronics Toolkit – PC, bärbar dator, telefonreparationssats

iFixit Essential-satsen innehåller alla verktyg du behöver för grundläggande elektronikreparation. Ta isär din telefon, sätt i en ny enhet i din bärbara dator, fixa en gammal radio eller ta dig an andra jobb med detta gör-det-själv-kit!

Amazon

29,99 $
 

Bästa köp

29,99 USD
 < /p> Mål

29,99 USD
 

Den här drömmen kommer förmodligen inte att gå i uppfyllelse

Andrew Heinzman/Granska Geek

Att bli av med billiga smartphones kan hjälpa oss att spara pengar och minska slöseri. Men billiga telefoner kommer ingenstans. Köpare är förankrade i sina vanor, tillverkare kommer inte att erbjuda ett decennium av mjukvarustöd för någonting, och lagstiftningen om rätt till reparation kommer bara att förbättra reparationsbarheten för dem som aktivt söker det.

Dessutom skulle ett gäng företag krascha och brinna om alla hade kvar sin telefon i mer än två år. Jag är inte säker på att något företag, investerare eller ekonom skulle uppskatta idén som jag föreslår.

RELATERATApples reparationsprogram kommer att hjälpa företaget att fördubbla sina sämsta metoder

I skrivande stund är Motorola det tredje största smartphonemärket i USA. Och det är för det mesta ett budgetmärke. Samsung tar andraplatsen och en anständig del av försäljningen kommer från billiga “A-serier” enheter.

Den enda avvikande är Apple, som tar förstaplatsen. Den har en enorm marknadsandel eftersom den har lojala kunder och erbjuder flera år av mjukvaruuppdateringar för iPhone. Om Apple bestämmer sig för att ta till sig “billiga telefoner borde inte existera” mentalitet, kanske andra företag följer efter. Men med tanke på Apples meritlista med reparerbarhet, gissar jag att detta är ännu en återvändsgränd.

The 6 Best Android Smartphones of 2022 Best Overall Samsung Galaxy S22+ Amazon

$824.00
999,99 USD Spara 18 %

Bästa mellanregister Google Pixel 6 Handla nu Bästa budget OnePlus Nord N10 5G Handla nu Bästa Premium Samsung Galaxy S22 Ultra Amazon

949,00 USD
1199,99 USD Spara 21 %

Bästa lilla Google Pixel 4a Handla nu Bästa hopfällbara Samsung Galaxy Z Flip3 Handla nu