Andersson bröt mot reglerna – uppmanade elever att inte gå med i Ungsvenskarna

0
22

Publicerad 25 januari 2023 kl 15.26

Inrikes. En riksdagsledamot från Liberalerna kritiserar förra statsministern Magdalena Andersson för hennes agerande under ett besök av en skolklass i riksdagen. Hon uppmanade nämligen eleverna att inte gå med i SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna.

Gilla artikeln på Facebook

Den före detta statsministerns rekommendation till ungdomarna bryter mot riksdagsförvaltningens rekommendation om hur man ska uppträda vid skolbesök, skriver Expressen.

Riksdagsledamoten Jakob Olofsgård (L) guidade niondeklassarna runt riksdagen med syftet att sprida kunskap om demokratin och ledamöternas arbete.

Men under besöket passerade den tidigare statsministern Magdalena Andersson (S) skolklassen och pratade med eleverna om vikten av att engagera sig i demokratin och ungdomsförbund. Hon avrådde dock eleverna från att bli medlemmar i SD:s ungdomsförbund, Ungsvenskarna.

Jakob Olofsgård säger att han blev ledsen över Magdalena Anderssons agerande och att det “knöt sig i magen” på honom, skriver Expressen.

– Jag skämdes för att en riksdagskollega gjorde på det här sättet och jag blev uppriktigt ledsen. I en minut pratade hon om att man inte skulle engagera sig i SD. Sen pekade hon på mig och sa att Liberalerna har valt att samarbeta med SD. Stämningen blev tryckt och sen gick Magdalena Andersson, säger han till Expressen.

Olofsgård menar att det inte är lämpligt för en riksdagsledamot att slå ner på någon annans politik inför skolelever.

Andra riksdagsledamöter har också uttryckt kritik mot Magdalena Anderssons agerande, och anser att det är viktigt att riksdagsförvaltningens rekommendationer följs vid skolbesök. De menar att det är viktigt att skolungdomar får möjlighet att få en objektiv bild av politiken och att det inte ska vara en plats för riksdagsledamöterna att markera sin egen politik.

Saken är fortfarande under utredning och det återstår att se vad som kommer att hända med Magdalena Andersson och hur riksdagsförvaltningen kommer att hantera situationen, enligt Expressen.