12 Mac Spotlight-functies die u zou moeten gebruiken

0
14

U kent Spotlight waarschijnlijk als de handige zoekfunctie van uw Mac, maar het is zoveel meer dan dat. Het onder de knie krijgen van Spotlight is essentieel om je Mac zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Hier zijn enkele tips om macOS in recordtijd te omzeilen.

Activeer Spotlight met een sneltoets

Spotlight bevindt zich in de rechterbovenhoek van uw scherm, maar het is oneindig veel handiger met een sneltoets. Activeer het op elk gewenst moment snel met Command+Spatiebalk. Raak eraan gewend en u kunt dingen doen zoals bestanden openen, apps starten en op internet zoeken, allemaal zonder uw vingers van het toetsenbord te halen.

Als je eenmaal tevreden bent met deze sneltoets, kun je wat ruimte in je menubalk terugwinnen door Spotlight of andere items.

Bestanden zoeken en bekijken

Het meest voor de hand liggende gebruik van Spotlight is om lokale bestanden op je Mac te vinden. Gewoon zoeken naar een bestandsnaam of map zou het moeten onthullen, dan kunt u de pijltoetsen gebruiken om het te selecteren en te openen met Enter. U kunt ook een bestand markeren en de spatiebalk gebruiken om een ​​voorbeeld van het bestand te bekijken met Snelle weergave.

< /p>

Als u liever de map opent waarin een bestand zich bevindt, kunt u de sneltoets Command+Enter gebruiken terwijl u het bestand markeert. Houd Command ingedrukt op een bestandsresultaat om de locatie te zien (dit werkt voor lokale bestanden en die in uw iCloud Drive).

Gebruik Command en de pijl-omhoog of pijl-omlaag om snel tussen verschillende secties van Spotlight-resultaten te springen .

Gebruik operatoren om uw zoekopdracht te verfijnen

U kunt booleaanse operatoren gebruiken met Spotlight, net als in elke zoekmachine. Hierdoor kunt u termen als AND, NOT en OR gebruiken om gedetailleerde zoekopdrachten op te stellen. Als u bijvoorbeeld een lijst met PDF-documenten probeert te vinden die niet overeenkomen met de “factuur” zoekterm, vraag pdf NOT factuur om een ​​lijst met PDF-resultaten te zien die de “factuur” zoekterm.

U kunt ook de “kind:<query>” operator om uw zoekopdrachten te verfijnen door het type resultaten waarnaar u zoekt te beperken. Slack kind:email vindt bijvoorbeeld e-mails die overeenkomen met de “slack” zoekterm.

Gebruik dit met algemene descriptoren zoals map, applicatie, afbeelding, bericht, bestandstypes zoals mp3 of jpegor app-specifieke inhoud zoals Agenda-afspraken of taken zoals herinneringen.

Snel zoeken op internet

U kunt zoekopdrachten op het web starten in uw standaardbrowser met behulp van Spotlight, zorg er gewoon voor dat een browserzoekresultaat is gemarkeerd voordat u op Enter drukt. Het kan omslachtig zijn om door de resultaten te scrollen, dus waarom zou u in plaats daarvan niet de sneltoets Command+B gebruiken om uw huidige zoekopdracht als een zoekopdracht op internet uit te voeren?

GERELATEERD: Safari's standaardzoekmachine op Mac wijzigen

Applicaties starten

Als je maar één tip van deze pagina neemt, laat het dan deze zijn: gebruik Spotlight om applicaties te starten in plaats van naar de map Applications te navigeren of Launchpad te gebruiken. Het is zoveel sneller om op Command+Enter te drukken en vervolgens de naam van de toepassing te typen, gevolgd door Enter.

U hoeft niet eens de hele applicatienaam in te typen (meestal). Aangezien Spotlight leert van uw gedrag, des te meer u deze functie gebruikt, des te meer zal het uw vaak gebruikte applicaties bevoordelen (wat betekent dat u kortere zoekopdrachten moet uitvoeren om de gewenste resultaten te zien).

Systeeminstellingen openen

macOS 13 Ventura verving het oude configuratiescherm Systeemvoorkeuren door een nieuw iOS-geïnspireerd menu Systeeminstellingen. Dit kan het moeilijk maken om te onthouden waar alles is (en zelfs als je eenmaal hebt aangepast, kan het moeilijk zijn om sommige items te vinden). Overwin dit door Spotlight te gebruiken om rechtstreeks naar het voorkeurenpaneel te springen dat u wilt zien.

< /p>

U hebt toegang tot overzichten zoals “Algemeen” of krijg gedetailleerde informatie met vragen als “Trackpad-gebaren” of “Toetsenbordgevoeligheid

Zoeken in natuurlijke taal

Hoewel operators handig zijn, gaat er niets boven het gebruik van natuurlijke taal om vind precies wat je zoekt. Gelukkig heeft Spotlight u gedekt, zodat u zoekopdrachten kunt uitvoeren zoals “documenten die ik vorige maand heb gemaakt” of “Nummerbestanden van november” en het is de moeite waard om te experimenteren om te zien wat je kunt vinden.

Dit werkt met apps zoals Mail (“ongelezen e-mails” of & #8220;e-mails die ik vandaag heb verzonden”), notities (“notities van november”), kaarten (“supermarkten bij mij in de buurt”) en webresultaten (“foto's van cats”) om er een paar te noemen.

Snelle berekeningen

Je Mac heeft een Rekenmachine-app (ga je gang, start hem met Spotlight), maar voor snelle sommen zoals eenvoudig optellen, delen of vermenigvuldigen kun je Spotlight gebruiken om je resultaat in een mum van tijd te krijgen. Gebruik plus “+” of “-” min voor optellen en aftrekken en “x” of “/” voor vermenigvuldigen en delen. U kunt ook haakjes gebruiken in uw berekeningen.

Zodra u #8217; Als je een antwoord hebt, kun je op Command+C drukken om het resultaat rechtstreeks naar je klembord te kopiëren.

GERELATEERD: Vergeet Microsoft Office: uw Mac heeft al een gratis productiviteitssuite

Eenheids- en valutaconversies

Bovenop eenvoudige sommen, kunt u ook algemene eenheidsconversies uitvoeren in Spotlight. Probeer om te beginnen voet om te zetten in meter, mijl in kilometer of Fahrenheit in celsius.

< /p>

Spotlight voert ook valutaconversies uit, hoewel u online connectiviteit nodig heeft voor de nieuwste wisselkoersen. Gebruik valutacodes zoals “USD” (Amerikaanse dollars), “GBP” (Britse ponden, of “JPY” (Japanse yen).

Weersoverzicht en -voorspelling

Spotlight kan u het weer voor uw huidige locatie geven met behulp van de zoekopdracht Weer bij mij in de buurt, of u kunt “weer <stad>” om een ​​samenvatting voor een andere locatie te krijgen. Druk op Enter op het resultaat om een ​​samenvatting van tien dagen te zien. Het is niet zo veel informatie als in Ventura's eigen Weer-app, maar het is goed genoeg voor een snelle zoekopdracht.

Zoek snel woorddefinities op

Moet u de spelling of definitie van een woord opzoeken in het woordenboek van uw Mac? Dat kan ook met Spotlight. Definities verschijnen als een aparte resultaatcategorie die u snel kunt oproepen met de sneltoets Command+L zodra u uw zoekopdracht heeft ingevoerd.

U ziet een korte definitie in de zoekresultaten en u kunt op Enter drukken om een ​​meer gedetailleerd item te zien met voorbeeldgebruik, afgeleide woorden , en herkomst.

Spotlight-resultaten beperken

Wil je dat Spotlight je bepaalde resultaten niet meer laat zien? U kunt het indexeren van specifieke mappen of stations blokkeren met behulp van Spotlight Privacy-voorkeuren onder Systeeminstellingen > Siri & Schijnwerper. Klik op het plusje “+” om mappen toe te voegen die u wilt uitsluiten van zoekresultaten, of u kunt de hoofdmap van een externe schijf nomineren om alles op die schijf uit te sluiten.

U kunt ook de Siri & Spotlight-voorkeurenpaneel om resultaattypes te verwijderen die u niet nuttig vindt (zoals “Lettertypen” of “Presentaties”).

Probeer deze tips ook op je iPhone of iPad

Apple volgde dezelfde ontwerpprincipes bij het ontwerpen van Spotlight op iOS en iPadOS. U kunt het startscherm naar beneden slepen om een ​​zoekvak weer te geven dat vrijwel op dezelfde manier werkt voor veelvoorkomende taken zoals het starten van applicaties, het omrekenen van valuta, snelle berekeningen of het vinden van begraven voorkeursmenu's. U kunt de zoekfunctie ook op de iPhone aanpassen.

GERELATEERD: 10 verborgen Mac-functies die u zou moeten gebruiken

LEES VOLGENDE

  • › Waarom 4K-gaming niet de grafische upgrade is die je zou verwachten
  • › De iPhone heeft zojuist een fantastische nieuwe Mastodon-app gekregen
  • › Windscribe VPN Review: eindelijk een goede gratis VPN?
  • › De nieuwe MacBook Pro's hebben nog snellere opslag
  • › Wat is Plex Pass en is het het waard?
  • › 7 van de vreemdste iPhone-adapters