Zonder macht Sukhbir Badal keert terug naar Panthische politiek, gezien met hardliners op verjaardag van Indira-huurmoordenaars

0
36

In 2015 had de leiding van Shiromani Akali Dal in heel Punjab 'Sadbhavna Rallies' gehouden tegen 'Khalistanis', niet alleen als reactie op de Sarbat Khalsa die in november dat jaar in Amritsar werd georganiseerd door anti-Badal Sikh-lichamen tegen de heiligschennis van de Guru Granth Sahib, maar ook als een poging van de SAD om zichzelf te presenteren als een “nationalistische partij”. De toenmalige SAD-BJP-coalitieregering in de staat had de organisatoren van Sarbat Khalsa geboekt wegens opruiing, om de laatste af te schilderen als anti-nationaal.

Snel vooruit naar 2022. Twee maanden na een vernederende nederlaag bij de parlementsverkiezingen , Sukhbir Singh Badal zat op 19 mei bij SAD(Amritsar) president Simranjit Singh Mann en Sikh-prediker Baljit Singh Dadduwal, tijdens een bijeenkomst georganiseerd door het Shiromani Gurudwara Parbandhak Committee (SGPC) op het hoofdkantoor in Amritsar, om de kwestie van de vrijlating van politieke Sikh-gevangenen te bespreken. Zowel Mann als Dadduwal waren geboekt wegens opruiing na deelname aan de Sarbat Khalsa toen Sukhbir in 2015 de minister van Binnenlandse Zaken van Punjab was.

Lees ook |SAD vormt een 24-koppige raad voor advies over Sikh-kwesties

Op 15 november, In 2022 woonde Sukhbir de bruiloft bij van de kleinzoon van de vermoorde extremistische predikant Jarnail Singh Bhindranwale, en zei: “Ik heb geen woorden om uit te leggen welk offer Bhindranwale voor de gemeenschap had gebracht.”

Begin dit jaar was Sukhbir de eerste Akali Dal-president die de verjaardag bijwoonde van de huurmoordenaars van ex-premier Indira Gandhi, Beant Singh, Satwant Singh en Kehar Singh.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Delhi Confidential: Real & Reel HeroesUPSC-sleutel – 23 januari 2023: weten over brandtragedie, digitaal gewasonderzoek …Congres’ religie dilemma verandert een hoek, allemaal maken plaats voor ‘…

Vivek Katju schrijft: BBC-documentaire over PM Modi roept vragen op over int…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Dus wat is er veranderd?

De SAD heeft altijd een aantal voormalige militanten en hun families binnen haar schoot ondergebracht, terwijl ze op het slappe koord liep om haar publieke imago als “nationalistisch” te behouden. Het door de SGPC beheerde Central Sikh Museum, voltooid tijdens het SAD-BJP-bewind, heeft portretten van vele militanten, waaronder Jarnail Singh Bhindranwale. Voormalig militante Virsa Singh Valtoha is tweemaal verkozen tot MLA op basis van een SAD-ticket.

De SGPC viert de verjaardag van de actie van het leger in 1984 in de Harmandir Sahib en de sterfdag van enkele prominente militanten, waaronder de moordenaars van voormalig premier Indira Gandhi en voormalig CM Beant Singh.

Het komt echter zelden voor dat dit gebeurt. Sukhbir Badal neemt persoonlijk deel aan dergelijke functies. Zijn vader en voormalig CM Parkash Singh Badal bleef ook meestal weg van evenementen waaraan pro-Khalistan-groepen deelnamen.

SAD en 1984: optica als politiek

Advertentie

De ter dood veroordeelde in de moordzaak van voormalig CM Beant Singh, Balwant Singh Rajoana, heeft sinds 2014 bij elke verkiezing Sikhs vanuit de gevangenis opgeroepen om voor SAD te stemmen, zonder zichtbare impact op de grond.

< p>In 2012, terwijl de SAD de tweede opeenvolgende regering leidde met de BJP, had de SAD, via haar sympathisanten in de SGPC-leiding, Damdami Taksal, ooit geleid door Bhindranwale, toegestaan ​​een gedenkteken op te richten voor de 'martelaren' die in het leger zijn omgekomen actie in Harmandir Sahib in juni 1984.

Het monument, dat in 2013 klaar was, hielp de SAD echter niet om te voorkomen dat de Aam Aadmi-partij (AAP) vier zetels won bij de Lok Sabha-verkiezingen van 2014, of om de toenemende woede onder Sikh-kiezers als gevolg van de incidenten te bestrijden. van heiligschennis in 2015.

Advertentie

Tussen 2012 en 2017 heeft de SAD-regering niet alleen het martelaarsmonument gebouwd, maar ook vele andere gedenktekens gewijd aan figuren uit de 18e-eeuwse Sikh-geschiedenis. Het opnieuw ontworpen stuk Heritage Street naar Harmandir Sahib, dat werd ingehuldigd vlak voor de parlementsverkiezingen van 2017, was hun nieuwste aanbod aan de Panthic-kiezers, dat in recordtijd werd gebouwd dankzij de persoonlijke inspanningen van Sukhbir Badal. Niets van dit alles kwam de partij te hulp, aangezien de electorale fortuinen bleven dalen door eerst het congres en vervolgens AAP.

Vrome Sikhs versus pro-Khalistan Sikhs: een verhaal van nuance

“Ik heb het gevoel dat degenen die jij 'hardliners' noemt, de uitkomst van de electorale politiek in Punjab op geen enkele significante manier beïnvloeden”, zei Kanwar Pal Singh van de separatistische partij Dal Khalsa, een pro-Khalistan-leider die in de media vaak wordt beschreven als een hardliner.

“Toen mensen gewond raakten door de heiligschennisincidenten in 2015, schold de SAD de vrome Sikhs uit als Khalistanis. Het is een veelvoorkomend probleem met de seculiere, liberale reguliere politiek dat ze geen onderscheid kunnen maken tussen een toegewijde Sikh en een Khalistani. Khalistan is een politieke ideologie en Khalistani's geloven dat hun religie, eigen identiteit en cultuur alleen kunnen worden beschermd als Punjab wordt uitgesplitst als een soevereine natie. De SAD is gewoon een andere reguliere politieke partij die haar beleid en programma's aanstuurt om de macht te grijpen. Voor het gemak noemden de Akali's de Sikhs die gekwetst waren door de heiligschennisincidenten hardliners en Khalistani's. Toegewijde Sikh-mannen en -vrouwen waren altijd de meest betrouwbare kiezers van SAD, en de partij verloor ze vanwege haar onverschillige houding en gedrag ten opzichte van de heiligschennisincidenten. Aan de macht rent de SAD altijd langs de Parthics. Maar als ze geen macht meer hebben, is hun strijdkreet ‘Panth in Peril’' zei hij.

Kanwar Pal voegde eraan toe: “Vrome sikhs kunnen sympathie hebben voor het idee van Khalistan. Maar als het gaat om electorale politiek, hebben ze niet veel opties om uit te kiezen tussen de reguliere politieke partijen. Het is niet zo dat vrome Sikh-kiezers tegen welke religie of sekte dan ook zijn. Maar ze zullen niet stemmen op partijen die hun toewijding en geloof niet respecteren. Dus het bezoeken van families van martelaren, het bezoeken van hun huizen en het bijwonen van functies in hun herinneringen zal Sukhbir niet helpen om het fortuin van de SAD nieuw leven in te blazen. De massa's eisen een herziening van de SAD en radicale veranderingen in haar leiderschap. Sukhbir heeft geen visie noch een duidelijk beeld voor de toekomst. Hij bestuurt zijn politiek van dag tot dag, op basis van het advies van een kleine coterie van analfabete adviseurs.”

Sukhbir's bezoek: belangrijk, maar niet out-of-the-box

sterk>

“Het is belangrijk wanneer Sukhbir Badal de verjaardag van Bhai Satwant Singh en Bhai Kehar Singh gaat bijwonen. Maar het betekent niet dat de SAD in het verleden geen contact heeft gehad met dergelijke families of dat ze zijn vergeten. Het is niet uit de doos. Deze families zijn altijd onderdeel van de partij gebleven. We verwachten geen politiek gewin van dergelijke bezoeken. SGPC-president Harjinder Singh Dhami werd aangevallen toen hij de Insaaf Morcha in Mohali bezocht voor de vrijlating van Sikh-gevangenen. De elementen die Dhami aanvielen, zijn de redenen waarom de SAD-leiding deelname aan dergelijke evenementen vermeed”, zegt SAD-leider, voormalig MLA en voormalig militant Virsa Singh Valtoha.

Advertentie

“Punjab-politiek is soms onvoorspelbaar. De AAP, die bij de algemene verkiezingen van 2019 slechts één zetel won, vormde de deelstaatregering in 2022. Eind jaren tachtig was er ooit een golf voor de Simranjit Singh Mann. Kapitein Amarinder Singh vormde hier ook de regering. Het zal dus geen verrassing zijn als de SAD een comeback maakt in Punjab. Ideologie en principes zijn belangrijker voor ons dan macht”, zei hij.

“Het is waar dat sommige acties en woorden in 2015 vermeden hadden kunnen worden. Maar wat ons het meeste pijn deed, was de benoeming van Sumedh Saini als Punjab DGP op aanbeveling van de BJP. Als Saini niet tot de DGP was gemaakt, zou geen van deze gebeurtenissen [van heiligschennis] in 2015 zijn gebeurd”, zei Valtoha.

Uitdagingen en hoop

Advertentie

De overwinning van de pro-Khalistan-leider Simranjit Singh Mann in de Sangrur-bypoll van 2022 deed de SAD meer pijn dan welke AAP- of congresoverwinning dan ook. De opkomst van individuen zoals Warris Punjab De leider Amritpal Singh Khalsa heeft de grond nog gladder gemaakt voor de SAD in Punjab.

Het verhaal van Panthic- en pro-Khalistan-groepen heeft misschien geen zichtbare impact op de verkiezingspolitiek, maar het wekt wel sympathie op voor sommigen, of woede tegen een ander. De woede over de heiligschenniskwestie deed de SAD pijn in 2017. Het congres profiteerde ervan, toen kapitein Amrinder Singh naar verluidt de eed aflegde om gerechtigheid te brengen over de kwestie. Zowel het Congres als SAD moesten in 2022 de gevolgen dragen, nadat de AAP-chef Arvind Kejriwal gerechtigheid beloofde in de heiligschenniskwestie.

Advertentie

Het verleden van de SAD op het gebied van Sikh-kwesties, waaronder heiligschennis en Sikh politieke gevangenen, geeft ook geen troost aan de partij. De grootste hoop voor de partij is echter het verkiezingsapparaat, dat ondanks herhaalde nederlagen nog steeds op zijn plaats is. Dit missen de tegenstanders van de SAD. Zelfs SAD (Amritsar) kon de afgelopen zeven maanden niet veel opbouwen op de overwinning van Mann. Veel leiders hebben het congres verlaten om zich bij de BJP aan te sluiten, waardoor het worstelt om te herstellen. De AAP probeert nog steeds haar eigen regering aan het roer te krijgen. Ondertussen slaagde Sukhbir Badal erin een opstand van zijn vertrouwde voormalige SGPC-president Bibi Jagir Kaur de kop in te drukken door Harjinder Singh Dhami als SGPC-president te installeren. Parallelle SAD-facties zoals die van Sukhdev Singh Dhindsa kunnen ook geen indruk maken. Dit alles wekt hoop op een SAD-revival.

© The Indian Express (P) Ltd