Zakken vol rijst terwijl de peilingen dichterbij komen in Chhattisgarh

0
58

Verkiezingen naderen, het regent rijst in Chhattisgarh. Op vrijdag kondigde Chief Minister Bhupesh Baghel trots aan dat de staat nu nummer 2 was in de aankoop van het graan voor de centrale poel. Een dag eerder tweette hij: “De verhuizing heeft geholpen om geld op de markt te brengen, er is geen effect van de recessie geweest, het werkloosheidspercentage was het laagst in het land en de toegenomen omzet is toegevoegd aan de GST-collectie.”

< p>Met een recordaankoop van 100 lakh metrische ton (LMT) padie tot 17 januari al, en het doel van 110 LMT voor dit jaar ruim binnen bereik, juichte minister van Voedsel en Civiele Bevoorrading Amarjeet Bhagat: “Ik voel me een cricketspeler die scoorde een eeuw.”

Lees ook |'Waarom worden christenen aangevallen, beschuldigd van bekering?': Dagen na advies van Modi reikt minister van de Unie uit een “meesterlijke slag” leveren door de verkiezingen van dit jaar te winnen.

Dat het er wel een zou kunnen zijn, leek te worden erkend door de BJP, die ook in de staat een zware strijd tegemoet gaat. De BJP-leiders boden in ruil daarvoor aan dat het de regering van de partij was die het systeem had “gecreëerd” en dat het Congres er net de vruchten van plukte.

Alleen verhalen van abonneesAlles bekijken

UPSC Key- 23 januari 2023: weten over brandtragedie, digitaal Gewasinventarisatie …

Congres’ religie dilemma verandert een hoek, allemaal maken plaats voor ‘…Vivek Katju schrijft: BBC-documentaire over PM Modi roept vragen op over int…UPSC Essentials | Belangrijkste termen van de afgelopen week met MCQsApply nieuwjaarspromotiecode SD25

Met 27,07 lakh geregistreerde rijstboeren in de staat die vaak “Dhaan ka katora (kom rijst)” wordt genoemd, nog eens 4,06 lakh geregistreerd als arbeiders op rijstboerderijen en nog een paar duizend mensen die betrokken zijn bij het verwerkings- en transportwerk – een ruwe schatting van 90 lakh, in een staat met een bevolking van 2,54 crore volgens de volkstelling van 2011 — paddy is een zekere weg naar vele harten.

Lees ook |BJP kijkt verder dan Raman Singh in Chhattisgarh, Adivasi of OBC-leider wordt waarschijnlijk volgende CM

Aangenomen wordt dat een van de belangrijkste factoren in de terugkeer van de door Raman Singh geleide BJP-regering in 2008 de regeling was om Re 1/kg rijst aan arme gezinnen te verstrekken. De BJP-regering bood boeren ook een bonus per kwintal bovenop de minimale ondersteuningsprijs (MSP) van padie. Het leverde Singh de bijnaam “Chawal wale Baba” op en de BJP kreeg in 2013 een derde opeenvolgende termijn aan de macht.

Het verzuim van de regering Singh om de bonus voor twee jaar uit te keren — 2014-2016 – kreeg het veel luchtafweergeschut. Hoewel het de volgende twee jaar het goed maakte, kon het de overwinning van het congres in 2018 niet afwenden.

Advertentie

Het congres ging die peilingen in met een manifestbelofte van een ongekende prijs van Rs 2.500 per kwintal voor padie. De regering van Baghel hield zich aan de belofte door het extra geld over de MSP te geven via de Rajiv Gandhi Kisan-regeling.

In wezen ontvingen de boeren onder de BJP-regering van 2013 tot 2018 voor hun productie van 328,62 LMT-rijst Rs 53.045,26 crore. Ter vergelijking: van 2018-2019 tot 2022 hebben boeren onder het bewind van het Congres 446,05 LMT geproduceerd en meer dan het dubbele verdiend, Rs 1.06.716,28 crore.

De rijstboeren verwachten meer omdat ze nog geen contributie hebben ontvangen onder de Rajiv Gandhi Kisan Nyay-regeling voor dit jaar (2022-2023). Tot nu toe hebben rijstboeren dit jaar een bonus ontvangen van Rs 750 per kwintal, boven de MSP.

Advertentie

In een gesprek met The Indian Express zei Raman Singh dat de regering van het Congres alleen had voortgebouwd op “het hele systeem van productie, inkoop en distributie” dat tijdens zijn ambtsperiode was ingevoerd. “We hebben ook een bonus gegeven en 79,75 LMT gekocht in 2013-2014. Door de jaren heen neemt de rijstproductie toe, dus zij (het congres) plukken de vruchten van iets dat we zijn begonnen. Ook deed de regering van het Congres een valse belofte aan de boeren dat ze de bonus van twee jaar zouden geven die we niet hadden betaald. Ze hebben het nog steeds niet gegeven.”

Volgens de cijfers van de Food Corporation of India die voor het laatst zijn bijgewerkt op 15 januari, liep Chhattisgarh voor 2022-2023 alleen achter op Punjab bij de aankoop van rijst voor de centrale pool — op 61,64 LMT naar Punjabs 121,91 LMT. Haryana was een verre derde op 39.51 LMT.

Lees ook |Politiek warmt op in Chhattisgarh als zetel verloren door BJP ternauwernood in het hart van stammengeweld

Minister van Voedsel en Civiele Bevoorrading van het Congres, Bhagat, zei dat het verkeerd was om de groei van de rijstproductie en de boeren als biologisch te beschouwen. Hij zei dat het dankzij de Rajiv Gandhi Kisan-regeling was dat de twee na 2018 in de staat waren toegenomen. Volgens de gegevens van zijn afdeling waren de totale geregistreerde rijstboeren in 2017-18 15,77 lakh, en geregistreerd land onder rijst 24,47 hectare. Tot 10 januari, terwijl de totale geregistreerde rijstboeren in de staat 24,95 lakh bedroegen, was het land onder padie 32,14 hectare. “Het aantal padie-aankoopcentra is met 133 gestegen tot 2.617,” Bhagat zei.

Overtollige rijst kan nu een probleem blijken te zijn. De regering van Baghel heeft het centrum benaderd voor toestemming en subsidie ​​om ethanolfabrieken te starten om de overtollige rijst te gebruiken, die verder kan worden gebruikt om brandstof te maken. Verder moedigen ze boeren ook aan om de stoppels van de rijstboerderijen te doneren en ontmoedigen ze om het te verbranden, om luchtvervuiling te voorkomen.

BJP-woordvoerder Kedar Gupta zei dat de regering van Baghel het centrum te danken had voor zijn vrijgevigheid. . “De centrale overheid kocht in 2021-2022 91 LMT padie van Chhattisgarh bij MSP en is bezig om dit jaar opnieuw 91 LMT te kopen bij MSP.”

© The Indian Express (P) Ltd