Waarom 35 leden van Imran Khan's PTI ontslag hebben genomen uit de Pakistaanse Nationale Vergadering

0
72

Bijna een jaar na de afzetting van Imran Khan uit de functie van premier blijft de politieke situatie in Pakistan in beweging.

Vrijdag, Raja Pervaiz Ashraf, de voorzitter van de Pakistaanse Nationale Assemblee, heeft het ontslag aanvaard van 35 leden van Khan's Pakistaanse partij Tehreek-e-Insaf (PTI). Dit is in overeenstemming met een al lang bestaande eis van leden van de Nationale Assemblee (MNA's) van de partij, van wie een aantal in april 2022 hun ontslag hadden ingediend.

De timing van de aanvaarding is echter verstreken van een controverse.

Volgens een bericht in het Pakistaanse dagblad Dawn zijn de ontslagen door Ashraf aanvaard in een poging een einde te maken aan een vermeend PTI-plan om een ​​motie van wantrouwen in te dienen tegen premier Shehbaz Sharif. Ashraf ontkende dit echter. “Er is een huivering en een kreet als ik geen ontslag accepteer, en een kreet en een kreet als ik dat wel doe,” zei hij. Dawn citeerde hem.

Het lange wachten

Op 11 april 2022, minuten voordat Sharif werd gekozen om Khan als premier te vervangen minister, dienden 131 PTI-wetgevers massaal hun ontslag in in het parlementsgebouw in Islamabad. De aftredingen waren een gecoördineerde vorm van protest tegen de “geïmporteerde regering” een verwijzing naar de beschuldigingen van Khan dat zijn afzetting was ingegeven door buitenlandse inmenging.

Spreker Ashraf weigerde echter al het ontslag te aanvaarden. Sterker nog, tot december bleef hij onvermurwbaar dat het ontslag alleen zal worden geaccepteerd nadat ze individueel en persoonlijk zijn gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de beslissing vrijwillig en zonder externe druk is genomen. Dit botste met de wetgevers? eisen dat de aftreden in één keer worden aanvaard.

De Spreker aanvaardde slechts 11 van de 131 aftreden op 28 juli. Volgens een rapport in de Dawn waren de MNA's wier aftreden werden aanvaard Abdul Shakoor Shad, Ali Muhammad Khan, Fazal Muhammad Khan, Shaukat Ali, Fakhar Zaman Khan, Farrukh Habib, Ijaz Ahmed Shah, Jamil Ahmed Khan, Muhammad Akram Cheema, Shandana Gulzar Khan en Dr. Shireen Mehrunnisa Mazar.

Advertentie

Maanden gingen voorbij zonder enige resolutie tussen de Speaker’s en de PTI-wetgevers’ eisen, tot 17 januari, toen het ontslag van 34 PTI MNA's werd geaccepteerd.

Deze wetgevers werden geïdentificeerd als Aftab Hussain Saddique, Aftab Jehangir, Ali Amin Khan, Ali Nawaz Awan, Aliya Hamza Malik, Asad Qaiser, Asad Umar, Ataullah, Faheem Khan, Fawad Ahmed, Ghulam Sarwar Khan, Hammad Azhar, Imran Khattak, Kanwal Shauzab , Malik Muhammad Amir Dogar, Mansoor Hayat Khan, Muhammad Alamgir Khan, Muhammad Aslam Khan, Muhammad Najeeb Haroon, Murad Saeed, Noorul Haq Qadri, Omar Ayub Khan, Pervaiz Khattak, Qasim Khan Suri, Raja Khurram Shahzad Nawaz, Sadaqat Ali Khan, Saifur Rehman, Sanaullah Khan Mastikhel, Shafqat Mahmood, Shah Mahmood Qureshi, Sheharyar Afridi, Sheikh Rashid Shafique, Syed Ali Haider Zaidi en Zartaj Gul, volgens een rapport in Dawn.

Awami Muslim League-chef Sheikh Rashid&#8217 Ook het ontslag van ;s werd op dezelfde dag geaccepteerd.

Advertentie

Drie dagen later, op 20 januari, aanvaardde de spreker het ontslag van nog eens 35 PTI MNA's, geïdentificeerd door een rapport in Dawn als: Aamer Mehmood Kiani, Abdul Majeed Khan, Ali Khan Jadoon, Amjad Ali Khan, Andaleeb Abbas, Arbab Amir Ayub, Asma Qadeer, Aurangzeb Khan Khichi, Chaudhry Shoukat Ali Bhab, Faizullah, Gul Dad Khan, Dr Haider Ali Khan, Ibraheem Khan, Junaid Akbar, Khurram Shahzad, Makhdoom Khusro BakhBar, Maleeka Ali Bokhari, Malik Karamat Ali Khokhar, Mehboob Shah, Mohammad Iqbal Khan, Muhammad Bashir Khan, Mujahid Ali, Munawara Bibi Baloch, Sahibzada Sibghatullah, Sajid Khan, Saleem Rehman, Shahid Ahmed, Sher Akbar Khan, Sher Ali Arbab, Syed Faiz ul Hassan, Syed Fakhar Imam, Tahir Iqbal, Umar Aslam Khan, Engr Usman Khan Tarakai and Zahoor Hussain Qureshi.

Met de laatste acceptatieronde heeft de voorzitter het ontslag goedgekeurd van 80 PTI-wetgevers die nu door de verkiezingscommissie zijn ingetrokken. Het ontslag van nog eens 51 PTI-wetgevers moet nog worden aanvaard. Het proces heeft de kracht van PTI in de Vergadering aanzienlijk verminderd en zou de regering ertoe kunnen aanzetten om in het hele land verkiezingen te houden om aan de macht te blijven.

Waarom kreeg de Spreker kritiek?

/p>

Het besluit van de spreker om de meerderheid van de ontslagbrieven in korte tijd te accepteren, volgde op een opmerking van Imran Khan, die in een nieuwsshow zei dat de PTI premier Sharif ertoe zou kunnen aanzetten om een ​​motie van wantrouwen in te dienen. Parlement.

Khan zei dat PTI de zittende premier kon testen in een tit-for-tat-beweging. “Shehbaz Sharif testte ons in Punjab en nu is het zijn beurt om te bewijzen of hij een meerderheid heeft in de Nationale Assemblee of niet,” zei hij, volgens een rapport in Press Trust of India. “In de eerste wordt Shehbaz getest op een vertrouwensstemming… en later hebben we andere plannen met hem,” Khan toegevoegd.

PTI MNA's hebben gezegd dat de beslissing van de spreker het resultaat was van politieke druk. Voormalig spreker Asad Qaiser, die tot PTI behoort, vertelde Dawn dat de beslissing is genomen ten voordele van de regerende partij. “Als je een constitutionele functie bekleedt, dan moet je beslissingen nemen met inachtneming van de wet en de grondwet. Je moet handelen in overeenstemming met de wet [in plaats] van het vervullen van de wensen van politieke mensen,” zei hij.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

Delhi Confidential: Bollywood-sterren prijzen PM voor het benoemen van Andaman & Nico…

Made in Chanpatia: Migranten nu ondernemers in Start-up Zone

Uitdrukkelijk onderzoek – Deel 2 | Verdachte premier Awaas lijsten in West-Bengalen: een…

Het man-olifantconflict in Kerala begrijpenNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Spreker Ashraf zei echter dat het ontslag werd aanvaard na een ontmoeting met de PTI-delegatie, geleid door Qaiser, in december 2022. “We hebben hun mediaverklaringen, hun tweets en hun handtekeningen doorgenomen voordat we een beslissing namen over hun ontslag”, zei hij tegen Dawn.