Utenfor makt Sukhbir Badal vender tilbake til Panthic politikk, sett med hardliners på årsdagen for Indira-attentatmorderne

0
57

I 2015 hadde Shiromani Akali Dal-ledelsen holdt “Sadbhavna-stevner” over Punjab mot “Khalistanis”, ikke bare som en reaksjon på Sarbat Khalsa organisert i november samme år i Amritsar av anti-Badal Sikh-organer mot helligbrøde av guruen Granth Sahib, men også som et forsøk fra SAD på å fremstille seg selv som et “nasjonalistisk parti”. Den daværende SAD-BJP-koalisjonsregjeringen i delstaten hadde bestilt Sarbat Khalsa-arrangørene for oppvigleri, for å male sistnevnte som anti-nasjonale.

Spol frem til 2022. To måneder etter et ydmykende nederlag i forsamlingsvalget , Sukhbir Singh Badal, 19. mai, satt med SAD(Amritsar) president Simranjit Singh Mann og sikh-predikant Baljit Singh Dadduwal, på et møte organisert av Shiromani Gurudwara Parbandhak-komiteen (SGPC) ved hovedkvarteret i Amritsar, for å diskutere spørsmålet om løslatelse av sikhiske politiske fanger. Både Mann og Dadduwal hadde blitt booket for oppvigleri etter å ha deltatt i Sarbat Khalsa da Sukhbir var Punjabs innenriksminister i 2015.

Les også |SAD utgjør 24-medlemmers styre for råd om sikh-spørsmål

15. november, I 2022 deltok Sukhbir i bryllupet til barnebarnet til den drepte ekstremistiske predikanten Jarnail Singh Bhindranwale, og sa: “Jeg har ikke ord for å forklare offeret Bhindranwale hadde gjort for samfunnet.”

Tidlig i år ble Sukhbir den første Akali Dal-presidenten som deltok på årsdagen for tidligere statsminister Indira Gandhis snikmordere Beant Singh, Satwant Singh og Kehar Singh.

Subscriber Only StoriesView All

Delhi Konfidensielt: Ekte & Reel Heroes

UPSC Key- 23. januar 2023: Vet om branntragedie, digital avlingsundersøkelse …

Kongress’ religionsdilemma snur et hjørne, alt gir plass for ‘…

Vivek Katju skriver: BBC-dokumentar om PM Modi reiser spørsmål om int…Bruk nyttårskampanjekode SD25

Så hva har endret seg?

SAD har alltid innlosjert noen tidligere militanter og deres familier innenfor sin fold, mens de har gått på stram linje for å opprettholde sitt offentlige image som “nasjonalistisk”. Det SGPC-administrerte sentrale sikhmuseet, ferdigstilt under SAD-BJP-styret, har portretter av mange militante, inkludert Jarnail Singh Bhindranwale. Tidligere militante Virsa Singh Valtoha har to ganger blitt valgt til MLA på en trist billett.

SGPC observerer årsdagen for hærens aksjon i 1984 inne i Harmandir Sahib og dødsdagene til noen fremtredende militante, inkludert attentatmennene til tidligere statsminister Indira Gandhi og tidligere CM Beant Singh.

Det er imidlertid sjelden at Sukhbir Badal deltar personlig i slike funksjoner. Hans far og tidligere CM Parkash Singh Badal holdt seg også stort sett borte fra arrangementer der pro-Khalistan-grupper deltok.

SAD og 1984: Optikk som politikk

Annonse

Den dødsdømte i attentatet mot tidligere CM Beant Singh, Balwant Singh Rajoana, har appellert til sikher fra fengselet for å stemme for SAD i hvert valg siden 2014, uten noen synlig innvirkning på bakken.

< Tilbake i 2012, mens han ledet den andre regjeringen på rad med BJP, hadde SAD, gjennom sine sympatisører i SGPC-ledelsen, latt Damdami Taksal, en gang ledet av Bhindranwale, reise et minnesmerke for "martyrene" som ble drept i hæren handling i Harmandir Sahib i juni 1984.

Minnesmerket, som var klart i 2013, hjalp imidlertid ikke SAD med å stoppe Aam Aadmi-partiet (AAP) fra å vinne fire seter i Lok Sabha-valget i 2014, eller for å bekjempe det økende sinnet blant sikh-velgere på grunn av hendelsene. av helligbrøde i 2015.

Annonse

Mellom 2012 og 2017 konstruerte SAD-regjeringen ikke bare martyrens minnesmerke, men også mange andre minnesmerker dedikert til figurer fra 1700-tallets sikhhistorie. Den redesignede Heritage Street til Harmandir Sahib-strekningen, som ble innviet like før forsamlingsvalget i 2017, var deres siste tilbud til Panthic-velgerne, som ble bygget på rekordtid på grunn av Sukhbir Badals personlige innsats. Ingenting av dette kom til partiets unnsetning, ettersom valgformuen fortsatte å falle fra utfordringer fra først kongressen og deretter AAP.

Første sikher vs pro-Khalistan sikher: En historie av nyanser

“Jeg føler at de du kaller 'hardliners' ikke påvirker utfallet av valgpolitikken i Punjab på noen vesentlig måte,” sa separatistpartiet Dal Khalsas Kanwar Pal Singh, en pro-Khalistan-leder ofte beskrevet som en hardliner i media.

«Da folk ble såret på grunn av helligbrødehendelsene i 2015, ga SAD de fromme sikhene som Khalistanis. Det er et vanlig problem med sekulær, liberal mainstream-politikk at de ikke klarer å skille mellom en hengiven sikh og en Khalistani. Khalistan er en politisk ideologi, og Khalistanis mener at deres religion, distinkte identitet og kultur, bare kan ivaretas hvis Punjab blir skåret ut som en suveren nasjon. SAD er bare et annet mainstream politisk parti som driver sin politikk og programmer for å ta makten. For enkelhets skyld kalte Akalis sikhene som ble skadet av helligbrødehendelsene som hardlinere og Khalistanis. Hengivne sikh-menn og kvinner var alltid de mest pålitelige velgerne til SAD, og ​​partiet mistet dem på grunn av sin likegyldige holdning og oppførsel til helligbrødehendelsene. Ved makten kjører SAD alltid ned Parthics. Men når de er uten makt, er krigsropet deres «Panth in Peril,’» sa han.

Kanwar Pal la til: “Første sikher kan være sympatiske med ideen om Khalistan. Men når det kommer til valgpolitikk, har de ikke mange alternativer å velge mellom blant de vanlige politiske partiene. Det er ikke slik at hengivne sikh-velgere er imot noen religion eller sekt. Men de vil ikke stemme på partier som ikke respekterer deres hengivenhet og tro. Så å besøke martyrfamilier, besøke husene deres og delta på tilstelninger i minnet deres vil ikke hjelpe Sukhbir til å gjenopplive SADs formuer. Massene krever en overhaling av SAD og radikale endringer i ledelsen. Sukhbir har ingen visjon eller et klart bilde for fremtiden. Han driver politikken sin på daglig basis, basert på råd fra en liten gruppe av analfabeter.»

Sukhbirs besøk: Viktig, men ikke ut av esken

sterk>

«Det er viktig når Sukhbir Badal drar for å delta på jubileet til Bhai Satwant Singh og Bhai Kehar Singh. Men det betyr ikke at SAD ikke var i kontakt med slike familier tidligere, eller at de ble glemt. Den er ikke ut av esken. Disse familiene har alltid vært en del av partiet. Vi forventer ingen politisk gevinst av slike besøk. SGPC-president Harjinder Singh Dhami ble angrepet da han besøkte Insaaf Morcha i Mohali for løslatelse av sikh-fanger. Elementene som angrep Dhami er årsakene til at SAD-ledelsen unngikk å delta i slike hendelser,” sa SAD-leder, tidligere MLA og tidligere militant Virsa Singh Valtoha.

Annonse

“Punjab-politikk er noen ganger uforutsigbar. AAP, som bare vant ett sete i stortingsvalget i 2019, dannet delstatsregjeringen i 2022. En gang var det en bølge for Simranjit Singh Mann på slutten av 1980-tallet. Kaptein Amarinder Singh dannet også regjering her. Så det vil ikke være noen overraskelse om SAD gjør comeback i Punjab. Ideologi og prinsipper er viktigere for oss enn makt,” sa han.

«Det er sant at noen handlinger og ord kunne vært unngått i 2015. Men for meg var det som såret oss mest utnevnelsen av Sumedh Saini til Punjab DGP etter anbefaling fra BJP. Hadde Saini ikke blitt gjort til DGP, ville ingen av disse begivenhetene [av helligbrøde] skjedd i 2015,» sa Valtoha.

Utfordringer og forhåpninger

Annonse

Pro-Khalistan-leder Simranjit Singh Manns seier i Sangrur-bymålingen i 2022 skadet SAD mer enn noen AAP- eller Kongressens seier ville ha gjort. Fremveksten av individer som Warris Punjab De leder Amritpal Singh Khalsa har gjort bakken ytterligere glatt for SAD i Punjab.

Fortellingen om Panthic og pro-Khalistan grupper har kanskje ikke synlig innvirkning på valgpolitikken, men den skaper sympati for noen, eller sinne mot andre. Sinne på helligbrødespørsmålet skadet SAD i 2017. Kongressen fikk ut av det, da kaptein Amrinder Singh angivelig avla ed på å yte rettferdighet i saken. Både kongressen og SAD måtte bære konsekvensene i 2022, etter at AAP-sjefen Arvind Kejriwal lovet rettferdighet i helligbrødespørsmålet.

Annonse

SADs tidligere resultater i sikh-spørsmål, inkludert helligbrøde og Sikh politiske fanger, gir heller ingen trøst til partiet. Det største håpet for partiet er imidlertid dets valgmaskineri, som fortsatt er på plass, til tross for gjentatte nederlag. Dette mangler motstanderne av SAD. Selv SAD (Amritsar) kunne ikke bygge opp mye på Manns seier de siste syv månedene. Mange ledere har forlatt kongressen for å slutte seg til BJP, og etterlatt den sliter med å komme seg. AAP prøver fortsatt å få sin egen regjering i kontroll. I mellomtiden klarte Sukhbir Badal å avvise et opprør fra sin pålitelige tidligere SGPC-president Bibi Jagir Kaur, ved å installere Harjinder Singh Dhami som SGPC-president. Parallelle SAD-fraksjoner som Sukhdev Singh Dhindsa er heller ikke i stand til å gjøre noe inntrykk. Alt dette vekker håp om en trist vekkelse.

© The Indian Express (P) Ltd