TIPRA Motha start fusiegesprekken met IPFT in Guwahati

0
34

Te midden van oproepen van oppositiepartijen zoals de CPI(M) en het congres om een ​​alliantie met hen te vormen voor de verkiezingen voor de Tripura-vergadering in 2023, is de TIPRA Motha gesprekken begonnen over een fusie met de heersende alliantie van de staat die deel uitmaakt van het Indigenous Peoples Front of Tripura (IPFT).

Een delegatie onder leiding van IPFT-president Prem Kumar Reang, die ook minister is in de door de BJP geleide deelstaatregering, startte de praat zaterdag met Motha supremo Pradyot Kishore in een hotel in Guwahati.

In een gesprek met verslaggevers zei Reang: “De IPFT is een alliantiepartner van de BJP. We zitten nog steeds in de alliantie… Onze belangrijkste eis is Tipraland of een aparte staat sinds 2009. We sloten ons aan bij de BJP in 2018 en wonnen… Bubagra (Pradyot Kishore) werkt hard om dofa (gemeenschap) en Tiprasa (tribalen) te redden… Hem steunen is nu erg belangrijk. We zijn… begonnen met het proces om samen met hem te strijden voor de parlementsverkiezingen van 2023.”

Bubagra betekent koning in de inheemse Kokborok-taal van de staat en wordt gebruikt om te verwijzen naar Pradyot Kishore, het hoofd van Tripura's voormalige koninklijke familie. Zijn ouders – wijlen Kirit Bikram Kishore Manikya Debbarma en 'Rajmata' Bibhu Kumari Devi – waren congresparlementariërs. Bibhu Kumari Devi was ook minister in de door de Congress-Tripura Upajati Juba Samiti (TUJS) geleide deelstaatregering van 1988 tot 1993.

Alleen verhalen van abonneesBekijk alles

Delhi Vertrouwelijk: Real & Reel Heroes

UPSC-sleutel – 23 januari 2023: weten over brandtragedie, digitaal gewasonderzoek …Congres’ religie dilemma verandert een hoek, allemaal maken plaats voor ‘…Vivek Katju schrijft: BBC-documentaire over PM Modi roept vragen op over int…Pas nieuwjaarspromotiecode SD25 Political Pulse toe |Opp zegt dat er meer nodig is nu EC optreedt bij Tripura Cong rally-aanval, orders onderzoeken 54 gevallen van geweld

Reang bekritiseerde het Centrum over de Tipraland-kwestie en zei: “Niemand voldoet aan onze eis. We zullen samen (met wie dan ook) vechten om onze eis te realiseren. We hebben de Tipraland-eis ter sprake gebracht in de staatsvergadering. In elke sessie brachten onze MLA's of ministers de eis naar voren. Maar het Centrum geeft geen antwoord. De deelstaatregering kan de eis niet inwilligen, de regering van de Unie wel… maar ze hebben er niet eens over gesproken.”

Reang verklaarde dat de handen ineen slaan met TIPRA Motha gunstig zou zijn voor de IPFT en zei: ” Als we samen vechten (met Motha), zal dat gunstig zijn voor ons en Tiprasa. Maharaj (Pradyot Kishore) schreef ons met dit idee en we hebben besloten hem bij te staan.”

Express View |Van BRS tot TMC, regionale partijen met nationale ambities stuwen het idee van een federaal front voort

De opmerkingen kwamen vier dagen nadat de IPFT had gereageerd op Motha's fusievoorstel “in welke vorm dan ook” en verheugd was over de gelegenheid om Pradyot Kishore te ontmoeten om een ​​”breed scala aan kwesties van gemeenschappelijk belang” te bespreken.

Advertentie

In zijn In een brief aan de IPFT stelde Pradyot Kishore een unie van de twee partijen voor voor de “eenheid van Tiprasas voor overleving en bestaan”.

Express View |Vergaderpeilingen in Tripura, Meghalaya en Nagaland zouden de nationale politiek kunnen beïnvloeden

Over de voorgestelde fusie gesproken, zei Pradyot Kishore: “We zijn allebei overeengekomen om het proces te starten om een ​​enkele partij te worden die onder één vlag en symbool vecht tegen iedereen die tegen onze grondwettelijke eis van Greater Tipraland is. Het proces is vandaag gestart; zeer binnenkort gaan we terug naar Agartala.”

Hij informeerde Motha-president Bijoy Hrangkhawl, senior leiders Jagadish Debbarma en Chittaranjan Debbarma, onder anderen, voegden zich bij de fusiebesprekingen. Pradyot Kishore zei verder: “We zullen allemaal gaan zitten en gezamenlijk aankondigen aan de mensen van Tripura die eigenlijk thansa (eenheid) willen. Uiteindelijk zijn partijen niet zo belangrijk als de wil van het volk.”

Advertentie

In overeenstemming met zijn eerdere opmerkingen dat Motha klaar is om te fuseren met de IPFT “in welke vorm dan ook”, zei Pradyot Kishore zaterdag: “Ongeveer 2,5 jaar geleden waren er maar liefst 10-11 (tribale) partijen (in Tripura). Vandaag, nu wij (Motha en IPFT) samenkomen, zullen we met één stem spreken omdat onze eisen dezelfde zijn. Onze bewegingen zijn bijna hetzelfde. Dus waarom kunnen we niet samenkomen en New Delhi laten luisteren naar onze oprechte vraag naar een constitutionele oplossing!”

Sprekend over de vooruitzichten van het vormen van een pre-poll alliantie met andere politieke partijen in Tripura, herhaalde Pradyot Kishore dat er geen alliantie zou worden gevormd zonder een schriftelijke overeenkomst over Motha's kernvraag 'Greater Tipraland'. Hij zei: “Ze hebben ons allemaal benaderd — Congress, CPI(M), BJP, enz. Ons punt is duidelijk: we kunnen niet liegen tegen onze mensen. Onze mensen lijden al meer dan 70 jaar en we hebben heel duidelijk gezegd dat we een schriftelijke constitutionele oplossing willen. Zonder dat ze ons schriftelijk een constitutionele oplossing geven, zullen we geen bondgenootschap sluiten met welke politieke partij dan ook, omdat we onze mensen niet kunnen verraden.”

Meer over Tripura-peilingen 2023 |BJP staat voor een zware uitdaging om de macht in Tripura te behouden te midden van opkomende electorale allianties

“Partijen hebben ons veel te lang mondeling toegezegd en laten ons na de verkiezingen in de steek. Deze keer zijn we niet bereid om iets anders te accepteren dan een schriftelijke verzekering van de regering van India of welke politieke partij dan ook – of het nu links is of het congres', voegde hij eraan toe.

Zei Pradyot Kishore voor het geval dat geen enkele partij stemt ermee in om hem een ​​schriftelijke overeenkomst te geven over de eis van een staat, zijn partij zou de verkiezingen alleen strijden.

Hij beweerde dat de Motha ook steun krijgt van niet-tribalen, vooral mensen uit de Bengalen, Moslim-, Manipuri- en Bishnupriya Manipuri-gemeenschappen.

Advertentie

Met name heeft Pradyot Kishore de afgelopen dagen ook ontmoetingen gehad met Assam Chief Minister en North East Democratic Alliance (NEDA) chief Himanta Biswa Sarma en diende soortgelijke voorstellen in voor Greater Tipraland.

Ondertussen hebben het congres en de CPI(M) een alliantie gesloten en bevinden zich naar verluidt in de laatste fase van hun gesprekken over het delen van stoelen.

Advertentie

De peilingen voor de Tripura Assembly met 60 leden zal op 16 februari in één fase worden gehouden. De telling van de stemmen vindt plaats op 2 maart.