TIPRA Motha inleder fusionssamtal med IPFT i Guwahati

0
56

Mitt i vädjanden från oppositionspartier som CPI(M) och kongressen att bilda en allians med dem inför valet till Tripura-församlingen 2023 har TIPRA Motha inlett samtal om en fusion med statens styrande allians, som utgör Ursprungsfolksfronten i Tripura (IPFT).

En delegation ledd av IPFT:s president Prem Kumar Reang, som också är minister i den BJP-ledda delstatsregeringen, startade samtalar med Motha supremo Pradyot Kishore på ett Guwahati-baserat hotell på lördag.

Reang sa till reportrar: “IPFT är en allianspartner till BJP. Vi är fortfarande med i alliansen… Vårt främsta krav har varit Tipraland eller en separat stat sedan 2009. Vi allierade oss med BJP 2018 och vann… Bubagra (Pradyot Kishore) arbetar hårt för att rädda dofa (gemenskap) och Tiprasa (stammar)… Att stödja honom är väldigt viktigt nu. Vi har… startat processen att bekämpa 2023 års församlingsval med honom.”

Bubagra betyder kung på statens inhemska Kokborok-språk och används för att referera till Pradyot Kishore, som är överhuvud för Tripuras dåvarande kungafamilj. Hans föräldrar – sena Kirit Bikram Kishore Manikya Debbarma och ’Rajmata’ Bibhu Kumari Devi – var kongressparlamentariker. Bibhu Kumari Devi tjänstgjorde också som minister i den koalitionsledda delstatsregeringen av kongressen Tripura Upajati Juba Samiti (TUJS) 1988-93.

Subscriber Only StoriesView All

Delhi Konfidentiellt: Bollywood-stjärnor berömmer PM för att ha namngett Andaman & Nico…

Made in Chanpatia: Migranter nu entreprenörer i Start-up Zone

Express undersökning – del 2 | Misstänkt premiärminister Awaas listar i Västbengalen: A…

Förstå Keralas man-elefant-konflikt Använd nyårskampanjkod SD25 Politisk puls |Opp säger att det behövs mer eftersom EG agerar mot Tripura-kongressattacken, beordrar en utredning av 54 fall av våld

Reang kritiserade Centern i Tipralandsfrågan och sa: “Ingen uppfyller vårt krav. Vi ska kämpa tillsammans (med vem som helst) för att förverkliga vårt krav. Vi tog upp tipralandskravet i delstatsfullmäktige. I varje session tog våra parlamentsledamöter eller ministrar upp kravet. Men Centern ger inget svar. Delstatsregeringen kan inte bevilja kravet, unionsregeringen kan… men de diskuterade det inte ens.”

Reang sa att det skulle vara fördelaktigt för IPFT att gå samman med TIPRA Motha, och sade: “ Om vi ​​kämpar tillsammans (med Motha) kommer det att vara fördelaktigt för oss och Tiprasa. Maharaj (Pradyot Kishore) skrev till oss med denna idé och vi har beslutat att stå vid honom.”

Express View |Från BRS till TMC, regionala partier med nationella ambitioner driver idén om en federal front

Kommentarerna kom fyra dagar efter att IPFT svarade på Mothas förslag om fusion “i vilken form som helst” och välkomnade möjligheten att träffa Pradyot Kishore för att diskutera ett “brett spektrum av frågor av gemensamt intresse”.

Annons

I hans brev till IPFT, Pradyot Kishore föreslog en förening av de två partierna för “enhet av Tiprasas för överlevnad och existens”.

Express View |Församlingsundersökningar i Tripura, Meghalaya och Nagaland kan påverka nationell politik

Pradyot Kishore sade om den föreslagna sammanslagningen: “Vi har båda kommit överens om att starta processen för att bli ett enda parti som kämpar under en enda flagga och symbol mot alla som är emot vårt konstitutionella krav på Greater Tipraland. Processen har startat idag; mycket snart kommer vi att åka tillbaka till Agartala.”

Han informerade Mothas president Bijoy Hrangkhawl, seniora ledare Jagadish Debbarma och Chittaranjan Debbarma, bland andra, gick med i fusionssamtalen. Pradyot Kishore sa vidare: “Vi kommer alla att sätta oss ner och gemensamt meddela folket i Tripura som faktiskt vill ha thansa (enhet). Så småningom är fester inte lika viktiga som folkets vilja.”

Annons

I synk med hans tidigare kommentarer om att Motha är redo att gå samman med IPFT “i vilken form som helst”, sa Pradyot Kishore Saturday: “För cirka 2,5 år sedan fanns det så många som 10-11 (stam) partier (i Tripura). Idag, när vi (Motha och IPFT) kommer samman, kommer vi att tala med en röst eftersom våra krav är desamma. Våra rörelser är nästan desamma. Så varför kan vi inte gå samman och få New Delhi att lyssna på vårt genuina krav på en konstitutionell lösning!”

Pradyot Kishore talade om utsikterna att bilda en allians före omröstningen med andra politiska partier i Tripura, och upprepade att ingen allians skulle bildas utan en skriftlig överenskommelse om Mothas kärnkrav på “Greater Tipraland”. Han sa: “De har alla kontaktat oss — Kongressen, CPI(M), BJP, etc. Vår poäng är tydlig – vi kan inte ljuga för vårt folk. Vårt folk har lidit i över 70 år och vi har sagt mycket tydligt att vi vill ha en konstitutionell lösning skriftligen. Utan att de ger oss en konstitutionell lösning skriftligen kommer vi inte att alliera oss med något politiskt parti eftersom vi inte kan förråda vårt folk.”

Mer om Tripura opinionsundersökningar 2023 |BJP står inför en tuff utmaning att behålla makten i Tripura mitt i framväxande val. allianser

”Alltför länge har partier muntligen lovat oss och sedan svikit oss efter valet. Den här gången är vi inte beredda att ta något mindre än en skriftlig försäkran från Indiens regering eller något politiskt parti – vare sig det är vänstern eller kongressen”, tillade han.

Pradyot Kishore sa i fall inget parti går med på att förse honom med en skriftlig överenskommelse om kravet på statsskap, hans parti skulle kämpa för valet ensamt.

Han hävdade att Motha också har fått stöd från icke-stammar, särskilt folk från bengalerna, Muslimska, Manipuri och Bishnupriya Manipuri-samhällen.

Annons

Noterbart har Pradyot Kishore också hållit möten med Assams chefsminister och nordöstra demokratiska alliansens (NEDA) chef Himanta Biswa Sarma och lagt fram liknande förslag för Greater Tipraland.

Under tiden har kongressen och CPI(M) ingått en allians och är enligt uppgift i slutskedet av sina förhandlingar om platsdelning.

Annons

Undersökningarna för Tripura-församlingen med 60 medlemmar kommer att genomföras i en enda fas den 16 februari. Räkningen av rösterna kommer att hållas den 2 mars.