Regeringen kommer att lansera digital skördeundersökning i 10 stater denna kharif-säsong

0
59

THE CENTRE planerar att lansera en digital skördeundersökning från säsongen kharif-2023 i 10 delstater, har The Indian Express fått veta.

I undersökningen finns information om olika typer av grödor som sås av bönder i deras fälten kommer att samlas in genom en automatiserad process genom att använda “Geo-referenserade kartor” över jordbruksmarkerna och fjärranalysbilder.

Den digitala skördeundersökningen kommer initialt att rullas ut som ett pilotprojekt i Andhra Pradesh, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Rajasthan, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Kerala och Gujarat, enligt källor. Senare kommer den successivt att rullas ut över landet. När det väl är fullt funktionellt kommer det att läggas till det urgamla systemet för insamling av statistik över odlingsarealer, som är känt som “patwari agentur”, som för närvarande används i de flesta stater.

I patwari-byrån, en komplett uppräkning av alla fält (undersökningsnummer) som kallas girdawari är gjord av en by under varje skördesäsong för att sammanställa statistik över markanvändning, bevattning och gröda.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

För teknikföretag, år av lätta pengar ger efter för svåra tider

Delhi Konfidentiellt: Bollywood-stjärnor berömmer PM för att ha namngett Andaman & Nico…

Tillverkat i Chanpatia: Migranter är nu entreprenörer på Start-up Zone

Express undersökning – del 2 | Suspekt premiärminister Awaas listar i Västbengalen: A…Använd nyårskampanjkod SD25

Enligt källorna kommer den föreslagna undersökningen att använda “de senaste tekniska framstegen såsom visuell och avancerad analys, GIS-GPS-teknik och AI/ML” för att tillhandahålla “nästan realtidsinformation” om grödor som sås av bönderna.

“Som en del av de digitala jordbruksinitiativen planerar unionens ministerium för jordbruk och jordbrukare att utveckla en referensapplikation för undersökningen sådd av grödor”, sa en källa. “Stater ska ta upp georeferensering av bykartorna i sina respektive stater.”

Satellitdata från National Remote Sensing Center (NRSC), som lyder under Indian Space Research Organization (ISRO), har redan gjorts tillgänglig för staterna, sade källan.

Annons

När källan utvecklade processen för den föreslagna undersökningen, sa källan: “Ett gröderegister, med en lista över alla grödor som sås i Indien, håller på att utvecklas. Grödregistret kommer att fungera som en enda sanningskälla för insamling av data på ett standardiserat sätt under den digitala skördeundersökningen.”

Grödregistret kommer att ha förmågan att fånga enstaka eller flera grödor för samma jordbruksmark för samma säsong, tillsammans med respektive område för sådd och typ av grödor, såsom mellangrödor, blandade grödor, enskild gröda, sa källan och tillägger att koppling till Global Positioning Systems (GPS) och georeferenserade fastighetskartor skulle göra det möjligt för användare att nå rätt gård och samla in rätt data och bilder.

Kopplingen till fjärranalys och flygbildsanalysverktyg kan göras används för att korskontrollera data på en “större områdesnivå” med den rapporterade och härledda informationen från fältnivån för att möjliggöra högre noggrannhetsnivåer. Undersökningen kommer också att ha ett mobilt gränssnitt som kommer att möjliggöra offline-datainsamling i fältet (jordbruksmark) där grödan sås, sa källan.

Annons

Källan sa att det kommer att lista fördelarna med undersökningen. hjälpa till att skapa synlighet på – korrekta och transparenta uppskattningar av grödor som sås i stater; identifiering av grödor för förbättrad produktion, odlad yta; skördeuppskattning från gröda-sådd data; enkel implementering av avdelningsprogram fokuserade på grödor; enkel verifiering, uppskattning och reglering av anspråk på skördeförsäkring; bedöma odlingsmönster för miljöpåverkan; och förbättra marknaden från byn till nationell nivå.

© The Indian Express (P) Ltd