Pakistansk OTT-app, YouTube-videor, nu BBC-film: How Center has wielded IT Rules nödbefogenheter

0
60

I december blockerade den Narendra Modi-ledda unionens regering en Pakistan-baserad OTT-plattform för att sända innehåll som var “skadligt för den nationella säkerheten”. Med hjälp av nödbefogenheterna enligt IT-reglerna, 2021, utfärdade ministeriet för information och sändningar instruktioner om att blockera webbplatsen, två mobilapplikationer, fyra konton för sociala medier och en smart-tv-app för Vidly TV den 12 december.< /p>

Regeringen åberopade samma avsnitt på lördagen för att uppmana YouTube och Twitter att ta ner länkar som delar BBC-dokumentären India: The Modi Question. Både YouTube och Twitter var tvungna att följa. Detta startade en politisk eldstorm, med Trinamool Congress (TMC) parlamentsledamot Derek O Brien första flaggan på lördagen att en tweet som innehåller en länk till dokumentären togs ner av den sociala medieplattformen enligt regeringens order.

Läs också | “Det är giftigt”: P Sainath på Center blockerar BBC-dokumentär om Modi, Gujarat-upplopp 2002

O’Brien kallade det “censur” och det gjorde också kongressens kommunikationsansvarige Jairam Ramesh. Ramesh twittrade, “PM och hans trumslagare hävdar att den nya BBC-dokumentären om honom är förtalande. Censur har införts. Varför ville då premiärminister (Atal Behari) Vajpayee att han lämnade honom 2002, bara för att bli pressad att inte insistera av hotet om avgång från (LK) Advani? Varför påminde Vajpayee honom om hans raj dharma?”

Unionslagsminister Kiren Rijiju slog till mot oppositionen för att ha stött dokumentären och sa att vissa människor i Indien anser att “BBC står över Indiens högsta domstol”. Han twittrade på söndagen: “Vissa människor i Indien har fortfarande inte kommit över det koloniala ruset. De anser BBC över Indiens högsta domstol och sänker landets värdighet och image i någon utsträckning för att tillfredsställa sina moraliska mästare. Hur som helst, det finns inget bättre hopp från dessa tukde tukde-gängmedlemmar vars enda syfte är att försvaga Indiens makt.”

Subscriber Only StoriesView All

Delhi Konfidentiellt: Bollywood-stjärnor berömmer PM för att ha namngett Andaman & Nico…

Made in Chanpatia: Migranter nu entreprenörer i Start-up Zone

Express undersökning – del 2 | Misstänkt premiärminister Awaas listar i Västbengalen: A…

Förstå Keralas man-elefant-konflikt Använd nyårskampanjkod SD25

I&B-ministeriet har använt dessa nödbefogenheter vid flera tillfällen för att blockera innehåll som det anser vara “skadligt för Indiens integritet och suveränitet”. Regel 16 i IT-reglerna, 2021, meddelad den 25 februari 2021, talar om regeringens makt när det gäller “Blockering av information i nödsituationer”. Sådana order kan utfärdas på vissa specificerade grunder, inklusive nationell säkerhet och allmän ordning.

Vidly TV kom på regeringens radar efter att den släppte en webbserie med titeln Sevak: The Confessions, som Indiens regering misstänker var sponsrad av den pakistanska informationsoperationsapparaten. Dess första avsnitt sändes den 26 november, årsdagen av terrorattackerna i Mumbai 2008.

Läs också |Med vilka nödbefogenheter har BBC-dokumentären om Modi blockerats?

Webbserien, enligt ministeriets tjänstemän, skildrade en anti-Indien berättelse om känsliga historiska händelser och ämnen av nationell betydelse som Operation Blue Star, rivningen av Babri Masjid, mordet på den kristna missionären Graham Staines, Malegaon-sprängningarna, Samjhauta Express-sprängningar och flodvattentvisterna mellan staterna.

Annons

I september 2022 uppmanade I&B Ministry YouTube att ta bort 45 videor från sina 10 kanaler och sa att innehållet inkluderade “falska nyheter och förvandlade videor”. syftar till att sprida hat bland religiösa samfund”.

Unionens I&B-minister Anurag Singh Thakur har sagt: “Detta är en kontinuerlig process och åtgärder kommer att vidtas mot alla sådana sajter och kanaler i framtiden också.”

IT-reglerna har visat sig vara omtvistade. ända sedan de underrättades. I september 2021 stoppade Madras High Court driften av en nyckelbestämmelse som inrättade en tillsynsmekanism av centralregeringen för att reglera sociala medier och digitala medieplattformar.

Annons

“Prima facie, det finns innehåll i framställarens klagomål om att tillsynsmekanismen för att kontrollera medierna av regeringen kan beröva media dess oberoende och att den fjärde pelaren av demokrati kanske inte alls finns där”, konstaterade tvådomaren Bench medan bibehålla tillämpningen av regel 9(1) och 9(3) i reglerna.

Regel 9 i IT-reglerna föreskriver en mekanism för rättelse av klagomål och underavsnitt 1 upprättar en portal som ska inrättas av Informations- och teknikministeriet för att ta emot klagomål mot medieplattformar medan enligt underavsnitt 3 genereras en bekräftelse på varje klagomål inom 24 timmar efter mottagandet av klagomålet, som sedan hänvisas till den berörda medieplattformen och IT-ministeriet för protokollet.

Månaden innan hade Bombay High Court stannat vid regel 9(1) och 9(3) och sagt att de är “uppenbart orimliga och går utöver IT-lagen, dess syften och bestämmelser”.

Bestämmelsen ifrågasattes i Madras High Court av siffran al News Publishers Association, en grupp av 13 ledande medieföretag i landet, inklusive IE Online Media Services Pvt Ltd.