Microsoft trapt af met tech-inkomsten die sinds 2016 het meest zullen dalen

0
58

Amerikaanse technologieaandelen staan ​​op het punt hun volgende horde te nemen wanneer het winstseizoen voor het meest invloedrijke segment van de S&P 500-index de komende week van start gaat: verdwijnende winsten.

De technologiezware Nasdaq 100 Stock Index betreedt dit cruciale traject tegen een donkere achtergrond die een sterke start van het jaar in de weg stond. Om de risico's die voor ons liggen te onderstrepen, heeft Microsoft Corp., dat dinsdag van start gaat met de rapportering van de groep, samen met Amazon.com Inc. deze week begonnen met het schrappen van duizenden banen omdat de verkoop traag is. Google-moeder Alphabet Inc. volgde met eigen plannen om het personeelsbestand te verkleinen.

Wall Street verlaagt al maanden de winstverwachtingen voor de technologiesector, die naar verwachting de grootste rem zal zetten op de winst van de S&P 500 in het vierde kwartaal, zo blijkt uit gegevens van Bloomberg Intelligence. Het gevaar voor beleggers is echter dat analisten nog steeds te optimistisch blijken te zijn, aangezien de vraag naar de producten van de sector afbrokkelt naarmate de economie afkoelt.

Lees ook |Van Sundar Pichai tot Satya Nadella: hoe grote tech-CEO's ontslagen rechtvaardigden

“Tech is de drijvende kracht achter een groot deel van de algehele winstrecessie die we in de S&P zien”, zegt Michael Casper, een aandelenstrateeg bij Bloomberg Intelligence. “Hoewel er veel ingebakken zit, is er zeker nog een negatief herzieningsrisico voor de sector, afhankelijk van of deze recessie uitbreekt en hoe erg deze zich voordoet.”

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

UPSC Key- 23 januari 2023: weten over brandtragedie , Digital Crop Survey …

Vivek Katju schrijft : BBC-documentaire over premier Modi roept vragen op over int…

UPSC Essentials | Kernbegrippen van de afgelopen week met MCQ's

ExplainSpeaking: De moeren en bouten van een Union BudgetApply nieuwjaarspromotiecode SD25

Bedrijven als Texas Instruments Inc., Lam Research Corp. en Intel Corp. rapporteren volgende week ook. Apple Inc., Alphabet en andere reuzen kondigen de week erna aan. De groep heeft een enorme invloed op het pad van de totale markt, waarbij infotech goed is voor meer dan 25% van de marktkapitalisatie van de S&P 500.

De winst over het vierde kwartaal voor technologiebedrijven in de benchmark zijn naar verwachting 9,2% dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, de steilste daling sinds 2016, gegevens verzameld door BI-show. De snelheid van de verslechtering van het sentiment is opmerkelijk: drie maanden geleden zag Wall Street de winst slechts vlak binnenkomen.

De omzetgroei voor deze bedrijven vervaagt ten opzichte van de afgelopen jaren, toen de pandemie en de daaropvolgende lockdowns de verkoop een boost gaven voor alles, van digitale diensten tot personal computers en de componenten die ze aandrijven. Hogere kosten drukken ook de winst.

Advertentie

Bezorgdheid over waardering

De zorg is echter dat de waarderingen nog steeds verre van goedkoop zijn, ondanks de daling van 33% vorig jaar in de Nasdaq 100. De prijs van de meter is ongeveer 21 keer de verwachte winst voor de komende 12 maanden, vergeleken met een gemiddelde van 20,5 voor het afgelopen decennium. , en verdere bezuinigingen zouden het alleen maar duurder doen lijken. De multiple bereikte zijn dieptepunt op 17,7 in 2020 en op 11,3 in 2011, in de nasleep van de recessie die eindigde in 2009.

Toch is voor Sameer Bhasin, directeur van Value Point Capital, het meeste slechte nieuws ingeprijsd. Hij verwacht dat de winstramingen voor het eerste kwartaal nog verder moeten dalen, maar zegt dat sommige van de angsten overdreven zijn.

Lees ook |Microsoft schrapt banen: Nadella's open brief aan werknemers geeft toe dat het een ‘uitdagende tijd’

“Technologie lijdt niet onder een vraagprobleem van de industrie, maar meer onder een vertering van de excessen die tijdens de pandemie zijn ingebouwd”, zei hij. “Er staat geld aan de zijlijn dat wacht om weer in de sector gestoken te worden.”

Advertentie

Analisten verwachten dat de techwinsten in de tweede helft van het jaar weer zullen groeien, blijkt uit gegevens die zijn verzameld door BI. Dat maakt de vooruitzichten van managers voor het volledige jaar des te kritischer voor aandelen.

Nu de inkomsten de komende weken binnenstromen, zullen beleggers tal van risico's in de gaten moeten houden.

Onder hen zijn de mogelijkheid dat de inflatie meer verankerd blijkt te zijn dan velen verwachten, evenals het effect van hogere tarieven op de winst, zegt Nick Getaz, een portefeuillebeheerder van het Franklin Rising Dividends Fund.

“Monetair beleid heeft een vertraging en daar zitten we waarschijnlijk nog steeds in, 'zei hij. “We hebben niet de winstimpact gezien die u zou verwachten van renteverhogingen.”