Hur du överklocka din bildskärm

0
64
Hannah Stryker/How-To Geek

För att överklocka din bildskärm, öka dess uppdateringsfrekvens i steg om 5Hz med hjälp av grafikkortschipsetets verktyg eller anpassade programvara. Kom ihåg att inte alla bildskärmar kan acceptera en överklockning, och även två till synes identiska bildskärmar av samma modell kan prestera olika när de överklockas.

Du har säkert hört talas om CPU- och GPU-överklockning, men visste du att du också kan överklocka din bildskärm? Här är varför du kanske vill ge det ett försök och hur du går tillväga.

Vad är bildskärmsöverklockning?

Att överklocka en bildskärm innebär att du går förbi din bildskärms annonserade uppdateringsfrekvens. Uppdateringshastigheten är antalet gånger som monitorn uppdateras på en enda sekund, mätt i hertz (Hz). Alla bildskärmar har en annonserad uppdateringsfrekvens, som börjar vid 60Hz för kontorsskärmar och går upp till 240Hz, 360Hz och 500Hz eller högre i de mest extrema exemplen. Många av våra högst rankade bildskärmar använder i själva verket en standarduppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Den annonserade uppdateringsfrekvensen är den du bör förvänta dig att få från din bildskärm när du gör ett köp. Du kommer att kunna välja denna uppdateringsfrekvens i standardinställningarna för Windows-skärmen utan att behöva någon extra programvara för att göra det.

För att överklocka skärmen du köpte, måste du använda den tredje -partyprogramvara för att tvinga fram en signal med en ökad uppdateringsfrekvens. Du kan göra detta med programvara från din GPU-tillverkare (NVIDIA, AMD eller Intel) eller en applikation som heter CRU (Custom Resolution Utility), som vi förklarar nedan.

Precis som andra typer av överklockning är det att skjuta din bildskärm utanför dess annonserade gränser ett spel av trial and error. Vid något tillfälle kommer du att nå ett tak där monitorn inte kommer att acceptera vilken signal du än skickar. Det är då du måste sluta och nöja dig.

The Best Computer Monitors of 2023 Bästa bildskärm totalt sett ASUS ProArt PA279CV Amazon

449,99 USD
 < /p> Bästa budgetövervakaren Dell S2721QS Amazon

295,00 USD
329,99 USD Spara 11 %

Bästa spelskärmen Dell Alienware AW3423DW Amazon

1192,99 USD
 

Bästa Ultrawide Monitor LG 38WN95C-W Amazon

1152,46 USD
$1399,99 Spara 18%

Bästa 4K-skärm Gigabyte M32U Amazon

699,99 USD
799,99 USD Spara 13 %

Bästa bildskärm för Mac Dell U2723QE Amazon

518,00 USD
779,99 USD Spara 34 %

Stöder alla bildskärmar överklockning ?

Alla bildskärmar stöder inte överklockning. Det är mer sannolikt att du kommer att kunna överklocka monitorer som är designade för spelare, med vissa till och med reklam för att monitorn kan överklockas i marknadsföringsmaterialet. Många vanliga 60Hz kontorsmonitorer kan ha svårt att överskrida sin ursprungliga uppdateringsfrekvens.

För att ytterligare komplicera frågan kan det finnas en viss variation mellan olika enheter. Du kan ha två bildskärmar av samma modell, från samma tillverkare, och du kan uppnå högre uppdateringsfrekvens på den ena än den andra. Tillverkningstoleranser kan göra skillnad. Det enda sättet du vet om din bildskärm kan överklockas är att prova den själv.

RELATERATHur påverkar uppdateringsfrekvensen spel?

Med det i åtanke kan många bildskärmar acceptera en blygsam överklockning. Du kanske kan skjuta upp din 60Hz-skärm till 75Hz, vilket kan kännas som en stor förbättring när det gäller den totala jämnheten. Det räcker dock inte bara att överklocka och kalla det en dag. När du har nått en högre uppdateringsfrekvens vill du testa din överklockning för att säkerställa att din bildskärm inte hoppar över bildrutor.

När du överklockar kan din valda upplösning göra skillnad för dina chanser att lyckas. Lägre upplösningar kanske kan dra fördel av högre uppdateringsfrekvens, så om du vill öka din uppdateringsfrekvens kan det vara värt att experimentera med att släppa upplösningen.

Slutligen kan bandbredd introducera en flaskhals. En 4K (UHD) 8-bitars signal vid 60Hz använder 17,82 Gbps. Om du ansluter till en dator via en HDMI 2.0b-kabel är din maximala tillgängliga bandbredd 18 Gbps. Det kommer helt enkelt inte att finnas tillräckligt med extra bandbredd för att rymma en högre uppdateringsfrekvens, även om din bildskärm stöder det.

HDMI Licensing Authority

Du kanske kan komma runt detta med DisplayPort (DP). DP 1.4-standarden har en maximal genomströmning på 32,4 Gbps, medan DP 1.2 kan hantera 21,6 Gbps.

Hur man överklocka en bildskärm

För att få tillgång till uppdateringsfrekvenser som inte är tillgängliga för dig i Windows skärminställningar, måste du använda programvara från tredje part. Det enklaste sättet att göra det är att använda ett grafikkortsverktyg.

Vid överklockning är det en bra idé att öka i steg om cirka 5 Hz. Det är också smart att starta om datorn när du väl har bestämt dig för en överklockning och sedan köra dessa verktyg igen för att säkerställa att dina anpassade inställningar används. När du väl har en överklockning att hålla fast är det dags att gå vidare till att verifiera överklockningen i nästa steg.

Använd NVIDIA Kontrollpanel för att överklocka din bildskärm

Om du har ett NVIDIA-grafikkort, ladda ner appen NVIDIA Kontrollpanel från Windows Store och starta den. Med programmet öppet expanderar du “Display” menyn och välj “Ändra upplösning” och klicka sedan på “Skapa anpassad upplösning” knappen.

I fönstret som visas anger du önskad upplösning i horisontella och vertikala pixlar, följt av uppdateringsfrekvensen i hertz. Du kan sedan trycka på “Test” för att testa dina nya inställningar. Om din bildskärm inte blir svart och visar en bild kan du spara din anpassade upplösning eller fortsätta testa tills du når panelens gräns.

Om skärmen blir svart och inte 8217; spara inte en bild, vänta en stund och dina tidigare inställningar kommer att återställas.

Använd AMD Radeon Settings för att överklocka din bildskärm

För AMD-grafikkort, se till att du har AMD Radeon Adrenalin installerat. Härifrån högerklickar du på skrivbordet och väljer “AMD Radeon-inställningar” och välj “Display” fliken när fönstret öppnas. Klicka på “Skapa” knappen bredvid “Anpassade upplösningar” och ange önskad upplösning och uppdateringsfrekvens. Tryck på “Spara” för att testa och aktivera dina nya inställningar.

Använd Intel HD Graphics Control Panel för att överklocka din bildskärm

Om du har Intel HD Graphics kan du också skapa anpassade upplösningar. Intel HD Graphics Control Panel bör installeras tillsammans med dina drivrutiner, så öppna den och klicka sedan på “Display” följt av “Anpassade resolutioner” knapp. Härifrån kan du ange en upplösning och önskad uppdateringsfrekvens och klicka sedan på “Lägg till” för att testa.

Använd CRU för att överklocka din bildskärm

Ett annat alternativ istället för att använda tillverkarens verktyg är att använda en tredjepartsapp som heter CRU (eller Custom Resolution Utility) för att ställa in en anpassad upplösning och uppdateringsfrekvens för din bildskärm. Med CRU kan du lägga till anpassade upplösningar till dina Windows-skärminställningar.

För att använda appen, ladda ner CRU ZIP-filen från länken ovan och extrahera innehållet. Högerklicka sedan på CRU.exe, välj “Kör som administratör,” och vänta tills appen startar.

Använd rullgardinsmenyn högst upp på skärmen för att välja vilken skärm du vill överklocka. Härifrån klickar du på “Lägg till” bredvid “Standardupplösningar” låda. I fönstret som visas anger du önskad upplösning och uppdateringsfrekvens. Klicka på “OK” för att spara och starta sedan om datorn.

När Windows startar om högerklickar du på skrivbordet och väljer “Skärminställningar” följt av “Advanced Display” och välj sedan “Display Adapter Properties” följt av “Monitor” fliken, där du kan ställa in din nya uppdateringsfrekvens följt av “Använd” att testa.

Verifiera din överklockning

Så du har lyckats överklocka din bildskärm, bra jobbat! Nu är det dags att se till att din bildskärm visar alla bildrutor du skickar den. Vissa monitorer kan acceptera en signal med en högre uppdateringsfrekvens än vad som officiellt stöds, men monitorn kan ha svårt att visa alla bildrutor. Detta kan leda till att bildrutor hoppar över.

När bildrutor hoppar över kan du se ojämna rörelser och märkbar stamning. Att överklocka din bildskärm är tänkt att ge bättre resultat i rörelsehantering, men att hoppa över bildruta kan göra hela strävan meningslös.

Lyckligtvis kan du testa för bildhoppning med Blur Busters Frame Skipping Check. Testet går ut på att ta ett foto av din skärm med en långsam slutartid, vilket du kan göra med de flesta moderna smartphonekameror. Du behöver tillgång till manuella kamerakontroller eftersom du måste ställa in slutartiden till en tiondel (1/10) av en sekund.

Starta Frame Skipping Check i din webbläsare och vänta tills du ser den gröna “Ready” meddelande längst ned på skärmen. Ställ nu in kamerans slutartid på 1/10 sekund (du kan öka bländaren eller minska ISO för att balansera exponeringen) och ta en bild.

Tim Brookes/How-To Geek

Ta nu en titt på fotot du har tagit. Om du ser en obruten linje med ljusa rutor enligt bilden ovan, hoppar du inte över ramar. Om du ser svarta ramar mellan ljusa ramar (enligt Blur Busters “bad” exempelbild) hoppar din monitor över bildrutor.

Om du stöter på överhoppade bildrutor bör du försöka minska uppdateringsfrekvensen och köra testet igen tills du får ett tillfredsställande resultat.

Finns det några Risker med överklockning?

Överklockning innebär att en bildskärm pressas bortom tillverkarens standardgränser, så det finns alltid en inneboende risk inblandad (precis som att överklocka en CPU eller GPU). Överklockning kan utsätta din bildskärm för extra stress och generera mer värme medan den arbetar med en högre uppdateringsfrekvens. Detta kan leda till en kortare total livslängd, men det är svårt att säga säkert.

RELATERATVarför du bör överklocka ditt RAM-minne (det är enkelt!)

Övningen anses allmänt vara säker bland PC-entusiaster, men det är upp till dig att väga upp om vinsterna är värda det. Om du gillar att mixtra och driva saker till det yttersta, kanske du vill ge det ett försök. Om du märker en stor skillnad mellan 60Hz och 75Hz som gör tiden du spenderar framför din bildskärm trevligare, kan risken för en liten minskning av livslängden vara värt det.

Du kan också överväga att bara springa din skärm med överklockade uppdateringshastigheter när vinsterna känns motiverade, som när du spelar spel. Sedan när du bara surfar och jobbar på kontor går du tillbaka till vanliga uppdateringsfrekvenser.

Vill du ha ännu högre uppdateringsfrekvens? Köp en ny bildskärm

Vinsterna du kommer att möta av att överklocka din skärm kanske bara är små. Om du menar allvar med att förbättra din uppdateringsfrekvens bör du överväga att investera i en monitor med hög uppdateringsfrekvens, till exempel en av våra rekommenderade spelmonitorer.

Innan du köper, se till att du väljer en monitor vars uppdateringsfrekvensen passar din användning och datorns prestanda. Du kanske också märker vissa fördelar med att använda en hög uppdateringsfrekvens på skrivbordet.

The Best Gaming Monitors of 2023 Best Gaming Monitor Overall LG Ultragear 27GP950-B Amazon

$779.99
$899.99 Save 13%

Bästa Budget Gaming Monitor Acer Nitro XF243Y Handla nu Bästa 4K-spelmonitor LG C2-serien 42-tumsklass OLED evo Gallery Edition Smart TV OLED42C2PUA, 2022 – AI-driven 4K, Alexa Inbyggd Amazon

849,99 USD
895,50 USD Spara 5 %

Bästa böjda spelskärm Dell Alienware AW3423DW Amazon

1192,99 $
 

Bästa 144Hz spelskärm Gigabyte M27Q Amazon

299,99 USD
 

Bästa 240Hz spelskärm Samsung Odyssey G7 Amazon

649,99 USD
699,99 USD Spara 7 %

LÄS NÄSTA

  • › Facebook Messenger’s krypterade chattar blir bättre
  • › Spara tid i Outlook med dessa 6 anpassade snabbstegsexempel
  • › Hur man räknar tecken i Word
  • › iOS 16.3 låter dig låsa ditt Apple-ID med en fysisk nyckel
  • › Överrösta nattljud med dessa sömnhörlurar för 129,99 USD (50 USD rabatt)
  • › Denna 55-tums TCL Roku-TV är en stjäla för $370