FBI doorzocht Biden's huis, vond items gemarkeerd als geclassificeerd

0
33

De FBI doorzocht vrijdag het huis van president Joe Biden in Wilmington, Delaware en vond aanvullende documenten met geheime markeringen en nam ook enkele van zijn handgeschreven aantekeningen in bezit, zei de advocaat van de president zaterdag.

De president liet de FBI vrijwillig zijn huis binnen, maar het ontbreken van een huiszoekingsbevel deed niets af aan het buitengewone karakter van de huiszoeking. Het verergerde de verlegenheid voor Biden die begon met de onthulling op 12 januari dat de advocaten van de president kort voor de tussentijdse verkiezingen een “klein aantal” geheime documenten hadden gevonden in een voormalig kantoor in het Penn Biden Center in Washington. Sindsdien hebben advocaten zes geheime documenten gevonden in Biden's Wilmington-thuisbibliotheek uit zijn tijd als vice-president.

Hoewel Biden heeft volgehouden “daar is er geen”, zijn de ontdekkingen een politieke aansprakelijkheid geworden terwijl hij zich voorbereidt op een herverkiezingsbod, en ze ondermijnen zijn pogingen om een ​​imago van fatsoen te schetsen bij het Amerikaanse publiek na het tumultueuze presidentschap van zijn voorganger. Donald Trump.

Tijdens de zoektocht van vrijdag, die bijna 13 uur duurde, nam de FBI zes items mee die documenten met geheime markeringen bevatten, zei Bob Bauer, de persoonlijke advocaat van de president. De items omvatten de tijd van Biden in de Senaat en het vice-presidentschap, terwijl de aantekeningen dateren uit zijn tijd als vice-president, zei hij. Het classificatieniveau, en of de door de FBI verwijderde documenten geheim bleven, was niet meteen duidelijk toen het ministerie van Justitie de dossiers bekeek. Assistent-advocaat van de VS, Joseph Fitzpatrick, bevestigde zaterdag dat de FBI “een geplande, consensuele huiszoeking” had uitgevoerd in de residentie van de president in Wilmington. De president en first lady Jill Biden waren niet thuis toen het huis werd doorzocht. Ze brachten het weekend door in hun huis in Rehoboth Beach, Delaware.

Alleen abonneesVerhalenAlles bekijken

Delhi Confidential: Real & Reel Heroes

UPSC-sleutel – 23 januari 2023: weten over brandtragedie, digitaal gewasonderzoek …Congres’ godsdienstdilemma slaat om, alles maakt plaats voor ‘…

Vivek Katju schrijft: BBC-documentaire over PM Modi roept vragen op over int …Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

In een gesprek met verslaggevers tijdens een reis naar Californië op donderdag, zei Biden dat hij “volledig meewerkte en ernaar uitkijkt om dit snel opgelost te krijgen.”

“We hebben gevonden een handvol documenten is op de verkeerde plaats ingediend”, zei Biden. “We hebben ze onmiddellijk overgedragen aan de archieven en het ministerie van Justitie.”

Het viel nog te bezien of er aanvullende huiszoekingen door federale functionarissen van andere locaties zouden worden uitgevoerd.

Advertentie Lees ook |Joe Biden heeft 'geen spijt' van de behandeling van geheime documenten

De persoonlijke advocaten van Biden voerden eerder een huiszoeking uit in de residentie van Rehoboth Beach en zeiden dat ze geen officiële documenten of geheime documenten vonden. Het Biden-onderzoek heeft ook het onderzoek van het ministerie van Justitie naar Trumps bewaring van geheime documenten en officiële documenten bemoeilijkt nadat hij zijn ambt had verlaten. Het ministerie van Justitie zegt dat Trump bij het verlaten van het Witte Huis begin 2021 honderden documenten meenam die als geclassificeerd waren gemarkeerd en zich verzette tegen maandenlange verzoeken om ze terug te sturen naar de regering, en dat er een huiszoekingsbevel nodig was om ze op te halen. Bauer zei de FBI verzocht het Witte Huis geen commentaar te geven op de huiszoeking voordat deze werd uitgevoerd, en dat Biden's persoonlijke en Witte Huis-advocaten aanwezig waren. De FBI, voegde hij eraan toe, “had volledige toegang tot het huis van de president, inclusief persoonlijk handgeschreven notities, dossiers, papieren, ordners, memorabilia, takenlijsten, schema's en herinneringen die tientallen jaren teruggaan.”

< p>Het ministerie van Justitie, voegde hij eraan toe, “heeft bezit genomen van materiaal waarvan het meende dat het binnen de reikwijdte van zijn onderzoek viel, waaronder zes items bestaande uit documenten met classificatiemarkeringen en omringende materialen, waarvan sommige afkomstig waren van de dienst van de president in de senaat en sommige van die afkomstig waren uit zijn ambtstermijn als vice-president.

'Procureur-generaal Merrick Garland heeft de voormalige Amerikaanse advocaat van Maryland, Robert Hur, aangesteld als speciale raadsman om mogelijk wangedrag rond de Biden-documenten te onderzoeken. Hur zal het toezicht op het onderzoek overnemen van de door Trump aangestelde Amerikaanse advocaat uit Illinois, John Lausch.

Advertentie

“Sinds het begin heeft de president zich ertoe verbonden dit op verantwoorde wijze aan te pakken, omdat hij dit serieus neemt”, zei de advocaat van het Witte Huis, Richard Sauber, zaterdag. “De advocaten van de president en de raadslieden van het Witte Huis zullen blijven samenwerken met DOJ en de speciale raadsman om ervoor te zorgen dat dit proces snel en efficiënt verloopt.”

De Biden documenteert ontdekkingen en het onderzoek naar Trump, dat is in de handen van speciaal aanklager Jack Smith, zijn significant verschillend. Biden heeft er een punt van gemaakt om bij elke stap samen te werken met het DOJ-onderzoek – en de zoektocht van vrijdag was vrijwillig – hoewel er vragen blijven bestaan ​​over zijn transparantie met het publiek.

Om een ​​misdaad te begaan, moet een persoon zou de documenten “bewust en zonder toestemming moeten verwijderen” en van plan zijn ze op een “niet-geautoriseerde locatie” te bewaren. Biden heeft gezegd dat hij “verrast” was dat er geheime documenten werden ontdekt in het Penn Biden Centre.

Over het algemeen moeten geheime documenten na maximaal 25 jaar worden vrijgegeven. Maar sommige documenten zijn zo waardevol dat ze veel langer geheim blijven, hoewel specifieke uitzonderingen moeten worden toegestaan. Biden zat van 1973 tot 2009 in de Senaat