DGPs möte: Byråer pratar om sätt att tackla Khalistans extremism

0
57

Att se över fängelserna i Punjab, granskning av radikal finansiering och kontroll av vapenspridning från andra sidan gränsen var några av förslagen som diskuterades av underrättelsetjänster om sätt att tackla Khalistans extremism, den sista dagen av den årliga All-India-konferensen. Generaldirektörer/inspektörgeneraler för polisen i Delhi, har The Indian Express fått veta.

När premiärminister Narendra Modi talade till konferensen på National Agricultural Science Complex i Pusa sa premiärminister Narendra Modi att polisstyrkorna borde göras mer känsliga och utbildas i framväxande teknologier samtidigt som man ytterligare stärker traditionella polismekanismer som fotpatruller. Han betonade också vikten av National Data Governance Framework för att underlätta datautbyte mellan byråer.

Läs även |Khalistan Zindabad’, ‘Referendum 2020’ målade på väggar i västra Delhi; ärende registrerat

Khalistan-extremism dök upp som ett viktigt säkerhetsproblem vid konferensen och diskuterades av gränssäkerhetsstyrkan, underrättelsetjänster, National Investigation Agency och Punjab-polisen. “Det berättades att det har skett en ökning av smugglingen av vapen från Pakistan och försök görs att destabilisera Punjab genom att aktivera Khalistans extremisms front. Till och med NIA- och Punjab-polisen har i sina utredningar funnit att terrorister från Pakistan och utomlands använder lokala gangsters för att genomföra sina terrorplaner”, sa en källa.

Konferensen täckte olika aspekter av polisarbete och nationell säkerhet, inklusive bekämpning av terrorism, bekämpning av uppror och cybersäkerhet. Unionens inrikesminister Amit Shah och nationella säkerhetsrådgivare Ajit Doval, bland andra, deltog i det tre dagar långa mötet, sa tjänstemän.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Tysklands motvilja mot stridsvagnar härrör från dess historia och dess politik

Upendra Singh Kushwaha och Nitish Kumar : Ett långt kärlek-hatförhållande

För teknikföretag , år av lätta pengar ger efter för svåra tider

Delhi Konfidentiellt: Bollywood-stjärnor berömmer PM för att ha namngett Andaman & Nico…Använd nyårskampanjkod SD25

BSF, som ansvarar för att skydda den 553 km långa hårda och utmanande internationella gränsen mellan Indien och Pakistan i Punjab, informerade på konferensen att dess personal hade upptäckt 22 drönare, beslagtagit 316,988 kg heroin, 67 vapen och 850 skott i olika incidenter/räder under det senaste året. Så många som 47 obemannade flygfarkoster (UAV) upptäcktes 2020, 64 2021 och cirka 200 upptäcktes 2022.

Läs också |Gurpatwant Singh Pannu: Rösten från USA som rör Khalistans vatten i Punjab

“ Det föreslogs på konferensen att för att vidta strikta åtgärder mot Khalistans extremism måste de först se över alla fängelser i Punjab och andra anslutna stater. De borde också granska radikal finansiering som vem som är avsändare och mottagare, sanera indiskt cyberrymden, skjuta ner fler drönare och stävja vapenspridning”, sa källan.

PM Modi föreslog fängelsereformer för att förbättra fängelset. förvaltning och diskuterade förstärkning av såväl gräns- som kustsäkerhet genom att organisera täta besök av tjänstemän. Han föreslog att man skulle replikera modellen för DGP/IGP:s möten på delstats- och distriktsnivå för att diskutera nya utmaningar och utveckla bästa praxis. Konferensen avslutades med att premiärministern gav polismedaljer för framstående tjänster till pristagarna.

© The Indian Express (P) Ltd.