Center förväntar sig att Tamil Nadu accepterar NEP 2020: Dharmendra Pradhan

0
33

Fackets utbildningsminister, Dharmendra Pradhan sa i lördags att den nationella utbildningspolicyn inte är ett dokument som innehåller några få sidor utan har många nya funktioner till förmån för eleverna.

Även om utbildning är samtidigt listan över stater förväntar centret sig att Tamil Nadu ska acceptera NEP, sade han.

Unionens regering är öppen för idéer och nya metoder när det kommer till NEP, sa Pradhan när han talade till den 34:e sammankomsten av Avinashilingam Institute för hemvetenskap och högre utbildning för kvinnor i Coimbatore.

Läs också |NEP 2020: Bengals regering tar emot rapport från expertpanel

Premiärminister Narendra Modi har med eftertryck sagt att alla borde lära sig modersmål och NEP kommer att hjälpa till att lära sig, läsa och skriva på modersmål under grundåren, sa han och tillade att regeringen har frågat National Council of Educational Research and Training (NCERT) ) för att publicera böcker på alla indiska språk från och med detta läsår.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Delhi Konfidentiellt: Bollywood-stjärnor berömmer PM för att ha namngett Andaman & Nico…

Tillverkat i Chanpatia: Migranter nu entreprenörer i Start-up Zone

Express undersökning – del 2 | Misstänkt premiärminister Awaas listar i Västbengalen: A…

Förstå Keralas man-elefant-konflikt Använd nyårskampanjkod SD25

Barns holistiska utveckling kommer att bli bättre om de studerar på modersmålet och Indiens utbildning fokuserar på anställningsbarhet, bemyndigande och upplysning, sa han.

Unionsministern sade att tekniken var ny störare, sade att miljontals människor använder mobiltelefoner. “Internet och smarta telefoner är grundläggande krav och vi var beroende av utländsk teknik som android eller ios. IIT Madras har dock utvecklat teknik för inhemska 5G för några dagar sedan,” han påpekade.

Läs också |Indisk historias korrigerade version som ska läras ut till studenter från Vasant Panchami: Union Education Minister

Med hänvisning till COVID-19-vacciner sa Pradhan, “Indier har tagit vaccinet, men ingen i världen fick certifikat inom några sekunder efter att ha tagit det som vårt land. Det är en sådan typ av teknik vi utvecklar i Indien.” För att lyfta fram frågan om kvinnors egenmakt, sa unionsministern, “Tamil Nadu är mycket mer före resten av landet och staten har det högsta antalet arbetande kvinnor i landet. Indien är demokratins moder och Tamil Nadu epicentrum.” Under Indiens G20-ordförandeskap i år, “Jag förväntar mig att diskussion och överläggning äger rum om det på universitetet.” Senare, som svar på en fråga om minskade budgetanslag för NEP, sa unionsministern att det var en felaktig information. “Regeringen och finansdepartementet gav fullt stöd till den nya utbildningspolitiken och i nästa budget kommer fler medel att tilldelas,” sa han.