2500 jaar in lagen: Purana Qila bereidt geschiedeniswandeling voor G20-gasten voor

0
31

Tijdens de G20-top in Delhi in september zullen bezoekende afgevaardigden naar de Purana Qila worden gebracht om 2500 jaar terug in de tijd te reizen.

Momenteel wordt een van de uitgegraven loopgraven op de locatie omgevormd tot een bezoekers’ plek bij de Archaeological Survey of India (ASI), waar degenen die naar binnen lopen “een ononderbroken bewoning van 2500 jaar” kunnen zien, aldus het bureau.

Lees ook |Capital's G20-checklist: Wat staat er te gebeuren verandering in Delhi voorafgaand aan de top?

Op acht meter onder het maaiveld op de uitgegraven greppel zijn sporen van het pre-Mauryan-tijdperk (6e tot 4e eeuw v. Mughals kwam binnen – het Mauryan-rijk, de Shungas, Kushanas en de Rajputs. Het maaiveld duidt het Mughal-tijdperk aan, volgens de ASI.

Lees ook |Dubbeldekkerbussen in sommige delen van Delhi voor G20-top

“Vanwege de ligging aan de Yamuna-rivier is de Purana Qila in alle perioden een belangrijke plaats geweest voor handel en industriële activiteit, of het nu de Mauryan-, Shunga-, Kushana-, Rajput- of Mughal-tijdperken waren. Bij de laatste opgraving hebben we ook terracotta, kralen, beeldjes en munten gevonden die tot deze dynastieën behoorden”, zegt Vasant Swarnkar, directeur conservatie, ASI, en ook zijn woordvoerder, eraan toevoegend dat het de enige plaats in Delhi is met culturele afzettingen van de laatste 2500 jaar in zijn verschillende lagen. Een andere dergelijke site in het land die de continuïteit van cultuur door de eeuwen heen laat zien, is Dholavira in Gujarat, maar het terrein is daar enorm verschillend, zei hij.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

De terughoudendheid van Duitsland ten opzichte van tanks komt voort uit zijn geschiedenis en zijn politiek

Upendra Singh Kushwaha en Nitish Kumar : Een lange haat-liefdeverhoudingVoor technologiebedrijven leiden jaren van gemakkelijk geld tot moeilijke tijdenDelhi Confidential: Bollywood-sterren prijzen PM voor het benoemen van Andaman & Nico…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen Excavation aan de gang op het terrein van Purana Qila. (Express-foto)

ASI-functionarissen zeggen dat de blootstelling van deze loopgraven, die werden opgegraven in 2013-2015 en 2017-2018, en het behoud ervan wordt opgepakt ten behoeve van bezoekers en academici. “Het uitgebreide werk wordt uitgevoerd in opdracht van G Kishan Reddy, minister van Cultuur van de Unie, om de Indiase cultuur te verkennen, zoals vermeld in oude literaire teksten,” zei Swarnkar.

Volgens bronnen is het idee om aan de wereld te laten zien dat Delhi ouder is dan men denkt; dat er minstens zes andere rijken in Delhi waren voordat de Mughals binnenkwamen, iets dat archeologisch is bewezen in Purana Qila.

Express View |India's G20-voorzitterschap: Delhi's kans

Swarnkar vertelde The Indian Express dat het doel is om het project in de komende drie maanden te voltooien, zodat afgevaardigden die tijdens de G20-top in september op bezoek zijn, daarheen kunnen worden gebracht als onderdeel van hun bezoek.

Advertentie

Het loopgravengebied van 40-15 meter zal worden bedekt met een schuur en er zullen wandelpaden en paden worden aangelegd om ervoor te zorgen dat bezoekers alle lagen van de geschiedenis te zien krijgen, vanaf de pre-Mauryan-periode tot het maaiveld, dat de Mughal-periode. De huidige citadel in Purana Qila wordt verondersteld te zijn gebouwd onder Sher Shah Suri vóór zijn dood in 1545.

Swarnkar zei: “De laatste opgravingen in Purana Qila, geïdentificeerd als de oude nederzetting van Indraprastha, werden uitgevoerd in 2013-14 en 2017-18, lang na de opgravingen van B B Lal van 1969-73.”

G20-voorzitterschap van New Delhi |Financiering van transitie naar schone energie moet de belangen van Delhi voorop stellen

De eerste twee opgravingen – in 1954-55 en 1969-72 – door de toenmalige ASI-directeur, BB Lal, hadden sporen van geverfd grijs aardewerk (PGW) onder de heuvel opgegraven. Lal was destijds begonnen aan een missie om verschillende in de Mahabharata-tekst genoemde vindplaatsen op te graven en beweerde dergelijke sporen als een gemeenschappelijk kenmerk te vinden op al die vindplaatsen.

Advertentie

Op basis van PGW, die archeologisch gezien behoort tot de 12e-6e eeuw voor Christus, had Lal beweerd dat Purana Qila het Pandava-koninkrijk Indraprastha is, en schatte 900 voor Christus als de periode van de oorlog die in het epos wordt verteld.

In feite voert de ASI de leiding nog een ronde van opgravingen bij de Purana Qila-heuvels om definitief de oudst mogelijke laag van beschavingssporen te bereiken. Het derde seizoen van opgravingen wordt ook geleid door Swarnkar, die de vorige twee ronden leidde als hoofdarcheoloog van ASI Delhi Circle. Op het punt van sluiting van het vorige opgravingsseizoen werd bewijs gevonden van lagen die dateren van vóór de Mauryan-periode.

© The Indian Express (P) Ltd