Wie is Saurabh Kirpal, tegen wiens naam als HC-rechter bezwaar was gemaakt door de regering

0
21

Terwijl het zijn aanbeveling herhaalde voor de benoeming van senior advocaat Saurabh Kirpal als rechter van het Hooggerechtshof van Delhi, maakte het Supreme Court Collegium donderdag zowel de redenen voor de herhaling als de bezwaren van de regering bekend strong> – Kirpal's openheid over zijn seksuele geaardheid en zijn “buitenlandse” partner.

De zoon van Bhupinder Nath Kirpal, die in 2002 de 31e opperrechter van India was, en Aruna Kirpal, Saurabh Kirpal zou de eerste openlijk homoseksuele rechter van het land zijn als hij werd benoemd.

Collegium vs Center |Over de verhoging van een homoseksuele rechter, constitutionele moraal versus meerderheidsmoraal

De 50-jarige senior pleitbezorger, die al meer dan twee decennia oefent, studeerde natuurkunde aan het St. Stephens College van de Universiteit van Delhi voordat hij een bachelordiploma in rechten behaalde aan de Universiteit van Oxford. Hij behaalde zijn master in de rechten aan de universiteit van Cambridge en werkte bij de Verenigde Naties in Genève.

Hij zit in het bestuur van de Naz Foundation, een in Delhi gevestigde ngo die werkt aan hiv/aids en seksuele gezondheid. Het was op pleidooi van de ngo dat het Hooggerechtshof van Delhi in 2009 verklaarde dat Sectie 377 van de IPC, voor zover het “consensuele seksuele handelingen van volwassenen in privé” strafbaar stelt, was ongrondwettelijk.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

ExplainSpeaking: de moeren en bouten van een begroting van de Unie

Madhav Chavan bij Idea Exchange: 'Curriculum wordt moeilijker…omdat…

Indian Railways AI-module brengt hoop op kortere wachtlijsten voor tickets Express Investigation – Deel 1: PM Awaas is voor armen op het platteland, maar in West Be…Pas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

In 2013 vernietigde het Hooggerechtshof de beslissing van het Hooggerechtshof en hield het “ grondwettelijk onhoudbaar omdat alleen het parlement een wet kan wijzigen, geen rechtbanken.

Mis de |BJP-leiders over homoseksualiteit niet: 'kan niet worden ondersteund' tot 'niets onnatuurlijks'

In 2018 maakte Kirpal deel uit van het team van advocaten dat Sunil Mehra en Navtej Singh Johar vertegenwoordigde onder verschillende indieners voor een vijfkoppige constitutionele rechtbank van het Hooggerechtshof, die vervolgens zijn historische uitspraak decriminalisering van homoseksualiteit uitsprak .

In andere opmerkelijke zaken die hij heeft aangevoerd, verscheen Kirpal in juli vorig jaar voor het digitale nieuwsplatform Newslaundry in de zaak die TV Today Network tegen het bedrijf had aangespannen wegens vermeende aantasting van zijn reputatie door middel van programma's. Kirpal voerde aan dat het online portaal de “verdediging van de waarheid” aan de orde stelde, en eerlijke kritiek, zelfs in harde bewoordingen, zou niet neerkomen op lasterlijke verklaringen. Satire was de smaak van de programma's van het portaal, had hij gezegd.

Advertentie

In zijn beslissing van 29 juli 2022 verwierp een enkelvoudige kamer van het Hooggerechtshof het pleidooi van TV Today voor voorlopige voorzieningen , opmerkend dat het “in het belang van het publiek zal zijn dat elke omroep het recht heeft op eerlijk commentaar op actuele gebeurtenissen en op kritiek en beoordeling, ook van de programma's die door anderen zijn gemaakt”.

Advies |SC Collegium herhaalt aanbeveling voor benoeming van Saurabh Kirpal…

Op dit moment vertegenwoordigt Kirpal een aantal van de indieners in een reeks pleidooien die streven naar wettelijke onschendbaarheid van het homohuwelijk, waarbij de apex-rechtbank op 6 januari alle zaken die bij verschillende hoge rechtbanken aanhangig waren aan zichzelf heeft overgedragen. In een soortgelijke zaak voor het Hooggerechtshof van Delhi vertegenwoordigde Kirpal een groep indieners die op zoek waren naar wettelijke onschendbaarheid van het homohuwelijk onder de Special Marriage Act, en een verklaring dat op geslacht of seksualiteit gebaseerde beperkingen in de wet worden gelezen om elke twee personen om te trouwen, ongeacht hun geslacht.

In 2020 schreef en redigeerde Kirpal het boek ‘Sex and the Supreme Court: How the Law is Upholding the Dignity of the Indian Citizen’, die ook een verzameling geschriften bevat van juridische beroemdheden zoals Justice MB Lokur, Justice BD Ahmed en Justice AK Sikri, samen met advocaten zoals Mukul Rohatgi, Madhavi Divan, Menaka Guruswamy en Arundhati Katju. Het boek onderzoekt de impact van de wet op verschillende aspecten van seks, seksualiteit en gender.

Advertentie Express View |Het besluit van SC Collegium om de bezwaren van de regering tegen de genomineerden openbaar te maken, is welkom maar selectief.

Een ander door hem geschreven boek met de titel 'Fifteen Judgments: Cases that Shaped India's Financial Landscape', eind vorig jaar gepubliceerd, geeft inzicht in 15 baanbrekende zaken die een effect hadden op de financiële en economische positie van het land.

Kirpal's naam als rechter voor het Hooggerechtshof van Delhi werd voor het eerst unaniem aanbevolen op 13 oktober 2017. Het Hooggerechtshof stelde vervolgens zijn beslissing over het driemaal aanbevelen van zijn naam uit. in januari 2019, april 2019 en augustus 2020.

In februari 2021 schreef CJI S. A. Bobde een brief aan de toenmalige minister van Unierecht Ravi Shankar Prasad waarin hij om opheldering vroeg over de inlichtingen over Kirpal die door de regering aan het Collegium waren voorgelegd .

De Indian Express had destijds gemeld dat de regering haar bezwaren tegen de nationaliteit van de partner van Kirpal had herhaald.

De volgende maand, in maart 2021, toen de beslissing over Kirpal nog hangende was, werd hij door alle 31 rechters van het Hooggerechtshof van Delhi unaniem aangewezen als senior advocaat.

Advertentie

Zijn naam werd opnieuw goedgekeurd en aanbevolen door de Collegium aan de regering op 11 november 2021.

Op 25 november 2022 verzocht de regering om heroverweging van vijf namen, waaronder Kirpal.

Advertentie

De Hoge Raad heeft nu mededelingen van de Onderzoek & Analysevleugel en voormalig minister Prasad over Kirpal, waarin staat dat “het erop lijkt dat er twee bezwaren zijn tegen de aanbeveling die op 11 november 2021 door het Collegium van dit Hof is gedaan om de naam van Shri Saurabh Kirpal goed te keuren, namelijk: (i) de partner van Shri Saurabh Kirpal heeft de Zwitserse nationaliteit en (ii) hij heeft een intieme relatie en is open over zijn seksuele geaardheid.”

De verklaring van het Collegium verwees naar de brief van Prasad waarin stond dat hoewel homoseksualiteit gedecriminaliseerd was, het homohuwelijk geen wettelijke erkenning had – noch in gecodificeerd wettelijk recht, noch in ongecodificeerd persoonlijk recht in India. . In de brief stond verder dat Kirpal's “vurige betrokkenheid en hartstochtelijke gehechtheid aan de zaak van homorechten” de mogelijkheid van vooringenomenheid en vooroordelen niet uitsluit.

Advertentie

Het tegengaan van de regering. bezwaar, zei het Collegium dat er “geen reden was om aan te nemen dat zijn (Kirpal’s) partner vijandig gezind zou zijn jegens ons land, aangezien het land van zijn herkomst een bevriende natie is”.

Over de bezorgdheid van het Centrum over de seksuele geaardheid van Kirpal zei het Collegium dat “het duidelijk in strijd zou zijn met de grondwettelijke principes die zijn vastgelegd door het Hooggerechtshof om zijn kandidatuur op die grond af te wijzen”. Het Collegium prees Kirpal voor zijn openheid over zijn geaardheid. “Als potentiële kandidaat voor het rechterschap is hij niet heimelijk geweest over zijn geaardheid” aldus de verklaring.