Wat is rijden met één pedaal voor elektrische auto's

0
35
Gargantiopa/Shutterstock.com

Elektrische voertuigen en plug-in hybrides hebben nog steeds twee pedalen onder je voeten, een gaspedaal en een rem. Dus, wat is rijden met één pedaal, hoe kun je stoppen zonder te remmen, en waarom maakt het uit?

Rijden met één pedaal is precies hoe het klinkt. U kunt accelereren en remmen met alleen het gaspedaal, terwijl u tegelijkertijd extra batterijduur en actieradius wint. Dit staat bekend als een e-pedaal, i-pedaal of andere namen, en het maakt gebruik van regeneratief remmen.

Net als bij het overschakelen van een handgeschakelde versnellingsbak naar een automaat, is het even wennen om met één pedaal te rijden. maar het heeft wel voordelen. De nieuwe rijmodus heeft fans en haters, maar hier is hoe het werkt en waarom je het zou moeten gebruiken.

Inhoudsopgave

Hoe werkt rijden met één pedaal?
Voordelen van rijden met één pedaal
Moet je rijden met één pedaal gebruiken op je elektrische auto?

Hoe rijden met één pedaal werkt?

Chevrolet

Een gewone auto op gas zal “kust” als je je voet van het gas haalt. Natuurlijk stopt het uiteindelijk, maar je moet de remmen gebruiken, die wrijving met de wielen veroorzaken, om het voertuig snel te vertragen of te stoppen.

Met één pedaal rijden op een EV, de elektrische motoren helpen het voertuig daadwerkelijk te vertragen, en de energie die het tijdens de vertraging produceert, kan worden omgezet in bruikbare batterijstroom. Op de meeste elektrische auto's en hybrides is dit optioneel en er is een aan/uit-knop om de modus in te schakelen.

GERELATEERDMoet je een EV of een hybride kopen?

Elektrische auto's hebben regeneratieve remsystemen, die in wezen dezelfde elektromotoren gebruiken die het voertuig voortstuwen om het ook te vertragen, alleen dan achteruit. Dit gebeurt standaard, maar je kunt het aan- of uitzetten, wat een nog groter verschil maakt. Met één pedaal rijden kan een voertuig volledig tot stilstand brengen zonder dat de bestuurder ooit op de rem trapt.

Met andere woorden, wanneer u stopt met het sturen van stroom naar elektromotoren, laat het momentum van de auto de motoren in de tegenovergestelde richting draaien. Deze actie vertraagt ​​​​het voertuig, zoals remmen, terwijl er tegelijkertijd elektriciteit wordt opgewekt. Afhankelijk van het jaar, het model of het merk hebben sommige EV's instelbare modi waarmee het regenremmen meer of minder kan werken naar jouw voorkeur. Veel hybride en PHEV's hebben regeneratief remmen, maar de meeste van die systemen zijn niet agressief genoeg om met één pedaal te kunnen rijden.

Voordelen van One- Pedaalrijden

Southworks/Shutterstock.com

Als je eenmaal aan het nieuwe systeem gewend bent, zijn er verschillende voordelen tot rijden met één pedaal. Als de batterij bijvoorbeeld bijna leeg is en regeneratief remmen kan worden ingeschakeld, krijgt de auto een beetje batterijduur terug.

GERELATEERDWaarom elektrische auto's niet de toekomst zijn die ons is beloofd

Als u een model heeft met instelbaar regeneratief remmen, kan het verhogen van de niveaus de hoeveelheid batterijvermogen verbeteren die het systeem vastlegt bij rijden met één pedaal. Als je de rem loslaat, vertragen de motoren de auto veel sneller en vangen ze meer energie en elektriciteit op om naar de batterij te sturen. Het is geen ton, let wel, maar elk klein beetje telt.

Op deze manier rijden kan tijdens een lange autorit uw benen wat belasten en stress verminderen; je hoeft je maar op één pedaal te concentreren. Dat gezegd hebbende, het is niet alles-of-niets en u zult in bepaalde situaties nog steeds de rem moeten gebruiken.

Een ander voordeel van rijden met één pedaal is het verminderen van slijtage en scheuren in uw remsysteem. U zult de fysieke remblokken niet zo vaak gebruiken en u zult minder onderhoud nodig hebben.

Moet u er een gebruiken -Pedaal rijden op je EV?

PixieMe/Shutterstock.com

Dus, moet je met één pedaal remmen en rijden op je EV of hybride? Is het beter dan normaal rijden? Dat hangt van de persoon af, maar het heeft zeker een paar voordelen waar de meeste eigenaren van elektrische auto's van lijken te genieten. Als uw auto het heeft, raden we u aan het eens te proberen.

Het is vergelijkbaar met het terugschakelen van een handleiding om het voertuig te vertragen. Alleen kost het niet al die moeite om de koppeling in te drukken, van versnelling te veranderen en te weten welke snelheden acceptabel zijn voor elke versnelling. De elektromotoren van de auto doen al het werk.

GERELATEERDKunt u een lege EV-autobatterij snel starten?

Veel Tesla-bezitters weten heel goed hoe goed regeneratief remmen werkt. Sommigen kunnen zelfs het gaspedaal loslaten terwijl ze op het juiste moment een stoplicht naderen, omdat ze ongeveer weten hoe ver de auto zal rijden voordat deze automatisch volledig tot stilstand komt. Maar nogmaals, dit verschilt per model, dus wees altijd klaar om te remmen.

Houd er rekening mee dat rijden met één pedaal niet ideaal is op natte of gladde wegen, en het is niet het beste om te gebruiken bij een steile daling. U kunt in de verleiding komen om te proberen batterij te winnen door een ravijn af te dalen, maar het is veiliger om bij regelmatig rijden te blijven.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat sommige modellen één -pedaal rijden wanneer uw batterij volledig is opgeladen. Bovendien zeggen de meeste fabrikanten om het niet te gebruiken bij koud weer.

Denk aan rijden met één pedaal, zoals cruise control, lane assist of een achteruitrijcamera. Het is een handige functie die beschikbaar is op veel nieuwere elektrische voertuigen, maar vertrouw er niet volledig op. U moet nog steeds rekening houden met auto's in de buurt en klaar zijn om op de rem te trappen, maar u kunt nog steeds profiteren van deze nieuwere technologie.

Rijden met één pedaal is beschikbaar op verschillende EV's en hybrides van Chevrolet , Audi, Hyundai, KIA, Tesla, Nissan, Polestar en meer. Als je op zoek bent naar een nieuwe elektrische auto, kies er dan een die deze heeft.