Vrouwen krijgen commandorollen in het Indiase leger: waarom dit een opmerkelijke prestatie is

0
30

Maar liefst 108 vrouwelijke officieren in het legerzullen tegen 22 januari door een speciale selectiecommissie worden goedgekeurd voor de rang van kolonel (selectierang), waardoor ze in aanmerking komen om eenheden te leiden en troepen voor het eerst in hun respectievelijke wapens en diensten.

In totaal komen 244 vrouwelijke officieren in aanmerking voor promotie tegen de vacatures – van de partij van 1992 tot 2006 – in wapens en diensten, waaronder ingenieurs, seinen, luchtverdediging van het leger, inlichtingenkorps, legerdienst, leger Ordnance Corps en elektrische en mechanische Ingenieurs.

Tot donderdagavond waren 80 vrouwelijke officieren goedgekeurd voor de rang van kolonel van luitenant-kolonel door de speciale selectiecommissie nr. 3 waarvan de procedure op 9 januari begon.

In tegenstelling tot andere promotieborden, deze wordt elke dag gehouden voor een bepaalde batch, te beginnen met de batch uit 1992, en de resultaten worden op dezelfde dag bekendgemaakt.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Vooruitlopend op deze Dag van de Republiek is de Grondwet een onrustige aanwezigheid< img src="https://images.indianexpress.com/2023/01/Ghostwriter-FBBB.jpg?resize=140,79" />

Toekomst ontmoet verleden: 'Ghostwriter' is een door AI aangedreven typemachine dat kan…

'Het is giftig ': P Sainath op Centre blocking BBC-documentaire over Modi, 20…

Lal Chowk, het plein in het midden van KashmirApply Nieuwjaarspromotiecode SD25

Elke officier krijgt drie kansen op promotie en dus worden ook de beoordelingen gehouden binnen drie dagen na de bekendmaking van de uitslag.

Vrouwelijke officieren van het Indiase leger tijdens de mediabijeenkomst ter gelegenheid van Vrouwendag in New Delhi. (Express foto door Anil Sharma)

Waarom is dit belangrijk?

Het belangrijkste is dat het vrouwelijke officieren gelijkheid geeft met hun mannelijke tegenhangers. Eerder, met een beperkte loopbaan in de strijdmacht, waren er geen promotiemogelijkheden voor vrouwelijke officieren om kolonel te worden en een eenheid te leiden zoals mannelijke legerofficieren.

Het is niet zo dat vrouwelijke officieren in het verleden niet de rang van kolonel of hoger bereikten, maar ze zaten slechts in twee afdelingen – de afdeling Judge Advocate General (JAG) en het Army Education Corps – waar ze in 2008 een vaste aanstelling kregen.

Advertentie

Dit waren echter personeelsbenoemingen – die meer administratief van aard zijn – en niet louter commando-benoemingen waarbij een officier het bevel voert over troepen op de grond.

Het bevel van het Hooggerechtshof om in februari 2020 een permanente commissie toe te kennen aan vrouwelijke legerofficieren, opende de deuren voor promotie naar vrouwelijke officieren in alle stromen van het leger, behalve pure gevechtswapens. Met een langere carrière in het leger komen vrouwelijke officieren in aanmerking voor promoties, ook tot de rang van kolonel en hoger.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Vrouwen werden al in 1992 ingewijd in het leger. Waarom kwamen hun bevorderingen tot kolonel zo laat?

Advertentie

Een officier in het leger wordt pas gepromoveerd tot de rang van kolonel nadat hij tussen 16 en 18 jaar, op basis van bepaalde criteria zoals jaarlijkse vertrouwelijke rapporten en diverse cursussen.

Vrouwelijke officieren die in het leger werden opgenomen, werden in 1992 ingewijd als officieren van de Short Service Commission (SSC) en hadden in de jaren daarna niet de keuze om voor een vaste aanstelling te kiezen. JAG en Army Education Corps waren uitzonderingen, waar in 2008 een permanente commissie voor hen werd geopend.

Voor andere wapens en diensten konden vrouwen geen permanent kader worden en moesten ze met pensioen gaan lang voordat ze de dienstperiode hadden voltooid dat is verplicht om kolonel te worden.

Ook uitgelegd |Suggestie van wetsminister Kiren Rijiju aan CJI DY Chandrachud over de benoeming van rechters: de context en achtergrond, uitgelegd

Wat beval het Hooggerechtshof in 2020?

In 2019 veranderde het leger zijn regels waardoor vrouwelijke SSC-officieren konden kiezen voor een permanente commissie die anders na 14 jaar dienst met pensioen zou zijn gegaan. Dit was echter niet met terugwerkende kracht en was alleen van toepassing op de lichtingen vrouwelijke officieren die in 2020 hun carrière in het leger begonnen.

Advertentie

Met het baanbrekende arrest van de Hoge Raad van februari 2020 werd met terugwerkende kracht een vaste aanstelling toegekend aan vrouwelijke officieren. Dit opende de deuren voor hun verdere groei en promoties in het leger, dat pas laat openging voor cursussen leiderschap en hoger management voor vrouwen.

Wat betekent het bevel voeren over een eenheid precies?

Eens gepromoveerd tot kolonel, komt een officier in aanmerking om rechtstreeks troepen in het leger te leiden, wat een erkenning is van de leiderschapskwaliteiten van de officier. Het wordt beschouwd als een felbegeerde benoeming omdat in geen enkele andere rang – inclusief hogere rangen zoals brigadegeneraal of generaal-majoor – een officier rechtstreeks contact heeft met troepen op de grond.

Advertentie

Meerdere vrouwelijke agenten vertelden The Indian Express dat het voor hen een droom was om dit punt in hun carrière te bereiken. Ondanks dat ze als onderofficieren op basisniveau werkten, kregen vrouwelijke officieren tot nu toe geen kans om hun leiderschapskwaliteiten te bewijzen, aangezien ze niet in aanmerking kwamen om het bevel over een eenheid te voeren. Voor een vrouwelijke officier is dit een krachtige zet.

Opinie |Sunanda Mehta schrijft: Hoe vrouwelijke cadetten het leger ten goede komen

In welke wapens en diensten zullen vrouwelijke officieren eenheden leiden?

h2>

Vrouwelijke officieren in vele stromingen van het leger, waaronder de luchtverdediging van het leger, seinen, ingenieurs, legerluchtvaart, elektronica en mechanische ingenieurs, legerdienstkorps, legerordonnantiekorps en inlichtingenkorps zullen bevelvoerende eenheden zijn.

Advertentie

Ze komen nog steeds niet in aanmerking voor kerngevechtswapens zoals infanterie, gemechaniseerde infanterie en gepantserd korps, aangezien het leger niet openstaat voor vrouwen die oorlogen voeren aan de grenzen als voetsoldaten. Veel van dit verzet komt voort uit eerdere voorbeelden van mannelijke soldaten die als krijgsgevangenen werden genomen en door de vijand werden gemarteld.

Het leger heeft echter onlangs besloten om het Corps of Artillery, een gevechtsondersteunende arm, open te stellen voor vrouwen.

Ook uitgelegd |Zaak in Hooggerechtshof: Mag een minderjarig moslimmeisje trouwen na het bereiken van de puberteit?

Hoe zit het met de Indiase marine en de Indiase luchtmacht?

Vrouwelijke officieren zijn opgenomen in alle takken van de marine en zullen in de toekomst in aanmerking komen voor een vaste aanstelling. Vrouwelijke officieren kunnen het bevel voeren over eenheden aan wal en, als ze in dienst treden en in aanmerking komen voor een vaste aanstelling, kunnen ze het bevel voeren over schepen en luchtsquadrons.

De IAF heeft alle vestigingen geopend voor vrouwelijke officieren, inclusief de vechtersstroom en de nieuwe tak wapensystemen. Aangezien ze een permanente commissie krijgen op basis van geschiktheid en vacatures, zullen ze in de toekomst in aanmerking komen om eenheden te leiden.

Hoeveel vrouwen dienen in de Indiase strijdkrachten?

Het leger, de grootste van de drie diensten, heeft met 1.705 het grootste aantal vrouwelijke officieren, gevolgd door 1.640 vrouwelijke officieren bij de IAF en 559 bij de marine. Deze gegevens zijn vorig jaar door de regering aan het parlement voorgelegd.

In welke andere legers mogen vrouwen eenheden dienen of het bevel voeren?

Alle grote landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Israël staan ​​vrouwen toe op commandoposities van hun nationale strijdkrachten.

© The Indian Express (P) Ltd