Tech-ontslagen schokken jonge werknemers. De oudere mensen? Niet zo veel

0
35

Geschreven door Tripp Mickle

Toen Lyft in november 13% van zijn werknemers ontsloeg, was Kelly Chang geschokt toen ze zich tussen de 700 mensen bevond die hun baan verloren bij de Bedrijf uit San Francisco.

“Het leek alsof technologiebedrijven zoveel kansen hadden”, zegt Chang, 26. “Als je een baan kreeg, heb je het gemaakt. Het was een duurzaam pad.”

Brian Pulliam, aan de andere kant, veegde het nieuws van zich af dat crypto-exchange Coinbase zijn baan aan het schrappen was. Sinds de 48-jarige ingenieur werd ontslagen uit zijn eerste baan bij het videogamebedrijf Atari in 2003, zei hij dat hij zichzelf een keer per jaar afvroeg: “Als ik werd ontslagen, wat zou ik dan doen?” /p>Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

Vooruitlopend op deze Dag van de Republiek is de Grondwet een onrustige aanwezigheid< img src="https://images.indianexpress.com/2023/01/Ghostwriter-FBBB.jpg?resize=140,79" />

Toekomst ontmoet verleden: 'Ghostwriter' is een door AI aangedreven typemachine dat kan…'Het is giftig': P Sainath op Centre blocking BBC-documentaire over Modi, 20…

Lal Chowk, het plein in het centrum van KashmirApply nieuwjaarspromotiecode SD25 Kelly Chang in San Diego, Californië, op 19 januari 2023. Chang was een van de 700 mensen die hun baan verloren bij de recente ontslagen bij vervoerder Lyft. (Ariana Drehsler/The New York Times)

Het contrast tussen de reacties van Chang en Pulliam op hun professionele teleurstellingen wijst op een generatiekloof die steeds duidelijker wordt nu de technologie-industrie, die tijdens de pandemie snel groeide, omslaat in de richting van massaontslagen.

Microsoft zei deze week van plan te zijn. om 10.000 banen te schrappen, of ongeveer 5% van het personeelsbestand. En vrijdagochtend zei het moederbedrijf van Google, Alphabet, dat het van plan was om 12.000 banen te schrappen, of ongeveer 6% van het totaal. Hun bezuinigingen volgden op grote ontslagen bij andere technologiebedrijven zoals Meta, Amazon en Salesforce.

Lees ook |Google-moeder Alphabet gaat 12.000 banen schrappen, zegt Sundar Pichai in e-mail

Millennials en Generatie Z, geboren tussen 1981 en 2012, begonnen hun technische carrière tijdens een tien jaar durende expansie waarin het aantal banen net zo snel toenam als de verkoop van iPhones. De bedrijven waarbij ze zich aansloten waren de wereld aan het veroveren en trotseerden economische regels. En toen ze gingen werken bij outfits die busritten naar het kantoor en voorzieningen zoals gratis eten en wassen aanboden, namen ze niet zomaar een nieuwe baan aan; ze begonnen een levensstijl aan te nemen.

Advertentie Brian Pulliam bij hem thuis in Issaquah, Washington, op jan. 19 augustus 2023. Toen Pulliam zijn baan bij Coinbase verloor, zag hij het als een kans om zijn eigen bedrijf te starten. (Meron Tekie Menghistab/The New York Times)

Weinigen van hen hadden te maken met massale ontslagen.

Babyboomers en leden van Generation X, geboren tussen 1946 en 1980, hebben daarentegen de grootste krimp meegemaakt die de industrie ooit heeft gezien. Door de dotcom-crash van het begin van de jaren 2000 gingen meer dan 1 miljoen banen verloren, waardoor de snelweg 101 in Silicon Valley leegliep van forensen, aangezien veel bedrijven van de ene op de andere dag failliet gingen.

“Het was een bloedbad en het duurde jaren,” zei Jason DeMorrow, een software-engineer die in 18 maanden twee keer werd ontslagen en meer dan zes maanden zonder werk zat. “Hoe zorgwekkend de huidige recessie ook is, en hoezeer ik me ook inleef in de getroffen mensen, er is geen vergelijking.”

Advertentie Lees ook |Microsoft tot Amazon: banenverlies in de technologie-industrie gaat door in 2023

De generatiekloof in technologie is representatief voor een breder fenomeen. Het geboortejaar heeft grote invloed op opvattingen over werk en geld. Volgens een onderzoek uit 2011 van de economen Ulrike Malmendier van de University of California, Berkeley en Stefan Nagel van de University of Chicago, bepalen vroege persoonlijke ervaringen sterk de bereidheid van een persoon om financiële risico's te lopen.

Haley Persichitte, 24, werkt als huismanager voor een gezin in de buurt, bij haar thuis in Denver op 12 januari , 2023. Ze spaart ongeveer $ 600 per maand, meestal voor noodgevallen, en heeft ongeveer $ 15.000 gespaard. (Rachel Woolf/The New York Times)

Uit de studie, die de enquête van de Federal Reserve over consumentenfinanciën van 1960 tot 2007 analyseerde, bleek dat mensen die volwassen werden in de jaren zeventig toen de aandelenmarkt stagneerde, terughoudend waren om te investeren in de vroege jaren tachtig toen het brulde. Die trend keerde in de jaren negentig om.

“Als je eenmaal je eerste crash meemaakt, veranderen de dingen,” zei Nagel. “Je realiseert je dat er slechte dingen gebeuren en misschien moet je wat voorzichtiger zijn.”

Lees ook |Indiase startups onder koplopers in ontslagen: 1.600 technische stafmedewerkers per dag ontslagen in januari

Voor Gen X sloeg de ineenstorting van de internetsite al vroeg in hun carrière toe. Van 2001 tot 2005 ontsloeg de technologiesector een kwart van zijn werknemers, volgens een analyse van gegevens van het Bureau of Labor Statistics door CompTIA, een technologieonderwijs- en onderzoeksorganisatie.

De ontslagen die de industrie overspoelden, waren erger dan de recessie van het begin van de jaren negentig, toen het totale aantal banen in de technologiesector met 5% daalde, en de wereldwijde financiële crisis in 2008, toen het personeelsbestand met 6% kromp.

Advertentie Shea German-Tanner, 22, een maatschappelijk werkster, vlakbij haar huis in Fort Wayne, Ind., op 12 januari 2023. German-Tanner zegt dat ze het gevoel heeft dat ze geen geld kan sparen omdat ze altijd van salaris naar salaris leeft. (Maddie McGarvey/The New York Times)

In 2011 begon de techsector aan een hausse aan personeel die tien jaar zou aanhouden. Jaarlijks kwamen er gemiddeld meer dan 100.000 banen bij en tegen 2021 had het alle banen terugverdiend die het verloor toen de internetzeepbel barstte.

De banencijfers zijn goed voor software-, hardware-, technische diensten- en telecommunicatiebedrijven, waaronder Apple, Meta, Nvidia en Salesforce. Maar ze kunnen sommige technologiegerelateerde bedrijven zoals Airbnb, Lyft en Uber uitsluiten vanwege dubbelzinnigheid in de rapportage over de arbeidsmarkt van de overheid die sommige bedrijven classificeert als consumentendiensten, zei Tim Herbert, hoofdonderzoeksfunctionaris bij CompTIA.

Advertentie

De grootste banengroei in de technologie kwam nadat de pandemie begon, toen bedrijven zich haastten om aan de stijgende vraag te voldoen. In 2022 kwamen er bijna 260.000 banen bij in de sector, volgens CompTIA, het meeste sinds 2000 in één jaar.

Shea German-Tanner, 22, een maatschappelijk werker, vlakbij haar huis in Fort Wayne, Ind., op 12 januari 2023. German-Tanner zegt dat ze ongeveer $ 600 op haar spaarrekening heeft en nog niet is begonnen met sparen voor haar pensioen. (Maddie McGarvey/The New York Times)

De banengroei van Tech zette vorig jaar door, zelfs toen er grote ontslagen begonnen, hoewel het onduidelijk is of die trend zich dit jaar heeft voortgezet. Nieuwe vacatures speelden een rol, aangezien bijna 80% van de ontslagen tech-medewerkers zei binnen drie maanden een nieuwe baan te hebben gevonden, volgens een onderzoek van ZipRecruiter.

Advertentie

“We zien de wervingsmanie van de pandemie waarvoor wordt gecorrigeerd – niet het knappen van een bubbel”, zegt Andy Challenger, senior vice-president van loopbaantransitiebedrijf Challenger, Gray & Kerstmis.

Afgelopen herfst hoorde David Hayden, een programmamanager met een doctoraat in de natuurkunde, van zijn manager dat hij zou worden ontslagen bij nLight, een halfgeleiderbedrijf. Bezorgd over hoe hij het collegegeld van zijn oudste dochter zou betalen, nam hij onmiddellijk contact op met recruiters om sollicitatiegesprekken te voeren. In december, een maand nadat hij was ontslagen, begon hij een functie bij Lattice Semiconductor.

Lees ook |ShareChat to Dunzo: Een blik op de ontslagen in de Indiase technologie-industrie

In elk interview, Hayden, 56, vrijwillig dat hij was ontslagen, zei hij. Zijn ervaring tijdens de dotcom-crash, toen hij ontslagen vermeed zelfs toen getalenteerde collega's werden ontslagen, leerde hem dat bezuinigingen niet altijd rationeel zijn.

“De schaamte om ontslagen te worden is verdwenen”, zei Hayden. “Bedrijven weten dat er op dit moment veel goede mensen worden ontslagen.”

Voor Pulliam was het verlies van zijn baan bij Coinbase een kans. Hij sluisde zijn ontslagvergoeding door naar zijn eigen bedrijf, Refactor Coaching, een loopbaanbegeleidingsdienst voor software-ingenieurs.

“Dit is een geschenk,” zei Pulliam. “Ik denk niet dat dat verhaal wordt verteld. Het is altijd kommer en kwel.'

Maar voor techwerkers die hun eerste economische neergang doormaken, waren de bezuinigingen een eyeopener. Chang studeerde productontwerp op de universiteit met het oog op deelname aan een technologie-industrie die recessiebestendig leek. Ontslagen worden bij Lyft schudde dat geloof aan het wankelen.

Lees ook |Google schrapt 12.000 banen: ontslagvergoeding, bonussen behoren tot aangekondigde maatregelen voor werknemers

Erin Sumner, een software-recruiter bij Facebook's moederbedrijf Meta, pochte altijd tegen potentiële medewerkers dat het bedrijf het snelste ooit was geweest om gewaardeerd te worden op $ 1 biljoen. Ze zei dat ze de sterke punten van het bedrijf zou promoten, zelfs vorig jaar toen de aandelenkoers kelderde en de kernactiviteit, digitale reclame, het moeilijk had.

Toen vorig jaar geruchten over ontslagen begonnen te circuleren, verzekerde ze collega's dat hun baan waren veilig, wijzend op de meer dan $ 40 miljard aan contanten die het bedrijf op de bank had staan. Maar in november was ze een van de 11.000 ontslagen werknemers.

“Het was hartverscheurend”, zegt Sumner, 32. Ze heeft een nieuwe baan gevonden als hoofdrecruiter voor DeleteMe, een startup die tot doel heeft de informatie van een klant uit de zoekresultaten te verwijderen. Maar ze zei dat ze elke keer ineenkrimpde als ze las over meer technische ontslagen.

“Ik vrees dat het eerst erger zal worden voordat het beter wordt,” zei Sumner. “Er is geen garantie. Ik ben ontslagen door het veiligste bedrijf ter wereld.”

Een vergelijkbare omkering van het fortuin heeft bedrijven die softwarediensten verkopen, uitgedaagd. De aandelen van Salesforce, een marktleider, daalden vorig jaar met bijna 50% toen de omzetgroei vertraagde. Het bedrijf had tijdens de pandemie geld uitgegeven en had $ 28 miljard uitgegeven om Slack Technologies te kopen. Het groeide van 49.000 in twee jaar tijd naar 80.000 werknemers.

Tijdens een vergadering van alle medewerkers vorige week om de beslissing van het bedrijf te bespreken om 10% van zijn werknemers te ontslaan, probeerde Marc Benioff, de CEO van het bedrijf, sympathie te voelen met zijn ontevreden personeel door de bezuinigingen in context te plaatsen.

“Ik heb veel moeilijke tijden meegemaakt in dit bedrijf. Elk verlies wekt een ander verlies voor mij op', zei hij volgens een opname van het telefoontje dat door The New York Times werd beluisterd. “Natuurlijk hebben we het over een ontslag. Ik denk aan medewerkers die zijn overleden. Ik denk aan mensen die we hebben verloren en die we nooit wilden verliezen.”

Op de vraag welk advies hij had voor werknemers die bezorgd waren over de toestand van het bedrijf en verdere ontslagen, suggereerde Benioff “dankbaarheid”.< /p>

Austin Bedford ontdekte dat hij een van de ongeveer 8.000 mensen was die van Salesforce werden losgelaten toen hij probeerde in te loggen op zijn computer en geen toegang had tot Slack, de tool waaraan hij werkte als gespreksontwerper. Geboren in East Palo Alto, Californië, studeerde hij computerontwerp omdat hij hoopte lid te worden van een van de winstgevende bedrijven in zijn achtertuin. De baan die hij in 2021 bij het bedrijf belandde, vervulde een droom. Hij had nooit gedacht dat hij het zo snel zou verliezen.

“Ik was geschokt”, zei de 41-jarige Bedford.

Hoewel hij teleurgesteld was dat hij werd ontslagen, zei hij dat hij probeerde te zien zonder werk zijn als een “blessing in disguise” en bedoeld om selectief te zijn over zijn volgende baan.

“Er komt iets moois aan”, zei Bedford. “Ik moet gewoon vertrouwen hebben.”