Peru arresteert 200 in Lima; Machu Picchu beval te sluiten terwijl de protesten oplaaien

0
37

De Peruaanse politie arresteerde meer dan 200 mensen die beschuldigd werden van het illegaal betreden van de campus van een grote universiteit in Lima, terwijl de autoriteiten in Cusco de Inca-citadel van Machu Picchu en het Inca-pad sloten terwijl dodelijke protesten tegen de regering zich over het hele land verspreidden.

< p>Tientallen Peruanen raakten gewond nadat de spanningen vrijdag opnieuw oplaaiden toen de politie in botsing kwam met demonstranten, terwijl veiligheidstroepen in de hoofdstad Lima traangas gebruikten om demonstranten af ​​te weren die met glazen flessen en stenen gooiden, terwijl er branden op straat brandden.

< p>Ongeveer 46 mensen zijn omgekomen bij de wekenlange schermutselingen en nog eens negen bij verkeersongevallen die verband hielden met de barricades die tijdens de protesten waren opgeworpen.

Lees ook |Protesten in Peru: wat gebeurt er en waarom?

Alfonso Barrenechea, van de afdeling misdaadpreventie van het parket, vertelde aan het lokale radiostation RPP dat 205 mensen zijn gearresteerd op de Universidad Nacional Mayor de San Marcos voor het illegaal betreden van het terrein van de universiteit en voor naar verluidt elektronische goederen stelen.

Verhalen alleen voor abonneesBekijk alles

ExplainSpeaking: de moeren en bouten van een begroting van de UnieMadhav Chavan bij Idea Exchange: 'Curriculum wordt steeds moeilijker…omdat…

Indian Railways AI-module geeft hoop op kortere wachtlijsten voor tickets

Express Investigation – Deel 1: PM Awaas is voor armen op het platteland, maar in West Be…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen < p>Een groep gemaskerde demonstranten bestormde vrijdag laat de campus en verwijderde beveiligingspersoneel van de campus nadat ze vesten en andere uitrusting hadden afgenomen, zei de universiteit in een verklaring.

In video's die online circuleren, kan een gepantserd voertuig worden gezien het inbreken van een deur op de universiteitscampus om de veiligheidstroepen binnen te laten.

In de regio Cusco, de toegangspoort tot Machu Picchu, schortte de belangrijkste kopermijn van Glencore op vrijdag zijn activiteiten op nadat demonstranten het pand – een van de grootste van het land – voor de derde keer deze maand.
Luchthavens in Arequipa, Cusco en de zuidelijke stad Juliaca werden ook aangevallen door demonstranten, wat een nieuwe klap toebracht aan de toeristenindustrie in Peru.

Advertentie

Cultureel autoriteiten in Cusco zeiden in een verklaring dat “met het oog op de huidige sociale situatie waarin onze regio en het land zijn ondergedompeld, de sluiting van het Inca-routenetwerk en Machu Picchu is bevolen, vanaf 21 januari en tot nader order Let op.

De imposante Inca-citadel is een belangrijke toeristische attractie, met meer dan een miljoen bezoekers per jaar, hoewel dat aantal door de pandemie is afgenomen.

De protesten zijn opgeschud. Peru sinds de afzetting van voormalig president Pedro Castillo in december nadat hij had geprobeerd de wetgevende macht te ontbinden om een ​​afzettingsstemming te voorkomen.

Advertentie

De onrust, die tot deze week geconcentreerd was in het zuiden van Peru, heeft bracht de regering ertoe de noodtoestand uit te breiden tot zes regio's, inperking g enkele burgerrechten.