Øye på meningsmålinger i 2024, Odisha klarerer inkludering av 22 kaster på SEBC-listen

0
55

Et år igjen til neste Lok Sabha- og forsamlingsvalg, godkjente Odisha-kabinettet lørdag inkludering av 22 tilbakestående kaster/samfunn på statens liste over sosialt og pedagogisk tilbakestående klasser (SEBC), et trekk som kan ha betydelig politisk implikasjoner.

Beslutningen vil hjelpe mennesker som tilhører de 22 kastene til å benytte seg av alle sosiale velferdstiltak og goder som fører til deres inkluderende vekst, og dermed bringe dem til hovedstrømmen av utvikling, sa utviklingskommissær PK Jena etter at Kabinettbeslutning.

State Watch |Etter Naveen Patnaik, hvem? “Invincible” CM gjenoppstår et nøkkelspørsmål når han lager 100-års BJD-regelpitch

Selv om det var et langvarig krav, hadde Odisha State Commission for Backward Classes (OSCBC), i oktober i fjor, anbefalt inkludering av de 22 kastene på SEBC-listen til Naveen Patnaik-regjeringen.

De 22 kastene/samfunnene er – Badhei, Bindhani, Bindani, Baraji, Baroi, Sankhua Tanti, Gola Tanti, Lajya Nibaran, Hansi Tanti, Kapadia, Gandhamali, Thanapati, Pandara Mali, Paniar Mali, Pandaria, Odi-Khandayat, Bayalisha, Odi-Khandayat, Bayalisha, , Oda-Paika, Oda-Paiko, Haladia-Teli og Kalandi.

Subscriber Only StoriesSe alle

ExplainSpeaking: The nuts and bolts of a Union Budget

Madhav Chavan på Idea Exchange: ' Læreplanen blir tøffere…fordi…

Indian Railways AI-modul gir håp om kortere ventelister for billetter

Express Investigation – Del 1: PM Awaas er for fattige på landsbygda, men i West Be…Bruk nyttårskampanjekode SD25

“Siden staten aldri har gjennomførte en kastetelling, er det vanskelig å si tallene på disse 22 kastene og samfunnene. Men de utgjør en betydelig del av statens befolkning,» sa en høytstående embetsmann.

Må leses |Om risplaner, hvordan Naveen Patnaik har vært et skritt foran Center

Selv om valg i Odisha ikke utkjempes på kastelinjer som de nordindiske delstatene Bihar og Uttar Pradesh, hadde Naveen-regjeringen, i sin nåværende periode, presset på for en kastebasert folketelling i landet. Etter å ha bedt senteret om å inkludere kastedetaljer i den kommende folketellingen, hadde det også satt i gang en prosess for å gjennomføre en undersøkelse av sosiale og pedagogiske tilstander til folk som tilhører tilbakestående klasser gjennom OSCBC. Prosessen ble imidlertid satt på vent etter utbruddet av Covid-19.

I desember hadde unionsministeren for innenrikssaker Nityanand Rai informert Lok Sabha om at Maharashtra, Odisha og Bihar og noen få organisasjoner har ba sentralregjeringen om å inkludere kastedetaljer i den kommende folketellingen.

Annonse Les også+ |Nadda retter seg mot Naveen Patnaik, sier at det er på tide at Odisha slutter seg til utviklingen yatra

Selv om det ikke har vært noen offisiell folketelling for å telle opp antall SEBC, de tilbakestående klassene i Odisha utgjør rundt 54% av statens befolkning, ifølge ubekreftede kilder. Nesten 209 samfunn i Odisha er identifisert som tilbakestående klasser.

I en reaksjon på regjeringens avgjørelse sa BJPs OBC-celleleder Surath Biswal: “Disse 22 kastene/samfunnene er inkludert i OBC-listen over sentralstyret siden 1993-94. Hvorfor hadde delstatsregjeringen fratatt dem rettighetene deres ved ikke å oppføre dem som SEBC?

© The Indian Express (P) Ltd