Onder welke noodbevoegdheden is de BBC-documentaire over PM Modi geblokkeerd?

0
61

Het ministerie van Informatie en Omroep heeft instructies gegeven om de eerste aflevering van de BBC-documentaire 'India: The Modi Question' op YouTube te blokkeren, meldden geïnformeerde bronnen op zaterdag (21 januari). Het sociale mediaplatform Twitter werd gevraagd om meer dan 50 tweets met de links van de video op YouTube te blokkeren, aldus de bronnen.

Ook in Explained |'Chargesheets are not public documents': Breaking down the SC ruling

De aanwijzingen zijn naar verluidt vrijdag uitgegeven door de informatie- en omroepsecretaris met behulp van noodbevoegdheden onder de IT-regels, 2021. Zowel YouTube als Twitter hebben de aanwijzingen opgevolgd, aldus de bronnen.

Wat zijn dit? noodbevoegdheden?

Regel 16 van de IT-regels, 2021 — formeel bekend als de informatietechnologie (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021 — bekendgemaakt op 25 februari 2021, beschrijft de macht van de overheid met betrekking tot “Blokkeren van informatie in geval van nood”. ”.

De Regel zegt dat “In geval van nood kan de secretaris, het Ministerie van Informatie en Omroep, als hij ervan overtuigd is dat het noodzakelijk of opportuun en gerechtvaardigd is om de toegang van het publiek tot enige informatie of een deel daarvan via een computerbron te blokkeren en… geeft als voorlopige maatregel de aanwijzingen die hij nodig acht aan geïdentificeerde of identificeerbare personen, uitgevers of tussenpersonen die de controle hebben over dergelijke computerbronnen die dergelijke informatie of een deel daarvan hosten, zonder hem de gelegenheid te geven om te horen.”

Alleen voor abonnees StoriesView All

ExplainSpeaking: de moeren en bouten van een vakbond Begroting

Madhav Chavan bij Idea Exchange: 'Curriculum wordt moeilijker…omdat…

Indian Railways AI-module brengt hoop op kortere wachtlijsten voor tickets Express Investigation – Deel 1: PM Awaas is voor armen op het platteland, maar in West Be…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Dergelijke bevelen kunnen worden uitgevaardigd op bepaalde gespecificeerde gronden, waaronder nationale veiligheid en openbare orde.

Best of Uitgelegd

Klik hier voor meer

Wat heeft de regering gezegd over de documentaire?

Het Ministerie van Informatie en Omroep heeft de door de BBC geproduceerde documentaire afgewezen als een “propagandastuk” dat mist objectiviteit en weerspiegelt een koloniale mentaliteit. De documentaire is niet door de BBC beschikbaar gesteld in India, maar was al enige tijd beschikbaar op YouTube.

Bronnen zeiden dat hoge ambtenaren van ministeries, waaronder de MEA, Home en I&B, de documentaire hebben onderzocht en vond het een poging om het gezag en de geloofwaardigheid van het Hooggerechtshof van India in diskrediet te brengen, verdeeldheid te zaaien onder verschillende Indiase gemeenschappen en ongefundeerde beschuldigingen te uiten over acties van buitenlandse regeringen in India.

Advertentie

De documentaire werd dienovereenkomstig gevonden om de soevereiniteit en integriteit van India te ondermijnen, en het potentieel hebben om de vriendschappelijke betrekkingen van India met buitenlandse staten en ook de openbare orde in het land negatief te beïnvloeden, aldus de bronnen.