MEA: Bezoek aan Sisi zal de 'beproefde' betrekkingen tussen India en Egypte verdiepen

0
32

Het driedaagse bezoek van de Egyptische president Abdel Fattah El-Sisi aan India volgende week zal naar verwachting het “beproefde” partnerschap tussen de twee landen verdiepen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken (MEA) zaterdag.

De 68-jarige invloedrijke Arabische leider zal van 24 tot 26 januari India bezoeken, waar hij uitgebreide gesprekken zal voeren met premier Narendra Modi, de viering van de Dag van de Republiek zal vieren en een interactie met het bedrijfsleven.

India en Egypte zullen naar verwachting een half dozijn overeenkomsten sluiten om de samenwerking op het gebied van landbouw, cyberspace en informatietechnologie (IT) uit te breiden na de gesprekken tussen Modi en Sisi op 25 januari.

Verdere opmars samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid zal naar verwachting een belangrijk aandachtsgebied zijn in de discussies.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Key- 23 januari 2023: weten over brandtragedie, digitaal gewasonderzoek …Vivek Katju schrijft: BBC-documentaire over PM Modi roept vragen op over int…UPSC Essentials | Kernbegrippen van de afgelopen week met MCQ's

ExplainSpeaking: De moeren en bouten van een Union BudgetApply nieuwjaarspromotiecode SD25

De MEA zei dat Sisi zal worden vergezeld door een delegatie op hoog niveau, waaronder vijf ministers en hoge ambtenaren.

De Egyptische president bezocht eerder India in oktober 2015 om deel te nemen aan de derde India-Afrika Forum-top, die werd gevolgd door zijn staatsbezoek in september 2016.

Dit is de eerste keer dat de president van Egypte is uitgenodigd als hoofdgast bij de viering van de Dag van de Republiek in India. Een militair contingent van het Egyptische leger zal ook deelnemen aan de parade op de Dag van de Republiek.

Advertentie

De MEA zei dat Sisi op 25 januari een ceremonieel welkom zal worden geheten in de Rashtrapati Bhavan en dat president Droupadi Murmu dezelfde avond een staatsbanket zal houden ter ere van hem.

“President Sisi zal een bilaterale ontmoeting en delegatie hebben gesprekken op niveau met de premier over bilaterale, regionale en mondiale kwesties van wederzijds belang”, aldus de MEA in een verklaring.

Minister van Buitenlandse Zaken S. Jaishankar zal ook een beroep doen op Sisi.

Advertentie < p>“Het aanstaande bezoek van president Sisi zal naar verwachting het beproefde partnerschap tussen India en Egypte verder versterken en verdiepen”, aldus de MEA.

India wil zijn banden met Egypte, een belangrijke speler, graag verder uitbreiden. in de politiek van zowel de Arabische wereld als Afrika. Het wordt ook gezien als een belangrijke toegangspoort tot markten in Afrika en Europa.

De MEA zei dat de veelzijdige relatie tussen de twee landen gebaseerd is op gedeelde culturele waarden, toewijding om economische groei te bevorderen, samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid en convergentie over regionale en mondiale kwesties.

Het zei dat de twee landen nauw samenwerken op multilaterale en internationale platforms. Ook de bilaterale handel zit de laatste jaren in de lift.

De handel tussen India en Egypte bereikte een “recordhoogte” van 7,26 miljard dollar in 2021-22, aldus de MEA. “De handel was redelijk evenwichtig, met een Indiase export van 3,74 miljard dollar naar Egypte en een import van 3,52 miljard dollar van Egypte naar India”, aldus het bedrijf.

© The Indian Express (P) Ltd