Let op de nieuwste truc in Bihar's driepartijencircus

0
37

In Bihar tegenwoordig, met nog steeds rauwe vijandschappen en nog onstabiele vriendschappen, zijn er drie kanten aan elk verhaal. Maar in het centrum van alles blijft Chief Minister Nitish Kumar, het ondoorgrondelijke steunpunt van de staatspolitiek waarvan bekend is dat hij naar believen om zijn as zwaait.

Dus terwijl de JD(U) supremo zich nu in de Mahagathbandhan bevindt kamp, ​​zelfs als hij de rol speelt van een geniale senior hulpsheriff Tejashwi Yadav, weet de BJP wel beter dan alle bruggen met hem te verbranden. De RJD heeft zijn deel van de brandwonden gehad als het om Nitish gaat en heeft geprobeerd zichzelf zoveel mogelijk brandveilig te maken door op zijn hoede te blijven. Ondertussen is de JD(U) meer dan blij met het kijken naar de tango van de twee partijen, die de status van Nitish alleen maar vergroot in een tijd waarin de Bihar CM ervan droomt om nationaal te worden.

Ook in Political Pulse |'SC besluit rechtvaardigt regeringszet Bihar': Nitish roept op tot landelijk kastenonderzoek

In ieder geval tot de Lok Sabha-verkiezingen van 2024, waar de BJP en JD(U) voorlopig naar kijken, zal dit waarschijnlijk de stand van zaken blijven in Bihar.

BJP

Verschillende partij-insiders bevestigen dat de permanente instructie aan hen van de top is om Nitish niet zo ver weg te duwen met hun aanvallen, dat het hem onmogelijk maakt om – alweer – terug te keren naar de partij.

p>Alleen abonneeverhalenBekijk allesExplainSpeaking: de moeren en bouten van een Uniebegroting

Madhav Chavan op Idea Exchange: ' Curriculum wordt steeds moeilijker, omdat…Indian Railways AI-module geeft hoop op kortere wachtlijsten voor tickets

Express Investigation – Deel 1: PM Awaas is voor de armen op het platteland, maar in West Be…Pas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

De reden is niet moeilijk te vinden. Bij de Lok Sabha-verkiezingen van 2009 en 2019, toen de JD(U) deel uitmaakte van de NDA, had de alliantie respectievelijk 32 en 39 Lok Sabha-zetels gewonnen van de in totaal 40 in Bihar. Als de BJP 31 behaalde in de peilingen van 2014 met bondgenoten Ram Vilas Paswan en Upendra Kushwaha, dan was dat omdat de RJD destijds geleid door Lalu Prasad en Nitish toen niet aan dezelfde kant stonden. Het BJP-leiderschap vreest alleen al in Bihar 15-20 Lok Sabha-zetels te verliezen als de RJD-JD(U)-alliantie tot de peilingen van 2024 standhoudt.

Redactioneel |Politieke unanimiteit voor een kastentelling in Bihar zou de nationale conversatie over dit belangrijke onderwerp kunnen beïnvloeden probleem

De BJP heeft geprobeerd het goed te maken door een alliantie te sluiten met Paswan's zoon Chirag en ook op zoek te gaan naar EBC Mallah-leider Mukesh Saini en Kushwaha, die nu bij de JD(U) is. Maar deze vrienden hebben niet de kracht van de beproefde combinatie met Nitish.

Bronnen zeiden dat aan het Nitish-kamp is verteld hoe een terugkeer naar de NDA de JD(U)-leider — de laatste van de Bihar-titanen — zijn politieke levensduur verlengen tot na 2024 en zelfs na de parlementsverkiezingen van 2025, met een belangrijke functie in het centrum. Dit is iets wat de RJD Nitish niet kan garanderen, aangezien er nog geen teken is van de grote eenheid van de oppositie die hem naar de positie van kingmaker zou kunnen katapulteren.

Advertentie

De BJP is zich er terdege van bewust dat door Tejashwi virtueel te zalven als zijn opvolger, Nitish, hoopt in ieder geval op grotere dingen na 2025.

RJD

Plaatsvervangend CM Tejashwi Yadav is snel uitgegroeid tot de baan van het leiden van de RJD met ziekte die Lalu buitenspel zet. Dus terwijl hij de suprematie van Nitish erkent wanneer hij kan, heeft Tejashwi op subtiele wijze laten weten dat, in termen van aantallen, de RJD de belangrijkste partij in de relatie is.

In Premium |Met Bihar-politiek in gisting staat Nitish voor lame eendenhitte terwijl Tejashwi centimeters dichter bij de rol van CM komt

De RJD nam de tijd om op te treden tegen haar leider Sudhakar Singh, de zoon van de chef van de staatseenheid die het Nitish-ministerie verliet vanwege kritiek op het en bleef schoten houden op het sinds. Hoewel het Singh nu een waarschuwing heeft gegeven, vermeldt dit niet zijn voortdurende persoonlijke aanvallen op Nitish.

Advertentie

De RJD sleepte opnieuw zijn voeten over de verklaring van zijn leider en minister van Onderwijs, Chandra Shekhar, die Ramacharitman noemde als een “verdeeldheid zaaiende tekst” voor enkele van zijn opmerkingen over sommige kasten. Terwijl de BJP het gebruikte om naar de stad te gaan tegen de regering van Bihar, verdedigde de RJD eerst de minister en veroordeelde hem vervolgens op een manier die overbracht wat ze wilde overbrengen – dat de BJP-kritiek een teken was van haar merk Hindutva, en dat haar achtergebleven klasse zou moeten weten dat de partij achter hen stond.

Ook de JD(U) drong er niet op aan, omdat het gelooft dat het een meesterzet heeft als het gaat om kastenpolitiek in handen met het lopende kastenonderzoek, die op vrijdag de goedkeuring kreeg van het Hooggerechtshof.

Must Read |Om het op te nemen tegen Modi's BJP, werkt Nitish Kumar om Janata Parivar terug te krijgen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan

Naast het scherp houden van de JD(U), blijft Tejashwi het opnemen tegen de BJP, waarbij hij onderstreept dat het de dreiging van de partij niet lichtvaardig opvat. 'Er kunnen nieuwe invallen van het directoraat Handhaving zijn, nieuwe zaken tegen mij en een terugkeer naar de tempelpolitiek door de BJP. Nitish Kumar en ik kennen de BJP nu te goed”, zei hij.

JD(U)

Terwijl JD(U)-leiders in het openbaar elke verzoening met de BJP afwijzen als de Ze geven privé toe dat het de politiek van de partij goed uitkomt om zowel de partij als de RJD in spanning te houden. Dit maakt Nitish op zijn beurt waardevoller naarmate 2024 nadert.

Mis het niet |De hoop op de opvolger is vervlogen toen Nitish Tejashwi koos, Kushwaha voert zijn gameplan op

Nitish had misschien wat tegenslag gehad met zijn Telengana-tegenhanger K Chandrashekar Rao hield hem onlangs uit zijn grote oppositiebijeenkomst, maar, betoogt de nationale woordvoerder van JD(U), KC Tyagi: “Als leiders als KCR, Mamata Banerjee en Arvind Kejriwal eenmaal klaar zijn met hun individuele houdingen, wordt de grotere urgentie van sterke De eenheid van de oppositie zou uitkristalliseren en dit is waar Nitish een rol te spelen heeft.”