'Je moet geen visa plaatsen waar je fantasie kan gaan': Shehan Karunatilaka op JLF 2023

0
24

In antwoord op een vraag van de Britse uitgeverlegende Alexandra Pringle over de vraag of schrijvers “overbelast” worden in de aanhoudende “cultuuroorlogen”, verwijzend naar aanklachten tegen schrijvers met een bepaalde seksuele, gender, etnische of religieuze identiteit wegens Shehan Karunatilaka, winnaar van de Booker Prize 2022, die fictie schrijft vanuit het perspectief van personages zonder dezelfde identiteit, zei dat “je geen visa moet plaatsen waar je fantasie de vrije loop kan gaan” en dat “er zijn genoeg visa en grenscontroles in de echte wereld.”

Maar je moet voorzichtig zijn, voegde Karunatilaka eraan toe. “Als je het fout hebt of als je [bepaalde gemeenschappen] betuttelt of je toevlucht neemt tot stereotypen, dan verdien je alle flauwekul die je krijgt. Dus als je het met empathie en respect doet en je doet je onderzoek, dan is er geen reden waarom je niet in andere hoofden kunt reizen en schrijven,” zei hij.

Karunatilaka, die sprak op een JLF 2023-panel over 'Waar komt fictie vandaan?' met auteurs Ruth Ozeki, Amit Chaudhuri en Deepti Kapoor, noemde zijn Booker-winnende roman, The Seven Moons of Maali Almeida, met een homoseksuele hoofdrolspeler , waarvoor hij onderzoek deed naar de levens van opgesloten homoseksuele mannen, aangezien hij niet kon spreken uit eigen ervaring: “Ik heb vragen gesteld over het hebben van een homoseksuele hoofdrolspeler, zoals: 'Mag je als cis-geslacht heteronormatieve kerel dit territorium betreden? ?'”

LEES OOK |'De wereld is wreder voor immigranten dan vroeger': Abdulrazak Gurnah op JLF 2023

Over de oorlog in Sri Lanka gesproken, Karunatilaka voegde eraan toe dat hij, vanwege de huidige staat waarin zijn land verkeert, niet genoeg verhalen meer uit het land ziet komen. “Ik ben geïnteresseerd in andere perspectieven. We hebben wel wat ex-Tamil Tigers-schutters en -vrouwen die schrijven, maar als we niet genoeg hebben, wil ik dat graag doen. En zou ik als Singalese boeddhistische man vanuit dat perspectief kunnen schrijven?” zei hij.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

ExplainSpeaking: de kern van een Uniebegroting

Madhav Chavan bij Idea Exchange: 'Curriculum wordt steeds moeilijker…omdat…

Indian Railways AI-module geeft hoop op kortere wachtlijsten voor tickets

Express Investigation – Part 1: PM Awaas is for rural poor but in West Be…Nieuwjaar toepassen promotiecode SD25

Ozeki, de winnaar van de Women's Prize for Fiction 2022 en dochter van een Japanse moeder en een blank-Amerikaanse vader, zei: “Ik heb al vroeg besloten om om verschillende redenen altijd hoofdrolspelers van gemengd ras in mijn boeken te hebben.” plot, symboliek, metafoor of structuur — omdat het logisch was om dat te doen.” Ze voegde eraan toe dat ze tegelijkertijd bewondering had voor Hanya Yanagihara, de Japans-Amerikaanse schrijfster die volledig buiten haar culturele en seksuele identiteit schrijft. “De keuze voor mij is een persoonlijke en artistieke keuze en ik heb gekozen omdat het mijn literaire doel dient. Als het daarmee stopt, zal ik veranderen, en ik weet nog niet hoe het zal voelen. Ik denk niet dat ik klaar ben om te doen of geïnteresseerd ben om te doen wat Hanya heeft gedaan. Op een gegeven moment zou ik dat kunnen zijn, en dan zal ik dat zijn,' zei ze.

📣 Volg ons voor meer lifestyle-nieuws op Instagram | Twitter | Facebook en mis de laatste updates niet!

© IE Online Media Services Pvt Ltd