Indisk-amerikanska Nikki Haley antyder presidentval; säger kan ta USA i en ny riktning

0
42

Den framstående indisk-amerikanska republikanska ledaren Nikki Haley har sagt att hon tror att hon kan bli den “nya ledaren” som kan ta landet i en ny riktning och USA kan inte ha en andra mandatperiod under Joe Biden som president.

I en intervju med Fox News i torsdags sa den tidigare guvernören i South Carolina och USA:s FN-ambassadör att hon fortfarande håller på att utarbeta en eventuell presidentkandidat.

Läs också |Donald Trump lanserar 2024 års presidentval i USA och får chansen att satsa på rivaler

“Jag tror, ​​håll utkik. Tja, jag tänker inte göra ett tillkännagivande här,” sa den 51-åriga ledaren när hon specifikt tillfrågades om hon kommer att kandidera till presidentposten.

Men under intervjun antydde Haley att hon kunde bli USA:s nya ledare.

Subscriber Only StoriesView All

Inför denna republikens dag är konstitutionen en stillsam närvaro

Framtiden möter det förflutna: 'Ghostwriter' är en AI-driven skrivmaskin som kan…

“Det är giftigt”: P Sainath på Center blockerar BBC dokumentär om Modi, 20…

Lal Chowk, torget i centrum av KashmirAnvänd nyårskampanjkod SD25

“Men när du tittar på en kandidatur till president, tittar du på två saker. Du tittar först på, driver den nuvarande situationen på för nytt ledarskap? Den andra frågan är, är jag den personen som kan bli den där nya ledaren, att ja, vi måste gå i en ny riktning? Och kan jag vara den ledaren? Ja, jag tror att jag kan vara den ledaren”, sa Haley.

Haley, som avgick från Trump-administrationen i oktober 2018, sa att hon klarade sig oerhört bra som guvernör och ambassadör.

“Som guvernör tog jag mig an en skadad stat med tvåsiffrig arbetslöshet, och vi gjorde det till det bästa. Som ambassadör tog jag mig an världen när de försökte respektlösa oss. Jag tror att jag visade vad jag är kapabel till i FN,” hävdade hon.

Annons

“Så, tror jag att jag skulle kunna vara den ledaren? Ja. Men vi jobbar fortfarande på saker och ting, och vi kommer att ta reda på det. Jag har aldrig förlorat ett lopp. Jag sa det då. Jag säger det fortfarande nu. Jag kommer inte att förlora nu. Men håll utkik”, sa Haley.

Haley, den andra guvernören av indisk härkomst efter kollegan republikanen Bobby Jindal från Louisiana, sa att det var dags att ta med nytt ledarskap till det republikanska partiet.

“Vi har förlorat de senaste sju av åtta populära röstar på presidenten. Sju av åtta republikaner har förlorat. Något är fel. Och därför tycker jag att det är dags att vi tar in en ny generation som kan ta in fler människor till vårt parti, som verkligen kan prata om de lösningar som vi behöver gå,” sa hon.

Annons

Under intervjun betonade Haley också att president Biden, en demokrat, inte borde ges en andra mandatperiod. Biden, 80, är ​​USA:s äldsta sittande president.

“Om jag kandiderar, kandiderar jag mot Joe Biden. Det är vad jag fokuserar på, eftersom vi inte kan ha en andra mandatperiod för Joe Biden”, sa Haley.

Nästa amerikanska presidentval är planerat att hållas den 5 november 2024.

Haley var inte kategorisk om hon fortfarande skulle ställa upp om hennes tidigare chef beslutar sig för att tävla om presidentposten igen.

“Jag hade ett bra samarbete med presidenten. Jag uppskattar alla utrikespolitiska frågor vi arbetat med tillsammans. Men vad jag kommer att berätta är att Amerikas överlevnad spelar roll”, sa Haley.

Annons

“Och det är större än en person. Och när du tittar på Amerikas framtid tror jag att det är dags för ett nytt generationsskifte. Jag tror inte att du behöver vara 80 år för att bli ledare i DC. Jag tror att vi behöver en ung generation att komma in, ta steget och verkligen börja fixa saker”, sa hon till nyhetskanalen.

Haley kritiserade också sin tidigare regeringskollega Mike Pompeo, tidigare utrikesminister, som i sin senaste bok påstod att hon planerade att ersätta Mike Pence som Donald Trumps vicepresident.

Annons

I boken sa Pompeo: “Jag fick ett samtal en kväll från John Kelly, stabschef, som bad om ursäkt för att han tillåtit ambassadör Haley att gå till Oval Office. Hon hade inte åkt dit på grund av en personlig angelägenhet utan hade gått in på Oval Office med presidentens dotter Ivanka och hennes man Jared. Som Kelly kunde säga presenterade de ett möjligt Haley-alternativ för vicepresident. Han var säker på att han hade blivit spelad.” Haley beskrev anklagelserna som lögner.
“Nej”, sa hon på frågan om det var sant.

“Pompeo säger till och med att han inte är säker på om det är sant. Jag hade aldrig ett samtal med Jared, Ivanka eller presidenten om vicepresidentskapet. Och vad jag kommer att berätta är att det är riktigt tråkigt när du måste gå ut och lägga lögner och skvaller för att sälja en bok”, sa hon.

Annons

“Jag menar, jag vet inte varför han sa det, men det är precis därför jag höll mig borta från DC så mycket som möjligt för att komma bort från dramat och komma bort från skvallret. Jag fokuserade på mitt jobb. Och det är vad jag alltid har gjort”, sa Haley.

Haley föddes som Nimrata Nikki Randhawa till invandrade sikhiska föräldrar i den amerikanska delstaten South Carolina. Hennes pappa, Ajit Singh Randhawa, och hennes mamma, Raj Kaur Randhawa, immigrerade till USA från Punjab.