Här försöker 15-åringarna spränga Operakällaren – mitt under pågående festival

0
30

Publicerad 23 januari 2023 kl 11.05

Inrikes. Två 15-åringar och en 16-åring åtalas nu efter att en skarp bomb placerats ut vid entrén till Operakällaren i centrala Stockholm. Den terrorliknande händelsen inträffade mitt under en pågående festival på platsen.

Gilla artikeln på Facebook

På söndagskvällen den 21 augusti 2022, samtidigt som Stockholms kulturfestival pågick i området, hittades en väska innehållande en skarp bomb utanför restaurangen Operakällaren i Kungsträdgården i Stockholm.

Strax efter klockan 17.30 noterade ett vittne att det låg en blå väska bakom en piedestal vid Operakällarens entré. Personen tillkallade dock inte polis utan gick därifrån. Närmare klockan 21.30 såg en annan person samma väska utanför entrén. Väskan var till synes fortfarande undangömd bakom en piedestal. Detta vittne tillkallade polis, som befann sig i närheten.

Vid kontroll såg polisen att den blå väskan innehöll gröna och vita kablar kring någon sorts silverfärgad metallcylinder. Polisen beslutade att spärra av platsen och kulturfestivalen fick avbrytas. Nationella bombgruppens bombrobot sprängde väskan, som innehöll en skarp bomb, klockan 00.53 på natten till måndagen.

Det rörde sig enligt åtalet om en sprängladdning med två dynamitstavar, närmare bestämt 455 gram dynamitsprängämnen, och en elsprängpatron.

Nu åtalas tre tonåringar, 15, 15, respektive 16 år, för sin inblandning i det planerade bombdådet.

Utredningen visade att tonåringarna åkte till Västerhaninge och där mötte upp ytterligare ung man som lämnade över en blå väska med ett New York Yankeesmärke på till den ene gärningsmannen. De tre misstänkta tonåringarna fortsatte sedan med tåget in till Stockholms pendeltågstation med väskan. Väl där skildes de åt och den ene 15-åringen fortsatte ensam på en sparkcykel med väskan i handen. Han tog sig till Kungsträdgården där han lämnade väskan.

Den 26 augusti greps ungdomstrion. Samma dag hittas det en gömma i ett skogsparti i närheten av Kullerstensvägens lekplats i Jordbro med en väska med sprängmedel, K989403-22 Detta sprängmedel är liknande det som fanns i väskan utanför Operakällaren.

Åklagaren beskriver brotten som grova. Två av de åtalade har muslimsk invandrarbakgrund men den tredje är av allt att döma svensk.