Expert fick argumentera för fred – i SVT

0
32

Publicerad 23 januari 2023 kl 07.09

Inrikes. SVT prövade ett ovanligt grepp i “Agenda” på söndagen, när man hade med gäster i programmet som inte hade exakt samma åsikter. Efter svenska politikers skryt om vapenleveranser och dödande i Ukraina dök det nämligen upp en tysk general – som argumenterade för fred.

Gilla artikeln på Facebook

Tunga, offensiva vapen är på väg till Ukraina från Sverige, och försvarsminister Pål Jonson (M) höll först på sedvanligt sätt låda om hur bra och viktigt det är att Sverige hjälper länderna att ha ihjäl varandras soldater.

Men sen hände något ovanligt.

En tidigare tysk general och politisk rådgivare, Erich Vad, sade att Europa är alltför fokuserat på att skicka vapen till Ukraina istället för att försöka hitta en diplomatisk lösning med Ryssland för att få slut på kriget.

Han anser att det är rätt att hjälpa Ukraina i kampen för självständighet och frihet, men att den militära situationen är i ett dödläge.

Generalen sade att Europa måste arbeta för att få in Ryssland i den europeiska fredsordningen för att undvika att driva Ryssland i armarna på Kina.

Frågan om vapenleveranser visar också på att Europa saknar en gemensam strategi för sitt stöd till Ukraina, enligt honom.

Liknande åsikter är inte ovanliga i Europa, och Ungern, Frankrike och Tyskland vill att EU strävar efter en fredsuppgörelse med Ryssland.

På andra sidan står Sverige och de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen samt Polen, som har drivit på för en hårdare linje mot Ryssland med målet att besegra Putin och ta över landet. Hur det nu ska gå till, med tanke på att Ryssland har strategiska kärnvapen.

– Ryssland kommer ju inte att försvinna från världskartan, säger Erich Vad i programmet.

Samtidigt hade försvarsminister Jonson inte något klart svar på hur Sverige gynnas säkerhetsmässigt av att ge bort viktiga delar av sitt försvar till Ukraina. Däremot hade han svårt att dölja hur coolt och häftigt han tyckte det var att få vara med om såna här saker.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedahl, som själv saknar militär bakgrund, var inne på samma bana när hon exalterat twittrade att Sverige skickar stridsfordon 90 för att döda ryssar i Ukraina. Något som ledde till hån i sociala medier.

“Annars kan vi ju skicka posörer som Skyttedal så kanske de dör av cringe”, kommenterade exempelvis användaren Plainview.