Egg, ikke bananer eller chikki: Hva 80 % av barna i Karnataka valgte til middagsmåltid

0
44

I Karnataka, en delstat der utdeling av egg som en del av middagsopplegget ble sterkt bestridt av politiske og religiøse ledere, har barn gjort valget sitt overveldende klart. I følge data som The Indian Express har tilgang til, har rundt 80 prosent av mottakerne av middagsmåltid valgt egg fremfor alternativene – bananer og chikki.

Dataene levert av Institutt for offentlig undervisning avslører at per 14. desember, av de 47,97 lakh-elevene på offentlige skoler mellom klasse 1 og 8, foretrakk 38,37 lakh-elever egg, 3,37 lakh valgte bananer og 2,27 lakh foretrakk chikkis. De resterende barna var fraværende i denne perioden.

ASER 2022 |Karnataka er vitne til nedgang i læringsnivåer, økning i skolepåmelding

I juli 2022, etter en pilotstudie som så oppmuntrende resultater etter at egg ble inkludert som en del av barnas kosthold, kunngjorde statens Department of School Education at i tillegg til varme tilberedte måltider, kunne barn i klasse 1 til 8 velge mellom egg , bananer og chikkis under et supplerende ernæringsprogram. Bestillingen opplyste at tilleggsnæringen — som en del av aktiviteten Fleksibilitet for innovativ intervensjon under PM Poshan Shakti Nirman (middagsmåltid) — ville bli gitt i 46 dager i året i alle distrikter i staten for inneværende studieår 2022-23.

Av de 38,37 lakh studentene som valgte egg over hele staten, var flertallet, 15,67 lakh studenter, fra Belagavi-divisjonen, etterfulgt av Bengaluru-divisjonen (8,65 lakh), Kalaburgi-divisjonen (8,33 lakh) og Mysuru-divisjonen (5,70 lakh).

Historier kun for abonnenterSe alle

ExplainSpeaking: Mutterne og boltene av et unionsbudsjett

Madhav Chavan på Idea Exchange: 'Læreplanen blir tøffere…fordi…

Indian Railways AI-modul gir håp om kortere ventelister for billetter

Express Investigation – Del 1: PM Awaas er for fattige på landsbygda, men i West Be…Bruk nyttårskampanjekode SD25 < p>I en samtale med The Sunday Express sa skoleutdanningsminister BC Nagesh: «Vi har forlenget egg i middagsmåltider i alle distrikter for å sikre at underernæring ikke skal hindre utdanning. Mat er en diskutabel sak og alle har sitt eget syn på det. Men etter å ha mottatt positive tilbakemeldinger fra Kalyan-Karnataka-regionen etter at piloten ble implementert, bestemte vi oss for å inkludere egg for å bekjempe underernæring i andre distrikter også.»

Les |Over 50 % nedgang i antall minoritetsstudenter i regjeringen PUC-er ved hijab-protest episenter

Mellom desember 2021 og mars 2022 hadde Karnataka-regjeringen gjennomført en pilotstudie som en del av hvor egg ble gitt under middagsordningen i den sosialt og pedagogisk tilbakestående Kalyan-Karnataka-regionen som inkluderer distriktene Bidar, Kalburgi, Ballari, Vijayanagara , Koppala, Raichur og Yadgiri.

Pilotstudien ble imidlertid møtt med hard motstand fra religiøse ledere og mutters som sa at innføring av egg ville ende opp i “diskriminering” mot studenter som er vegetarianere. Lingayat-seeren Channabasavananda Swamiji ble i desember 2021 sitert for å si: «Hvis egg blir gitt, vil skoler bli til militære hoteller. I stedet bør det gis korn og belgfrukter. Hvis regelen ikke trekkes tilbake, vil det bli alvorlige protester.»

Annonse

Andre, inkludert fra Swami Vachananand Guru, pave av Harihara Panchamasali Mutt, sa at innføring av egg ville føre til “ problemer når det gjelder våre religiøse ritualer og barn vil komme på avveie”.

Les også |Karnataka kan forlenge læringsrestitusjonsprogrammet med ett år til

Selv statens posisjonspapir om den nasjonale utdanningspolitikken (NEP) 2020 hadde hevdet at egg og kjøtt i middagsmåltider på skolene ville forårsake “livsstilsforstyrrelser” og at 4 prosent av studentene er “uvillige” å konsumere egg. Posisjonspapiret ble mye kritisert av det vitenskapelige miljøet.

Til tross for opposisjonen, gikk regjeringen videre med pilotstudien og besluttet i 22. juli å utvide ordningen over hele staten.

Annonse

Mens rundt 14,4 lakh-studenter i klasse 1-8 i Ballari, Bidar, Kalaburagi, Koppal, Raichur, Vijayapura og Yadgir-distriktene dro fordel av pilotordningen, var et team på 15 medlemmer av matforskere, folkehelseeksperter og økonomer fra Karnataka State Rural. Utvikling & Panchayat Raj University overvåket endringer i gjennomsnittlig høyde, vekt og gjennomsnittlig BMI for de to settene med barn fra to av disse distriktene — Yadgir og Gadag.

 

Som en del av studien utført på 4500 elever på 60 skoler i disse to distriktene, serverte myndighetene egg (og bananer som et alternativ) til elever i Yadgir, mens de i Gadag fikk vegetariske måltider med melk.

Kroppsmasseindeksen (BMI) for barn, både gutter og jenter, ble forbedret på grunn av introduksjonen av egg, og til en viss grad bananer, heter det i studien. Studien påpeker også at bananer, på tross av alle fordelene, ikke kan være en erstatning for egg, og oppfordrer myndighetene til å utforske alternative “proteinrike vegetariske varer”.

Dr Sylvia Karpagam, folkehelsespesialist og forsker som spesialiserer seg på middagsprogrammet, sa at selv om det er “en velkommen ting” at utdelingen av egg i statlige skoler har blitt godt mottatt av elevene, må det større bildet fortsatt tas opp.

Annonse

“Budsjettet for middagsmåltider må økes for å utvide distribusjonen av egg til alle dager i året; ikke bare i 46 dager, fordi mange elever som går på offentlige skoler er daliter, og elever fra det nedre trinnet i samfunnet, som foretrekker å spise egg.»

En høytstående tjenestemann fra Institutt for skole Education sa: “Elevene har reagert positivt på utdelingen av egg. Faktorer som budsjett og religiøse følelser blir imidlertid en utfordring i å utvide programmet. Vi har ikke vært i stand til å dele ut egg på skoler med støtte fra myndighetene støttet av religiøse institusjoner. Vi har imidlertid foreslått delstatsregjeringen å øremerke midler til å utvide spesialnæringsmaten også til elever på videregående skoler (9 og 10 klasse) for å løse underernæringsproblemet blant eldre barn.”

© The Indian Express (P) Ltd