Det är Morgan Johanssons nya Säpo-fru som åtalas för dataintrång

0
33

Publicerad 23 januari 2023 kl 15.35

Inrikes. För bara tre veckor sedan gifte sig den tidigare justitieministern Morgan Johansson (S) med sin Säpo-anställda flickvän Emelie Karlsson. Nu åtalas Säpo-kvinnan för att ha gjort en olaglig slagning på en tidigare pojkvän. Trots att brottet ska ha begåtts år 2018 var det först strax efter S valförlust 2022 som brottet anmäldes.

Gilla artikeln på Facebook

Ej i DN

  • Hunter Biden krävde 2 miljoner dollar för att fixa loss Libyens frysta tillgångar
  • Spiegel avslöjar: Malmström torpederade EU-lag åt USA

Expressen var först med att rapportera om åtalet för dataintrång mot Säpo-kvinnan under måndagen.

Vänstertidningen skriver att det rör sig om en kvinna som numera är “närstående till en av Sveriges mest kända politiker”, men mörkar vem politikern är.

Fria Tider har dock fått det bekräftat av Särskilda åklagarkammaren att Säpo-kvinnan ifråga är Emelie Karlsson, 38. Hon gifte sig med den 14 år äldre Morgan Johansson (S) för bara några veckor sedan, mitt under den pågående brottsutredningen för dataintrång.

Misstänkt S-korruption
Trots att brottet ska ha begåtts i april 2018 var det först veckorna efter valet 2022 som händelsen anmäldes till polisens avdelning för särskilda utredningar och en förundersökning inleddes. Tidpunkten har väckt misstankar korruption då det rörde sig om en flickvän till en av Sveriges då tyngsta ministrar.

Emelie Karlsson åtalas för att “olovligen berett sig tillgång till uppgift som är avsedd för databehandling genom göra en slagning i Säkerhetspolisens system RKBAS (registerkontrolldatabasen), vilket system används i Säkerhetspolisens brottsbekämpande verksamhet, avseende en person med vilken hon hade ett parförhållande eller i vart fall en kärleksrelation.”

Med andra ord ska hon ha brutit mot lagen genom att ha kollat upp en expojkvän. Hon uppger själv att hon gjorde detta på uppdrag av sin ex-man.

Emelie Karlsson har tidigare haft relationer med åtminstone två andra Säpo-män, enligt Expressen.

Emelie Karlsson beskrivs av Expressen som en person med en nyckelroll inom den brottsbekämpande verksamheten. Hon har haft tillgång till hemliga register som omfattas av sträng sekretess och bara får användas i tjänstesyfte.