Swiggy ontslaat 380 werknemers; CEO Sriharsha Majety zegt overhuren 'slecht beoordelingsvermogen'

0
57

Online maaltijdbezorgplatform Swiggy heeft vrijdag 380 werknemers ontslagen als onderdeel van een “herstructureringsoperatie” daarbij verwijzend naar uitdagende macro-economische omstandigheden, waarbij CEO Sriharsha Majety zei dat overhuren een geval was van “slecht beoordelingsvermogen” waar hij het beter had moeten doen.

In een interne e-mail verontschuldigde Majety, mede-oprichter en CEO zich ook bij de getroffen werknemers en zei dat de “extreem moeilijke beslissing” genomen na “het verkennen van alle beschikbare opties” en bood een werknemersondersteuningsplan aan voor de getroffen mensen.

Hij zei dat het groeitempo voor voedselbezorging is vertraagd ten opzichte van de projecties van het bedrijf.

Lees ook |Swiggy-verlies verbreedt tot Rs 3.628,9 crore in FY22

“Dit betekende dat we onze totale indirecte kosten opnieuw moesten bekijken om onze winstgevendheidsdoelstellingen te halen. Hoewel we al maatregelen hadden genomen voor andere indirecte kosten, zoals infrastructuur, kantoren/faciliteiten enz., moesten we onze totale personeelskosten ook afstemmen op de prognoses voor de toekomst.

Alleen abonnees VerhalenBekijk allesToepassen Nieuwjaarspromotiecode SD25

“Onze overhuur is een geval van slecht beoordelingsvermogen, en ik had het hier beter moeten doen,” Zei Majety in de e-mail.
Eerder op de ochtend had hij een gemeentehuis van Swiggy-medewerkers toegesproken.

Lees ook |Microsoft aan Amazon: banenverlies in technische industrie gaat door in 2023

Als onderdeel van de ondersteuningsplan voor werknemers, heeft Swiggy een contante uitbetaling aangeboden variërend van drie tot zes maanden op basis van de getroffen werknemers'; ambtstermijn en rang. Ze ontvangen ofwel een gegarandeerd loon van drie maanden of een opzegtermijn plus 15 dagen ex-gratia voor elk voltooid dienstjaar plus het saldo van het verdiende verlof volgens de polis, afhankelijk van wat het hoogste is.

“Dit verzekert iedereen getroffen werknemers met een minimaal verzekerde uitbetaling van drie maanden. Dit is inclusief variabele beloning/incentives voor 100 procent. Toetredingsbonus, uitbetaalde retentiebonus wordt kwijtgescholden,” Majety zei in de e-mail.