#StopSweden trendar på turkiskt Twitter

0
51

Publicerad 21 januari 2023 kl 17.56

Utrikes. Sverige har drabbats av något av en folkrörelse i Turkiet – som kräver att “det degenererade landet” hålls utanför alla typer av allianser med den muslimska nationen. Nu “trendar” taggen #StopSweden på den turkiska språkversionen av Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Nu ökar pressen på Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att säga definitivt nej till ett svenskt inträde i Nato.

Vid 18-tiden på lördagen hade tiotusentals turkar taggat sina inlägg med taggen #StopSweden, varav flera kulturpersoner, kändisar och lokala politiker.

Det turkiska nationalistpartiet MHP, som president Erdogan är beroende av för att kunna få igenom en eventuell Nato-ansökan i parlamentet, lämnade under lördagen ett definitivt besked om att man inte kommer att ratificera en svensk ansökan.

Samtidigt har Sveriges syn på yttrandefrihet väckt många frågor i Turkiet, där man undrar varför just hets mot islam är tillåtet i Sverige samtidigt som landet regelmässigt dömer folk för hets mot folkgrupp när det handlar om hets mot andra grupper.