Spelbärbara datorer: Hur långt är de bakom stationära datorer?

0
37
Justin Duino/How-To Geek

Du vet förmodligen att att välja en bärbar speldator framför en stationär speldator innebär att du får mindre prestanda, men hur stor är det exakt det gapet? Svaret är förmodligen inte så stort som du tror. Faktum är att det kanske inte spelar någon roll!

Absolut prestanda: Desktop vinner

Om du jämför de absolut högsta bärbara datorerna, t.ex. som MSI Titan GT77, till den bästa möjliga stationära PC du kan bygga, är prestandagapet enormt.

Till exempel, medan GT77 utrustad med en mobil 3080 Ti får precis under 30 000 poäng i 3DMark Fire Strike, bör ett 3090 Ti skrivbordssystem (som du kan bygga för liknande pengar) få poäng i mitten av 50K-intervallet på samma test. Det är klart att de bästa stationära datorerna slår ut de bästa bärbara datorerna varje gång, åtminstone när det gäller vad de (teoretiskt) kan.

MSI Titan GT77

Den ultimata speldatorn, åtminstone fram till nästa modell, GT77 kommer att krossa 99 % av spelandet stationära datorer i det vilda, samtidigt som de lätt glider ner i en ryggsäck.

Amazon

 

Mål

3999,00 USD
4199,00 USD Spara 5 %

Användbar prestanda: Det är 8217;s a Draw

Att jämföra produkter längst upp i varje produktkategori är dock lite missvisande. De flesta PC-spelare köper aldrig dessa produkter eller behöver i närheten av så mycket prestanda för att spela sina spel i bra inställningar.

Vanliga spelbärbara datorer, som Razer Blade 15 kommer lätt att hålla jämna steg med nuvarande speldatorer i mellanklassen. 3070 Ti-modellen erbjuder mycket liknande prestanda som den stationära RTX 3060 Ti i en nästan ultrabook-formfaktor.

Detta ändrar inramningen mellan bärbara och stationära speldatorer eftersom de stationära datorer som de flesta PC-spelare faktiskt spelar på inte presterar bättre än en modern speldator.

“halo” produkter överst i stacken (RTX 4090 är ett utmärkt exempel) representerar inte den typiska spelupplevelsen för någon av maskintyperna. Om du köper en anständig spelbärbar dator idag, kommer du inte in i den låga delen av prestanda för stationära speldatorer utan någonstans mellan den övre och nedre delen.

Till och med i den mer prisvärda delen av spektrumet för spelbärbara datorer finns det gott om användbar prestanda till rimliga priser. Till exempel kommer en bärbar speldator utrustad med en 1080p-skärm och en mobil GTX 1660 Ti sannolikt att vara lika med eller överträffa en Xbox Series S. Microsofts budgetkonsol erbjuder en tillfredsställande nästa generations spelupplevelse, så det finns ingen anledning att se ner på bärbara datorer kommer liknande spelkotletter.

Generationsfunktioner: Det är oavgjort

En av de största förändringar som kommer att hända i den bärbara spelvärlden är funktionsparitet mellan båda typerna av speldatorer. Med andra ord, CPU och GPU inuti din bärbara speldator är desamma som samma generations i stationära datorer. De kan köras med lägre klockhastighet och effektnivåer, men den faktiska arkitekturen är densamma.

En 30-serie RTX GPU i en bärbar dator har samma ray-tracing, AI-uppskalning och pixel shader-teknik som den stationära varianten. Det betyder att skillnaden är en av rå prestanda och inte av generationsfunktioner.

Value for Money: It Depends

Om om du spenderar samma summa pengar på en speldator som en speldator, får du mer prestanda från speldatorn för den budgeten. Men du får något för de pengarna.

Närmare bestämt får du en slimmad, bärbar, strömsnål dator som erbjuder en fantastisk PC-spelupplevelse. Allt är en fråga om perspektiv, så beroende på dina behov och prioriteringar kan en bärbar speldator vara mer värdefull för dig än en speldator till samma pris.

En annan intressant rynka i kostnadsdiskussionen kring bärbara speldatorer är efterfrågan på datorspelskomponenter som snabba CPU:er och GPU:er. Även om efterfrågan på dessa delar har ökat sina priser dramatiskt, har det relativa ointresset från de flesta PC-spelare när det kommer till spelbärbara datorer hållit sina priser rimliga.

Detta har skapat en situation där du kan köpa en hel mobil 3070 Ti-spelbärbar dator till priset av två stationära RTX 3060 Ti GPU:er. Naturligtvis kan de exakta prissituationerna vara olika när du läser detta, men det är viktigt att ta en nykter titt på vad du faktiskt får för pengarna. Anta inte att varje stationär speldator kommer att ge bättre valuta för pengarna än varje speldator.

Uppgraderbarhet: Stationära datorer vinner med en mil

h2>

Med några få sällsynta undantag och några misslyckade experiment, är det enda du kan uppgradera på en typisk spelbärbar dator RAM och lagring. Om du vill ha en bättre CPU eller GPU kommer du nästan säkert att behöva en ny bärbar dator.

Detta kommer förmodligen aldrig att förändras, eftersom modulära bärbara datorer är opraktiska och varje företag designar sina egna mycket- anpassade bärbara chassi och moderkort.

På en stationär PC kan du byta ut vilken del du vill. Så om du bara vill uppgradera processorn eller GPU:n kan du gå vidare och helt enkelt göra det. Men i praktiken är saker och ting inte lika enkla. Uppgradera till en ny GPU och plötsligt är din CPU flaskhalsen. En ny CPU behöver förmodligen ett nytt moderkort, som kan behöva nytt RAM-minne. Nu håller din gamla SSD dig tillbaka, eller så kan din strömförsörjning inte hålla jämna steg med nya krav. I många fall kan väsentliga uppgraderingar av en komponent ha den här dominoeffekten där du ändå köper en helt ny dator på avbetalning.

Så, för vissa människor, köper du en ny spelbärbar dator vart tredje till femte år. kanske inte är annorlunda än att uppgradera sina stationära datorer under samma tidsperiod.

Ny bärbar maskinvara minskar klyftan

Medan stationära speldatorer förblir före i prestanda och förmodligen alltid kommer att göra det, tack vare deras värme- och energibudgetar, krymper varje generation av bärbara speldatorer som leder. I skrivande stund har 4000-serien av NVIDIAs bärbara GPU:er tillkännagivits, och tidiga benchmark-läckor tyder på att den bärbara datorn RTX 4090 kan byta slag mot den stationära RTX 3090.

Naturligtvis kommer verkliga prestanda i riktiga bärbara datorer att skilja sig åt tack vare beslut om TDP (Thermal Design Power), men att ha en mobil GPU som till och med på distans är i samma liga som den tidigare generationens stationära flaggskepp är redan imponerande, om det stämmer. Det tyder också på att till och med nästa generations bärbara datorer på nybörjarnivå kommer att lämna konsoler som PlayStation 5 och Xbox Series X stadigt i dammet, och lovar utmärkt värde när du spelar plattformsoberoende spel.

The Best Gaming Laptops of 2023 Bästa budget för speldator ASUS TUF Dash 15 Amazon

1 149,99 USD
&nbsp ;

Bästa gamingdator under 500 USD HP 14 Amazon

393,00 USD< br/> 

Bästa 17-tums bärbara dator Razer Blade 17 Gaming Laptop (2022) Amazon

2899,99 USD
3199,99 USD Spara 9%

LÄS NÄSTA

  • › Så här ser du UFC 283 Teixeira vs Hill Live Online
  • › Denna lilla MSI PC är fullpackad med kraft
  • › Hur man tar bort minnen i Google Foto
  • › Logitech’s nya färgglada tangentbord och möss ser bra ut
  • › 16 Googles sökfunktioner du bör använda
  • › Internetarkivet är webbens bäst bevarade filmhemlighet