Pakistaanse regering klaar om aan alle eisen van het IMF te voldoen om reddingsprogramma nieuw leven in te blazen: rapport

0
28

De Pakistaanse regering heeft het IMF verzocht zijn missie op zijn vroegst, bij voorkeur volgende week, naar het land te sturen om een ​​langverwachte overeenkomst te sluiten om het reddingsprogramma nieuw leven in te blazen, aangezien het bereid was om alle vier de belangrijkste voorwaarden te aanvaarden vastgesteld door de wereldwijde geldschieter, volgens een bericht in de media.

Het arme Pakistan heeft vorig jaar een vastgelopen programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van USD 6 miljard nieuw leven ingeblazen, dat oorspronkelijk was overeengekomen in 2019, maar het moeilijk heeft om te voldoen aan de moeilijke voorwaarden van de in Washington gevestigde wereldwijde geldschieter. Er zijn berichten dat het IMF mogelijk niet meer middelen vrijgeeft in het kader van het programma totdat de toezeggingen van de regering zijn nagekomen.

Het bestuur van het IMF keurde in augustus de zevende en achtste evaluatie van het Pakistaanse reddingsprogramma goed , wat een vrijval van meer dan 1,1 miljard dollar mogelijk maakt.

“We hebben onze werkzaamheden op alle vier de gebieden voltooid op basis van onze interacties aan de zijlijn van de conferentie van Genève”, zei een hooggeplaatst lid van de regering tegen de krant Dawn na overleg van een week, waaronder ten minste twee sessies onder voorzitterschap van premier Shehbaz Sharif. via een videolink vanuit Lahore.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijkenNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

“We zijn klaar om verder te gaan met de hervormingen die zijn doorgevoerd in het kader van het programma en we zijn van plan om alle beslissingen uit te voeren tijdens de gesprekken met de voorgestelde IMF-missie,” zei de functionaris.

Minister van Financiën Hamed Yaqoob Shaikh heeft formeel geschreven aan de IMF-missiechef om Pakistan te bezoeken.

Lees ook |Pakistaanse premier Shehbaz Sharif's witte vlag naar India

Advertentie

Een andere deelnemer zei dat het reddingspakket van het IMF een wondermiddel was voor alle uitdagingen waar Pakistan vandaag mee te maken had en dat er geen andere manier was om het faillissement te beëindigen. Een andere functionaris zei dat de regering het IMF had verteld dat het bereid was om besluiten uit te voeren in overeenstemming met de besprekingen in Genève.

“Van hen wordt ook enige flexibiliteit verwacht gezien de recente verplichtingen en economische uitdagingen die de functie met zich meebrengt. -overstromingen,” zei hij.

Het fonds had vier belangrijke eisen: marktconforme wisselkoers, verhoging van de elektriciteits- en gastarieven (met bijna gemiddeld Rs 7 per Kilowattuur en Rs 750 per Metric Million British Thermal Unit, respectievelijk) en extra belastingen om goed te maken voor de inkomstenontsporingen (met bijna Rs 100 miljard volgens de ene schatting en met Rs 225 miljard volgens een andere schatting) om het begrotingstekort binnen de oorspronkelijke programmadoelstellingen te houden met aanpassingen voor overstromingsuitgaven.

Advertentie

De stuwkracht van al deze maatregelen zou niet naar het gewone volk mogen vloeien en de maximale last zou beperkt blijven tot welgestelde delen van de samenleving, zeiden de regeringsleden.

“We hebben er geen optie meer om het Fonds niet tevreden te stellen. Als de gesprekken mislukken, zou de missie terug kunnen gaan en simpelweg geen vooruitgang rapporteren, maar Pakistan kan dit niet betalen”, zei een ambtenaar.

Staatsminister van Financiën Aisha Ghaus Pasha, die deel uitmaakte van het overleg, zei Pakistan had aan het IMF laten weten dat het bereid was de overeengekomen hervormingen door te voeren en de openstaande kwesties wilde oplossen. Ze zei dat de regering het IMF-programma wilde voortzetten op een manier dat het gewone volk niet de last van moeilijke beslissingen zou dragen, aldus Dawn.