Overheid: Beroemdheden, influencers die producten promoten, moeten 'materiële' belangen bekendmaken

0
39

De overheid heeft het voor social media influencers verplicht gesteld om hun ‘materiaal’ interesse zoals geschenken, hotelaccommodatie, aandelen, kortingen en onderscheidingen, terwijl producten en diensten worden onderschreven. Volgens de nieuwe richtlijnen moeten aanbevelingen worden gedaan in eenvoudige, duidelijke taal en mogen termen als “advertentie”, “gesponsord” of “betaalde promotie” worden gebruikt.

Overtredingen kunnen leiden tot strikte juridische stappen, inclusief een verbod op aanbevelingen, zei Rohit Kumar Singh, secretaris van Consumentenzaken, tijdens een gesprek met verslaggevers op vrijdag.

Een nieuwe reeks richtlijnen over 'Endorsement Know Hows – voor beroemdheden, influencers en virtuele media-influencers ( Avatar of computergegenereerd personage) op sociale mediaplatforms’ is ook vrijgegeven door de afdeling.

De richtlijnen zijn van toepassing op beroemdheden, influencers op sociale media en virtuele influencers, aldus de regering. De definitie van materiële voordelen omvat geldelijke of andere vergoedingen; gratis producten met of zonder voorwaarden, inclusief ongevraagd ontvangen producten; inzendingen voor wedstrijden en sweepstakes; reizen of hotelovernachtingen; media ruilhandel; dekking en onderscheidingen; of zelfs een persoonlijke of arbeidsrelatie, volgens de richtlijnen.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijkenNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Het adviseerde de beroemdheden en influencers ook om na te gaan en zich ervan te vergewissen dat de adverteerder in staat is om de beweringen in de advertentie te onderbouwen. “Het wordt ook aanbevolen dat het product en de service daadwerkelijk zijn gebruikt of ervaren door de onderschrijver”, zeggen de richtlijnen.

Singh zei dat de richtlijnen zijn uitgegeven in het kader van de consumentenwetgeving die bescherming biedt tegen oneerlijke handelspraktijken en misleidende advertenties. In geval van overtreding kan de Centrale Autoriteit voor Consumentenbescherming (CCPA) een boete opleggen van maximaal Rs 10 lakh, die kan oplopen tot Rs 50 lakh voor volgende overtredingen. De autoriteit kan de onderschrijver ook voor 1-3 jaar verbannen.

CCPA-hoofdcommissaris Nidhi Khare voegde eraan toe dat “misleidende advertenties in welke vorm, formaat of medium dan ook bij wet verboden zijn”. Dus individuen die toegang hebben tot een publiek en de macht hebben om hun aankoopbeslissingen te beïnvloeden, zullen de materiële connectie moeten onthullen, volgens de nieuwe norm, zei Khare.

Advertentie

De omvang van de sociale influencer-markt in India zal waarschijnlijk stijgen tot Rs 2.800 crore in 2025, zei Singh, eraan toevoegend dat er meer dan één lakh social media-influencers in het land zijn die een aanzienlijke aanhang hebben. Maar ze moeten zich verantwoordelijk gedragen en werken volgens het principe van volledige openbaarmaking, zei hij.

Consumenten moeten weten dat als er iets naar hen wordt gegooid via digitale media, de persoon of de entiteit die het sponsort geld heeft aangenomen. of enige vorm van band die ze hebben met het merk, zei Singh. De openbaarmaking moet op een zodanige manier zijn dat het “moeilijk te missen” is en moet in eenvoudige taal zijn, volgens de richtlijnen. Bekendmakingen kunnen niet worden gemengd met een groep hashtags of links.

Tijdens onderschrijvingen met afbeeldingen moeten onthullingen bijvoorbeeld over de afbeelding heen worden geplaatst zodat kijkers deze kunnen opmerken. In het geval van video's moeten onthullingen in de video worden geplaatst en niet alleen in de beschrijving, en ze moeten zowel in audio- als in videoformaat worden gemaakt. In het geval van een livestream moeten onthullingen gedurende de hele stream continu en prominent worden weergegeven.