’Kommer vi att fortsätta marschera?’ På Roes 50-årsjubileum når abortmotståndarna ett vägskäl

0
32

Under de senaste 20 åren har Eric Scheidler, verkställande direktör för Pro-Life Action League, rest till Washington för March for Life, anti-abortrallyt som firar årsdagen av Roe v. Wade och hålls varje år för att uppmana till slutet.

Januarimarschen har länge fungerat som ett pålitligt “skott i armen” för aktivister runt om i landet, sa Scheidler. “För människor som åker varje år är det som en familjeåterförening.”

På randen av 50-årsdagen av Roe-beslutet är familjen dock splittrad om vart de ska gå härnäst.

Månader efter att Högsta domstolen välte Roe, en stor seger som antiabortaktivister kämpade för att uppnå, vill många fokusera på att driva på strängare restriktioner. Andra vill fokusera på att stärka det sociala skyddsnätet för föräldrar och familjer. För det ändamålet har framstående antiabortledare skrivit på ett nytt uttalande som uppmanar till “betydande förändringar i den offentliga politiken.”

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Lal Chowk, torget i mitten av Kashmir

Huvudstadens G20-checklista: Vad&#8217 kommer att förändras i Delhi inför…

< /figure>Anklagelser om sexuella trakasserier: dödläge bröt efter att brottare försäkrats om …

Sunny Side Up: 80 st barn i Karnataka plockar ägg över bananer & chikk…Använd nyårskampanjkod SD25

De divergerande agendor sammanfaller med en redan prekär tid för rörelsen som en gång förenades kring att avsluta Roe.

Måste läsas |Abortpiller kommer nu att säljas på apotek i detaljhandeln i Amerika: Vad detta betyder

Abortstriderna har till stor del återvänt till staterna; 13 har nästan eliminerat tillgången till abort, medan andra har utökat den och infört skydd i lag. I november bekräftade väljarna aborträttigheter i alla stater där frågan stod på valsedeln, inklusive i konservativa stater som Montana och Kentucky. Aktivister och politiker är oense om strategier och betoningar efter Roe. Marschens egen webbplats ställer frågan: “Kommer vi att fortsätta marschera?”

Svaret är ja, åtminstone i år.

“Vad jag hör från folk är att vi inte är klara ännu”, säger Jeanne Mancini, ordföranden för organisationen som arrangerar evenemanget, och tillägger: “Jag hör verkligen från folk att vi är i ett annat skede.”< /p>Annons

Den förändringen återspeglas i planerna för årets evenemang. Organisationens “Capitol Hill 101”-träningssession för aktivister på torsdag – dagen före själva marschen på fredagen – kommer att ägnas åt att förklara kongressens roll i abortpolitiken. Förra veckan antog republikanerna i parlamentet ett lagförslag som skulle hota med straffrättsliga påföljder för en läkare som misslyckas med att återuppliva ett barn som föds levande under ett abortförsök. (Propositionen har ingen chans att passera den demokratiskt kontrollerade senaten.)

Andra läsningar |Kan Donald Trump räkna med evangelikala 2024? vissa ledare vacklar

Många anti-abortaktivister är nu mer fokuserade på lagstiftningsbråk och juridiska strider som utspelar sig i staterna, och de interna konflikterna att kämpa med där: De som är emot abort är oense om saker som om de ska nöja sig med ett förbud vid 12 eller 15 veckor och huruvida man ska göra undantag för våldtäkt, incest och för att rädda livet på modern.

Marschen för livet ökar sitt nätverk av statliga händelser. Och marschen har en ny väg, som inte slutar vid Högsta domstolen som den har gjort i 49 år, utan mellan domstolen och USA:s Capitol, vilket symboliserar att “rättsväsendet fortfarande är kritiskt viktigt”, sa Mancini, men nu är det också kongressen.

Annons

Många grupper, inklusive de katolska gymnasierna som skickar busslaster med elever till evenemanget, planerar fortfarande att ta sig till Washington. Detta kommer att vara det första tillfället för hela rörelsen att samlas sedan dess triumf i högsta domstolen förra sommaren.

Historiskt sett har marschen varit “platsen alla behövde vara om de var någon i pro- livsrörelse”, sa Mary Ziegler, juridikprofessor vid University of California, Davis, författare till flera böcker om abortlagstiftning och politik.

Eric Scheidler, verkställande direktör för Pro-Life Action League, som säger att den årliga March for Life länge har fungerat som ett pålitligt ‘skott i armen’ för anti-abortaktivister runt om i landet, på hans kontor i Aurora (New York Times)

Men slutet på Roe förvärrade befintliga frakturer i rörelsen och höjde dess hierarki, sa Ziegler.

Rörelsens slutmålet är detsamma som det någonsin varit: att få ett slut på abortpraktiken. Men, sa Ziegler, “problemet nu är att målet är svårare att definiera och svårare att uppnå.”

Ärkestiftet i Washington, D.C., ställde in sitt årliga Youth Rally och Mass for Life, evenemang som det hade varit värd för nära marschen i ett kvartssekel. I ett uttalande sa ärkestiftet att det hade hört från många stift att de fokuserade på lokala evenemang i år.

Annons

Slutet på Roe “har verkligen snabbt blivit något mycket farligt för rörelsen, och vi måste göra något för att motverka det”, säger Charles Camosy, professor i medicinsk humaniora vid Creighton University School of Medicine som ofta skriver om abort. “Det är inte klart att en stor marsch i Washington är vad som kommer att göra det.”

Camosy sa att han hade accepterat en talförlovning nära sitt hem i New Jersey som infaller samma dag som marschen, efter instinkten att lokal aktivism borde ha företräde framför en nationell sammankomst i år.

Annons

Aborträttssupportrar är också fokuserade på lokala åtgärder: De har planerat marscher och demonstrationer i städer över hela landet söndag, dagen för Roe-årsdagen. Vicepresident Kamala Harris planerar att tala i Florida.

Camosy och Scheidler är två av de fyra motståndare till abort som ledde ett uttalande som gjordes offentligt på torsdagen som erbjuder en väg framåt för rörelsen. Uttalandet “om att bygga en framtid efter Roe” stöder utökade barnskatteavdrag, betald föräldraledighet, prisvärda barnomsorgsalternativ och “utökad Medicaid-finansiering för mödravård, förlossning och utgifter efter förlossning”, bland andra policyer som kommer att arbeta för att minska ekonomiska och sociala påtryckningar bakom vissa abortbeslut.

Annons

Antiabortrörelsen betonar ofta stöd till gravida kvinnor och familjer, men allvarliga ansträngningar har till stor del begränsats till privata stiftelser och ideella organisationer. Att öka offentliga utgifter för att ta hand om familjer motsätts ofta av lagstiftare till höger.

“Stöd från ideella organisationer kommer inte att räcka”, står det i uttalandet, som svar på ett påstående från många abortmotståndare att resurscentrum för graviditet och andra välgörenhetsorganisationer mot abort kan tillgodose de stora behoven hos fattiga gravida kvinnor.

Anmärkningsvärda undertecknare inkluderar Lila Rose, grundaren och presidenten för Live Action; Russell Moore, chefredaktören för Christianity Today; och Abby Johnson, en före detta klinikchef för Planned Parenthood som nu är en högprofilerad anti-abortaktivist. De inkluderar också Catherine Glenn Foster, presidenten och VD:n för American United for Life, och Kristen Day, verkställande direktören för Democrats for Life of America, som gemensamt släppte ett separat förslag på onsdagen att “göra födseln fri” via kongresslagstiftning.

“Precis som det inte är klart vad det republikanska partiet kommer att bli, är det inte klart vad rörelsen för liv kommer att vara”, sa Camosy. Han ser en öppning för antiabortrörelsen att stödja ett robust socialt skyddsnät, hitta en gemensam grund med demokraterna och hjälpa till att positionera republikanerna som “den familjevänliga arbetarklassens parti.” (Camosy är en tidigare styrelseledamot för Democrats for Life of America, men han slutade 2020 på grund av vad han beskrev som partiets ökande extremism när det gäller abort.)

Ögonblicket efter Roe betyder “pro-life” rörelsen är mer diffus, mer fri att vara mångfaldig och intressant och attackera lokala problem”, sa han.

Andra ledare håller med om att detta är en möjlighet till en nystart.

“Detta är år ett för pro-life-rörelsen”, säger Marilyn Musgrave, vicepresident för regeringsfrågor för Susan B. Anthony Pro-Life America. “Vi vill att alla ska veta att detta är året då arbetet verkligen börjar.”

För en rörelse som effektivt är i brainstorming-läge, alla idéer – från resebegränsningar till företagstryck till ett fullständigt federalt förbud – kan vara den som fastnar.

Det här är “ett ögonblick av omorientering och omgruppering”, säger Kristan Hawkins, president för Students for Life of America, som kommer att vara värd för National Pro-Life Summit på ett hotell i Washington dagen efter marschen.

Hawkins skrev under uttalandet om en “framtid efter Roe.” Men hennes organisation har andra prioriteringar också. Studenter för livet är bland dem som betonar behovet av att slå ner på abortpiller, som har fått ökad betydelse eftersom konservativa stater har infört förbud mot proceduren.

För vissa observatörer är det en öppen fråga om en rörelse som har fångat sin vita val kan behålla fokus och intensitet som krävs för att upprätthålla aktivismen under det senaste halvseklet.

“På kort sikt kommer vi att fortsätta att se det som en framträdande politisk fråga, men någon gång måste folk inse att det inte finns någon nationell konsensus” bland dem som är emot abort, säger Daniel K. Williams, en historiker.< /p>

Det väcker frågan om huruvida abort kommer att bli, för många som motsätter sig det, något mer som ett “olösligt problem”, jämförbart med drogmissbruk eller barnmissbruk – allvarliga problem, men sådana “som inte leder till en årlig marsch och en politiskt lackmustest, sa Williams. (Också Williams undertecknade uttalandet “post-Roe future” från Camosy och Scheidler.)

För unga människor mot abort som planerar att delta i marschen i Washington denna vecka, uppstår en mer diffus rörelse. är inte nödvändigtvis en dålig sak, säger de.

Jesse Muehler, en nyutexaminerad college som undervisar engelska på mellanstadiet på en privatskola i nordöstra Indiana, reser till Washington med Lutherans for Life, en organisation baserad i Indiana som motsätter sig abort.

Muehler är medveten om den utdragna juridiska dragkampen som har utspelat sig över hela landet sedan förra sommaren. Men enligt hans åsikt är lokalisering av abortdebatten i slutändan bra för anti-abortsaken.

“Att ha de samtalen med de människor som inte håller med dig som bor tvärs över gatan från dig eller som bor tvärs över stan från du är mer värdefull och mer meningsfull”, sa han. “Det handlade inte bara om Roe.”

Scheidler, från Pro-Life Action League, är en andra generationens aktivist. Genom åren har han deltagit i March for Life med sin far, Joe, och sina sex döttrar. Han har delat ut flygblad, köpt T-shirts och skanderat slagord som “Hej, hej, ho, ho, Roe v. Wade måste gå!” med en sprudlande skara på tusentals.

Det här året kan dock bli hans sista. “Jag åker i år, men jag är inte säker på att jag kommer att åka igen,” sa Scheidler förra veckan. “Jag är inte säker på varför vi skulle åka till D.C. mitt på vintern för att kräva slutet på ett prejudikat som upphävdes.”