Kommer 5G att få mig att använda mer mobildata?

0
31
Joe Fedewa/How-To Geek

5G är den senaste och (förmodligen) bästa trådlösa standarden. Med hastigheter som ibland kan konkurrera med internet i hemmet, kanske du undrar om att använda 5G innebär att du kommer att bränna igenom ännu mer data. Men är det verkligen sant? Låt oss ta reda på det.

Den första smarttelefonen med 5G—Samsung Galaxy S20—släpptes i mars 2020. Sedan dess har vi sett ett stort antal smartphones och andra enheter med 5G-stöd. Snabbare internethastigheter är bra, men är det värt det om du använder mer data i processen?

RELATERAT: Vad är 5G och hur snabbt är det?< /strong>

5G använder inte data

Här är saken—din internetanslutning inte har något att göra med hur mycket data du använder. 5G—eller LTE, 3G, Wi-Fi, etc—använder inte data, de bestämmer hastigheten för dataöverföringen.

Tänk på 5G eller någon annan internetanslutning som hastighetsbegränsningen på en väg. Hastighetsgränsen avgör hur fort bilarna kan köra; inte hur många bilar som kan vara på vägen. Fem bilar är fem bilar, oavsett hastighetsgräns.

RELATEDBehöver du verkligen obegränsad data?

Detsamma kan sägas om 5G. Om du laddar ner en fil som är 1 GB, är det hur mycket data du använder. Det spelar ingen roll om filen laddas ner inom 30 sekunder eller fem minuter. 1 GB är 1 GB. Så om dina internetanvändningsvanor är desamma med 5G som de var med LTE, kommer du inte att använda mer data.

Låt snabbare hastigheter Du gör mer

Det sista påståendet är nyckeln till denna fråga. Att göra samma saker på 5G som du gjorde med LTE kommer inte att använda mer data, men de högre hastigheterna för 5G kan tillåta dig att göra fler saker, och det är det som kan äta upp data.

Låt säga att du gillar att titta på Netflix på din telefon medan du är borta från Wi-Fi. Med LTE kan du strömma i 720p för att undvika buffring. De snabbare 5G-hastigheterna kan göra att du kan titta i full 1080p utan att det stammar. Streaming 1080p kommer definitivt att använda mer data än streaming 720p.

Högre hastigheter ger dig lite mer frihet. Du kan streama musik från Spotify i högre kvalitet. Bläddra på fler webbsidor medan du väntar på ett tåg. Se fler videor i ditt Facebook-flöde. Att kunna göra mer av det här är det som leder till att man använder mer data.

RELATERAT: Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad< /p>

För att svara direkt på frågan har 5G potentialen att få dig att använda mer data. Men det handlar egentligen inte om själva 5G, det är hur 5G gör att du kan använda din enhet. 5G tvingar dig inte att använda mer data, det är helt enkelt en biprodukt av att kunna göra fler saker på samma tid som det tog att göra mindre med LTE.

goda nyheter är att iPhone och Android-enheter har inbyggda verktyg som hjälper dig att hålla ett öga på hur mycket data du använder. Du kan ställa in varningar när du når vissa gränser eller aktivera “lågt dataläge” för att sakta ner hur mycket data du använder.

RELATERAT: Så här spårar du din dataanvändning på Android

LÄS NÄSTA

  • › Så här ser du UFC 283 Teixeira vs Hill Live Online
  • › Denna lilla MSI PC är fullpackad med kraft
  • › 16 Googles sökfunktioner du bör använda
  • › Hur man tar bort minnen i Google Foto
  • › Logitech’s nya färgglada tangentbord och möss ser bra ut
  • › Internetarkivet är webbens bäst bevarade filmhemlighet