Gaming-laptops: hoe ver zitten ze achter desktops?

0
73
Justin Duino/How-To Geek

Je weet waarschijnlijk dat het kiezen van een gaming-laptop boven een gaming-desktop-pc betekent dat je minder prestaties krijgt, maar hoe groot is dat gat precies? Het antwoord is waarschijnlijk niet zo groot als je denkt. In feite maakt het misschien niet uit!

Absolute prestaties: desktop wint

Als je de absolute topklasse laptops vergelijkt, zoals als de MSI Titan GT77, tot de best mogelijke desktop-pc die je kunt bouwen, is de prestatiekloof enorm.

Terwijl de GT77 die is uitgerust met een mobiele 3080 Ti bijvoorbeeld net geen 30.000 scoort in 3DMark Fire Strike, zou een 3090 Ti-desktopsysteem (dat je voor vergelijkbaar geld zou kunnen bouwen) in dezelfde test in het midden van de 50K moeten scoren. Het is duidelijk dat de beste desktop-pc's elke keer de beste laptops verslaan, tenminste in termen van waar ze (theoretisch) toe in staat zijn.

MSI Titan GT77

De ultieme gaming-laptop, in ieder geval tot het volgende model zal de GT77 99% van de gaming verpletteren desktops in het wild, terwijl ze gemakkelijk in een rugzak glijden.

Amazon

 

Doel

$ 3999,00
$ 4199,00 Bespaar 5%

Bruikbare prestaties: het is 8217;s a Draw

Het is echter een beetje misleidend om producten aan de top van elke productcategorie te vergelijken. De meeste pc-gamers kopen deze producten nooit of hebben deze prestaties nodig om hun games met goede instellingen te kunnen spelen.

Mainstream gaming-laptops, zoals de Razer Blade 15, kunnen gemakkelijk gelijke tred houden met de huidige mid-range gaming-pc's. Het 3070 Ti-model biedt zeer vergelijkbare prestaties als de desktop RTX 3060 Ti in een bijna ultrabook-vormfactor.

Dit verandert de framing tussen gaming-laptops en desktops, omdat de desktops waarop de meeste pc-gamers daadwerkelijk spelen niet beter presteren dan een moderne gaming-laptop.

De “halo” producten aan de bovenkant van de stapel (de RTX 4090 is een goed voorbeeld) vertegenwoordigen niet de typische game-ervaring voor beide typen machines. Als u vandaag een fatsoenlijke gaming-laptop koopt, komt u niet binnen aan de onderkant van de prestaties van desktop gaming-pc's, maar ergens tussen de upper-middle of low-high end.

Zelfs aan de meer betaalbare kant van het gaming-laptopspectrum zijn er genoeg bruikbare prestaties voor redelijke prijzen. Een gaming-laptop die is uitgerust met een 1080p-scherm en een mobiele GTX 1660 Ti zal bijvoorbeeld waarschijnlijk gelijk zijn aan of beter presteren dan een Xbox Series S. De budgetconsole van Microsoft biedt een bevredigende game-ervaring van de volgende generatie, dus er is geen reden om neer te kijken op laptops zal vergelijkbare gaming-karbonades zijn.

Generatiekenmerken: het is een gelijkspel

Een van de grootste veranderingen die plaatsvinden in de gaming-laptopwereld is de pariteit van functies tussen beide soorten gaming-pc's. Met andere woorden, de CPU en GPU in je gaminglaptop zijn dezelfde als die van dezelfde generatie desktops. Ze werken misschien met een lagere kloksnelheid en lagere energieniveaus, maar de eigenlijke architectuur is hetzelfde.

Een 30-serie RTX GPU in een laptop heeft dezelfde ray-tracing, AI-upscaling en pixel shader-technologie als de desktopvariant. Dit betekent dat het verschil er een is van onbewerkte prestaties en niet van generatiefuncties.

Waar voor je geld: het hangt ervan af

Als geef je evenveel geld uit aan een gaming-laptop als aan een gaming-desktop, dan haal je voor dat budget meer uit de gaming-desktop. U krijgt echter iets voor dat geld.

U krijgt met name een slanke, draagbare, energiezuinige computer die een geweldige pc-game-ervaring biedt. Het is allemaal een kwestie van perspectief, dus afhankelijk van uw behoeften en prioriteiten kan een gaming-laptop waardevoller voor u zijn dan een gaming-desktop van dezelfde prijs.

Een andere interessante rimpel in de kostendiscussie rond gaminglaptops is de vraag naar desktopgamingcomponenten zoals snelle CPU's en GPU's. Hoewel de vraag naar deze onderdelen hun prijzen dramatisch heeft opgedreven, heeft de relatieve desinteresse van de meeste pc-gamers als het gaat om gaming-laptops hun prijzen redelijk gehouden.

Hierdoor is een situatie ontstaan ​​waarin u een volledige mobiele 3070 Ti-gaminglaptop kunt kopen voor de prijs van twee desktop RTX 3060 Ti GPU's. Natuurlijk kunnen de exacte prijssituaties anders zijn als u dit leest, maar het is belangrijk om nuchter te kijken naar wat u daadwerkelijk voor uw geld krijgt. Ga er niet vanuit dat elke desktop-gaming-pc meer waar voor zijn geld zal bieden dan elke gaming-laptop.

Uitbreidbaarheid: desktops winnen met een mijl

Op enkele zeldzame uitzonderingen na en enkele mislukte experimenten, zijn de enige dingen die u kunt upgraden op een typische gaming-laptop RAM en opslag. Als u een betere CPU of GPU wilt, heeft u vrijwel zeker een nieuwe laptop nodig.

Dit zal waarschijnlijk nooit veranderen, aangezien modulaire laptops onpraktisch zijn en elk bedrijf zijn eigen zeer aangepast laptopchassis en moederbord.

Op een desktop-pc kunt u elk gewenst onderdeel verwisselen. Dus als u alleen de CPU of GPU wilt upgraden, kunt u dat gewoon doen. In de praktijk zijn de zaken echter niet zo eenvoudig. Upgrade naar een nieuwe GPU en opeens is je CPU de bottleneck. Een nieuwe CPU heeft waarschijnlijk een nieuw moederbord nodig, dat mogelijk nieuw RAM-geheugen nodig heeft. Nu houdt je oude SSD je tegen, of je voeding kan de nieuwe eisen niet bijhouden. In veel gevallen kunnen substantiële upgrades van één component dit domino-effect hebben, waarbij je uiteindelijk toch in termijnen een geheel nieuwe pc koopt.

Voor sommige mensen is het dus om de drie tot vijf jaar een nieuwe gaming-laptop kopen kan hetzelfde zijn als het upgraden van hun desktop-pc's in dezelfde periode.

Nieuwe laptophardware verkleint de kloof

Terwijl desktop-gaming-pc's qua prestaties voorop blijven lopen en dat waarschijnlijk altijd zullen blijven doen, dankzij hun thermische en energiebudgetten, verkleint elke generatie gaming-laptops die voorsprong. Op het moment van schrijven zijn de NVIDIA-laptop-GPU's uit de 4000-serie aangekondigd en vroege benchmarklekken suggereren dat de laptop RTX 4090 de desktop RTX 3090 zou kunnen verslaan.

Natuurlijk zullen de prestaties in de echte wereld in echte laptops verschillen dankzij beslissingen over TDP (Thermal Design Power), maar een mobiele GPU hebben die zelfs maar op afstand in dezelfde klasse staat als het desktopvlaggenschip van de vorige generatie is al indrukwekkend, als dat waar is. Het suggereert ook dat zelfs de instaplaptops van de volgende generatie consoles zoals de PlayStation 5 en Xbox Series X stevig in het stof zullen laten, wat een uitstekende waarde belooft bij het spelen van platformonafhankelijke games.

The Best Gaming Laptops of 2023 Beste budgetgaminglaptop ASUS TUF Dash 15 Amazon

$1149.99
&nbsp ;

Beste gaming-laptop onder $ 500 HP 14 Amazon

$ 393,00< br/> 

Beste 17-inch laptop Razer Blade 17 gaming-laptop (2022) Amazon

$2899.99
$3199.99 Bespaar 9%

LEES VOLGENDE

  • › Herinneringen verwijderen in Google Foto's
  • › Hoe u UFC 283 Teixeira vs Hill live online kunt bekijken
  • › De nieuwe kleurrijke toetsenborden en muizen van Logitech zien er fantastisch uit
  • › Deze kleine MSI-pc zit boordevol kracht
  • › Het internetarchief is het best bewaarde filmgeheim van het web
  • › 16 Google-zoekfuncties die u zou moeten gebruiken